Zdravím
Mám zničený krokový motor na montáži heq5. Prosím poznáte niekto náhrady? Originálne diely stoja okolo 100 eur a to si nemôžem dovoliť.
Pravdepodobne ide o typ Nema14 1,8° krokom.
Neriešili ste niekto takúto opravu?
Je pretrhnute vynutie. Snažili sme sa opraviť vôlu koliesok a dotahovali sme skrutky a bum, skrz motor a zničili vinutie. Niekto predomnou ju tuningoval. Je to stará montáž. Proste je K.O
Aha ono je to aj vidiet na foto,nevsimol som si. V podstate bude stacit akykolvek podobny motor ,hlavne je aby mal rovnaky pocet krokov/otacku(stupnov/krok). Pocitam stym ze drivery funguju ako prudove zdroje a pri rovnakej velkosti motora nebude velky rozdiel v maximalnom dovolenom prude. Podla popisu na ali,ten motor berie 0.8A pri 5.4V,takze napajanie 12V bude ok,neni to motor ktory by potreboval 24V. Jedina otazka teda ci je v HEQ5 naozaj motor s 1.8deg/step, to bohuzial neviem..Dost veci by sa dalo zistit podla druheho motora,odmerat odpor cievok na porovnanie ,pripadne aj po pripojeni externe na stepper driver a napr. arduino spocitat pocet krokov/otacka. Toto su iba take uvahy okolo ako najst nahradu,mozno niekto bude vediet presne udaje a netreba to riesit..
Fester píše: ↑11. 02. 2025, 23:19
Aha ono je to aj vidiet na foto,nevsimol som si. V podstate bude stacit akykolvek podobny motor ,hlavne je aby mal rovnaky pocet krokov/otacku(stupnov/krok). Pocitam stym ze drivery funguju ako prudove zdroje a pri rovnakej velkosti motora nebude velky rozdiel v maximalnom dovolenom prude. Podla popisu na ali,ten motor berie 0.8A pri 5.4V,takze napajanie 12V bude ok,neni to motor ktory by potreboval 24V. Jedina otazka teda ci je v HEQ5 naozaj motor s 1.8deg/step, to bohuzial neviem..Dost veci by sa dalo zistit podla druheho motora,odmerat odpor cievok na porovnanie ,pripadne aj po pripojeni externe na stepper driver a napr. arduino spocitat pocet krokov/otacka. Toto su iba take uvahy okolo ako najst nahradu,mozno niekto bude vediet presne udaje a netreba to riesit..
Niekto tam na mňa nachystal takúto pascu... Našiel som na stránke skywatcheru že 1.8 presne ako píše kolega
photo_2025-02-12_01-36-23.jpg (118.74 KiB) Zobrazeno 3668 x
Rozmery sedia aj počet drôtov, aj stupne skúsim objednať a môžem dať update o 2týždne keď namontujem.
Lebo ceny za Rowan Belt alebo za tieto motory sú extrémne. Ale vždy je možnosť nejak to alternatívne vyriešiť.
Tak v tom pripade to stoji za pokus. U noveho motora nemusia sediet farby vodicov,to by bolo najlepsie premerat ale na par pokusov sa to da aj trefit , jedine na co si musis davat pozor je aby si nezapajal a neodpajal vinutia pri zapnutom napajani montaze, je tam sanca - dal by som tomu tak 90% ze pri takomto zapajani zhori driver ,takze vzdy montaz najprv vypnut a potom pripajat/odpajat motor.
No mám update. Montáž funguje po oprave správne. Dokonca sa mi pri prvom teste pri nie priliš preciznom nastaveni na polarku dosiahnuť 0.8-0.9 total error oproti povodnom 1.6. Okrem vymeny motora som aj nastavil vôle a dobre premazal suchým mazivom. Mám v pláne ešte skúsiť silnejšie motory lebo placu je v HEQ-5 dosť.
Ahoj, tak super ze to vyslo. K tym silnejsim motorom - to neviem ci ti bude fungovat ako si predstavujes. Drivery krokovych motorov su vacsinou riesene ako prudove zdroje,nie napatove takze ak tam pripojis hocijaky motor bude nim prechadzat ten isty prud. Ked zanedbam odpor cievky a podobne veliciny-krutiaci moment bude plusminus rovnaky. Musel by si vyberat inak s prihliadnutim na odpor cievky motora,nie iba na jeho fyzicku velkost,prepocitat si vykony ktorymi bude cievka budena, odpor nesmie byt moc velky aby ti to umoznilo vobec ten vykon pri danom napajani dosiahnut atd. Ak mas hodne casu tak skus ale podla mna to zato nestoji,odhadujem ze ten narast sily nebude vacsi ako 10-20% ked sa cez to vsetko prekuses. Dalsia moznost je skusit motorom trochu pritopit zvacsenim prudu driverov,neviem ale osobne ake su v HEQ5 pouzite a ci je to bezpecne mozne,aj ked tu montaz vlastnim,nikdy som to neskumal.
Našiel som ako na https://www.cloudynights.com/topic/9112 ... -homemade/
skúšal väčšie motory dokonca nema 17 to už je prehnané. Chcem použiť tie isté nema 14 ale dlhšie verzie s väčším krútiacim momentom. Ešte si zistujem info možno to už tak nechám.
Ale mám problém že po veľmi jemnom slabom nedovažení montáž začne zastavovať a škrípať ako keby už samotný mechanizmus robil veľký odpor. Preto chcem niečo takéto vyskúšať. Zároveň by som si tam namontoval remeň ale Rowan belt za 170€ neplánujem kupovať to je prepal.
No prave ze tie motory sice maju papierovo vyssi krutiaci moment ale pri vyssom prude. Tzn,ked tam tie motory das a nebudu vybudene nominalnym prudom ale iba tym akym boli budene povodne motory - vyssi krutiaci moment mat nebudu. Nejaky rozdiel tam bude ale skorej to zavisi asi od kvality zhotovenia toho motora atd.,keby si to chcel presne tak to treba pomerat a prepocitat. To vlakno na CN som prebehol,ano nejake pozitiva tam budu ale napr. 3D tlacene remenice by som osobne vypustil,to uz radsej hlinikove z aliexpressu. Vacsie motory maju podla mna zmysel az ked upravis aj drivery alebo pouzijes napr. Onstep kde si ten prud nastavis ako potrebujes.. Co sa tyka tych zvukov,ono uz za nova z tej HEQ5 idu vselijake zvuky a remene to krasne stisia a takisto prakticky zmiznu vole ktore v tych ozubenych kolach boli ale to co popisujes by som skorej prisudzoval tomu ze si vole na snekovom prevode pritiahol az moc, robil som to niekolkokrat a chce to nechat tak na hrane,kedy tam este vola na dlhej pake citit je ale je malicka. Tym nechas priestor aj na pripadne rozdiely v roztaznosti materialov pocas zmien teploty,bez vole by to byt nemalo,bude sa ti opotrebovavat snekove kolo.
Osobne mam HEQ5 s origo Rowan kitom, kompletne vymenene loziska v osiach ale ze by som isiel menit motory mna nenapadlo,myslim ze maju sily dost. To radsej kupit nejaky cinsky klon toho Rowan kitu a zbytok nechat tak.