Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Konečně jsem se dostal na petřínskou hvězdárnu. Spousta věcí v prodejně, bufet taky má slušnou nabídku. Bohužel v západní kopuli ukazovali v malém refraktoru Měsíc u okraje zorného pole se zvětšením asi 15x. Hlavní kopule nově vybavená, König zaměřený na sluneční skvrny, tragédie, že nešlo doostřit. Tak nevím, jak nám hvězdárny slouží, ale všiml jsem si, že nechali dovézt z Měsíce otisk boty, tak alespoň něco bylo vidět dobře 

- Přílohy
-
- PXL_20241123_102935844.jpg (226.23 KiB) Zobrazeno 2904 x
- Stanislavxyz
Kolegyně (?) a kolegové, z (částečně) pracovních důvodů jsem zjišťoval (na dálku) něco o historii Těšínského divadla a samozřejmě mi neunikla kupole na budově této instituce. To mě zaujalo a tak jsem provedl rychlý průzkum na internetu. Výsledkem však bylo pouze několik povrchních a především neaktuálních článků. Nejhodnotnější informace jsem nalezl (nepřekvapivě) zde: https://www.hvezdarna.cz/mapa/index.php?id=55
Bál jsem se, že se s tím budu muset spokojit, ale podařilo se mi ještě objevit článek v Těšínských listech, viz: https://www.tesin.cz/assets/File.ashx?i ... enty=12107 str. 26 a 27.
Proč zde výsledek svého "bádání" prezentuji? Jednak to může někoho zaujmout a případně snad i někdo něco doplní. Třeba někdo z místních? Např. mě zajímá přístrojové vybavení. O údajném půlmetrovém zrcadle se v článku kupodivu vůbec nepíše, i když na fotografiích patrně je. Kdy a kdo ho vyrobil, či v jakém je stavu nyní však není jasné. Též architektonické a technické řešení samotné observatoře by mě zajímalo. Divadlo (postavené 1960) navrhoval arch. Vávra (ano, otec Davida Vávry), ale navrhoval i tuto část budovy s hvězdárnou? Samotná stavbička na střeše je vcelku elegantní, navíc s přístupem na prostornou střechu, což je skvělé.
Ještě poznámka k avizované velké rekonstrukci- ta již skutečně probíhá a zdá se, že se bude týkat i objektu hvězdárny.
Bál jsem se, že se s tím budu muset spokojit, ale podařilo se mi ještě objevit článek v Těšínských listech, viz: https://www.tesin.cz/assets/File.ashx?i ... enty=12107 str. 26 a 27.
Proč zde výsledek svého "bádání" prezentuji? Jednak to může někoho zaujmout a případně snad i někdo něco doplní. Třeba někdo z místních? Např. mě zajímá přístrojové vybavení. O údajném půlmetrovém zrcadle se v článku kupodivu vůbec nepíše, i když na fotografiích patrně je. Kdy a kdo ho vyrobil, či v jakém je stavu nyní však není jasné. Též architektonické a technické řešení samotné observatoře by mě zajímalo. Divadlo (postavené 1960) navrhoval arch. Vávra (ano, otec Davida Vávry), ale navrhoval i tuto část budovy s hvězdárnou? Samotná stavbička na střeše je vcelku elegantní, navíc s přístupem na prostornou střechu, což je skvělé.
Ještě poznámka k avizované velké rekonstrukci- ta již skutečně probíhá a zdá se, že se bude týkat i objektu hvězdárny.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Petřínská hvězdárna, hrůza. Podívej se na nic nesahej a je nám jedno co tam vidíš, nebo nevidíš.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Stanislavxyz:
Ohledně rozsahu práce arch. Vávry na předmětné realizaci by možná nebylo od věci se obrátit na jeho syna akad.arch. Davida Vávru. Zde například kontakt na divadlo Sklep: http://www.divadlosklep.cz
Vůbec bych se nedivil, kdyby měl syn autora dobrý přehled o práci svého otce, případně i v opatrování jeho projektové dokumentace či další listinné artefakty. Dá se očekávat, že zájem o práci jeho otce jej potěší - tedy alespoň mne by to potěšilo.
Ohledně rozsahu práce arch. Vávry na předmětné realizaci by možná nebylo od věci se obrátit na jeho syna akad.arch. Davida Vávru. Zde například kontakt na divadlo Sklep: http://www.divadlosklep.cz
Vůbec bych se nedivil, kdyby měl syn autora dobrý přehled o práci svého otce, případně i v opatrování jeho projektové dokumentace či další listinné artefakty. Dá se očekávat, že zájem o práci jeho otce jej potěší - tedy alespoň mne by to potěšilo.
- Stanislavxyz
Homere, dotázat se jeho syna mě napadlo a možná to i provedu. I jinde budu ještě při chvilkách pátrat, např. asi bud moct nahlédnout do části původní dokumentace.
Ještě se dívám, že odkaz na konkrétní číslo Těšínských listů nefunguje korektně, tak snad nyní: https://www.tesin.cz/assets/File.ashx?i ... enty=12107 str. 26 a 27
Co "místňáci"- nikdo z Těšína zde není? Nějaký pamětník? Ten dalekohled stavěl Gajdušek/Kozelský, nebo bří Erhartové?
Ještě se dívám, že odkaz na konkrétní číslo Těšínských listů nefunguje korektně, tak snad nyní: https://www.tesin.cz/assets/File.ashx?i ... enty=12107 str. 26 a 27
Co "místňáci"- nikdo z Těšína zde není? Nějaký pamětník? Ten dalekohled stavěl Gajdušek/Kozelský, nebo bří Erhartové?

Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Stanislavxyz:
Ano, dotaz na syna téže profese je nabíledni
. Dále mne napadá archiv stavebního úřadu a lépe místně příslušný Okresní archiv. Pokud o nahlédnutí do dokumentace k tomuto objektu požádá veřejná správa ( např. Městský úřad ), pak je to zdarma.
Tam se najde ledasco a když bude přát štěstí, pak i něco k vybavení.
Tak mnoho zdaru!
Ano, dotaz na syna téže profese je nabíledni

Tam se najde ledasco a když bude přát štěstí, pak i něco k vybavení.
Tak mnoho zdaru!
V rámci snemu ČAS sme mali možnosť vidieť ukážku nového Planetária v Prahe.
Myslel som si, že ohľadne planetárií ma prekvapí máločo, ale musím povedať, že toto bol úžasný zážitok - vrele doporučujem návštevu, až otvoria.
Malo to ale jeden drobný nedostatok, pri rýchlom otáčaní oblohy hrozila kinetóza - to je lepšie ísť vedľa na Matějskou
Myslel som si, že ohľadne planetárií ma prekvapí máločo, ale musím povedať, že toto bol úžasný zážitok - vrele doporučujem návštevu, až otvoria.
Malo to ale jeden drobný nedostatok, pri rýchlom otáčaní oblohy hrozila kinetóza - to je lepšie ísť vedľa na Matějskou

Jen dodám, že by měly být pro návštěvníky k dispozici pytlíky…
Prý s nápisem “Děkujeme za zpětnou vazbu!”

Prý s nápisem “Děkujeme za zpětnou vazbu!”

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Je fakt, že nemám rád kolotoče, tohle dokáže se žaludkem udělat problém lidem, kteří s nimi problém nemají. Každopádně ta technologie je úžasná a je skvělé, že jsme jedni z prvních na světě (pokud vím, tohle na jen na dalších dvou místech (USA a Čína). Ani nevím, zda můžeme použít nějaké fotografie, či je to zatím zakázané zveřejňovat, ale ten vjem (nejen vesmíru ale i obrazu čehokoli) je dokonalý. Pohled na souhvězdí s mléčnou dráhou mi přišel skoro jako na reálné obloze, hvězdy do 7 mag. je až až.
Jakub zveřejňování fotek povolil.
V U.S. jsou 2 místa, kde plnohodnotně funguje LED kopule. Takže jsme 3. na světě. Ta místa v Americe jsou multifunkční centra, takže exaktně vzato je Praha první LED Domě planetárium.
V Japonsku mají 2 kopule v obchodních centrech (není to Čína) primárně pro reklamy a ty jejich různé fantaskní filmy a grafiky.
V U.S. jsou 2 místa, kde plnohodnotně funguje LED kopule. Takže jsme 3. na světě. Ta místa v Americe jsou multifunkční centra, takže exaktně vzato je Praha první LED Domě planetárium.
V Japonsku mají 2 kopule v obchodních centrech (není to Čína) primárně pro reklamy a ty jejich různé fantaskní filmy a grafiky.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Mě na tom nejvíc dostává to, že to vůbec nevypadá jako že to je svítící povrch. Vypadá to jako namalované!
Díky zobrazovací frekvenci 120 Hz, perfektní barevné kalibraci obrazu a skvělému kontrastu…

Díky zobrazovací frekvenci 120 Hz, perfektní barevné kalibraci obrazu a skvělému kontrastu…

Tímto obrazem nás přivítali. A nemálo lidí se ptalo, zda-li je to panorama Prahy namalované…
.

.

Pár dalších foto na ukázku…
.
.

Prostě masakr!
45 mil. LED diod, jas 300 nitů, více než 8K, až 150 kW při rozsvícení všech LED naplno…
45 mil. LED diod, jas 300 nitů, více než 8K, až 150 kW při rozsvícení všech LED naplno…

Tak tohle je paráda, díky za fotky, musím se tam zajet podívat 

Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4