Možná je to pro někoho předčasná otázka, ale nudím se v práci, tak ji položím:
kdo z vás se chystá na příští zatmění v srpnu 2026 do Španělska
P.S.: tak jako já
Na 2027 se chystám pochopitelně taky, ale proč to nezkusit i příští rok ? Vím, že to bude těsně před západem, ale zase to bude o kousek blíž na dojezd.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby Astrofotky
Rozhodně se chystám 2026 i 2027 - jednak, kdyby neklaplo počasí, druhak, proč to nevidět dvakrát?
Z cesty do Španělska si uděláme s manželkou road-trip po Evropě, takže to nebude jen jednoúčelová cesta a i kdyby zatmění neklaplo, nebudeme zklamaní.
No vidíte, já jsem nevěděl ani o jednom, nikdy se nekoukám tak dlouho dopředu, vždycky jen do aktuální ročenky. Tak snad mi vyjde aspoň jeden výlet. Aspoň budu mít důvod oprášit španělštinu.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Taky pojedeme trip 14 dní karavanem, otázka je kam jet, kvůli počasí. Kdybych plánoval rychlovku, tak by to bylo letecky na Palmu. Evidentně mine zatmění Madrid i Barcelonu, tak nevznikne nenávist mezi oběma městy .
Přílohy
Snímek obrazovky 2025-04-19 v 10.32.54.png (868.01 KiB) Zobrazeno 2880 x
Co se týká focení, povezu samozřejmě zrcadlovku Canon + Samyang 135/2 a Vesperu a Seestar. Pro Canon jsem s úspěchem použil program EclipseDroid pro OS Android.
Já se taky chystám a myslím, že i kluci z KaLu. Zdá se mi, že dobré by to mohlo být mezi Burgos a León, kde v případě výskytu kupovité oblačnosti nad horami by mělo být hezky. Ještě je čas, ale pomalu se plánuji zeptat v místní cestovce a nechat udělat zájezd. Chtělo by to ještě jeden nízkonákladový, bus a jednoho řidiče bych možná sehnal... napadají vás nějaké kempy v oblasti?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Já to plánuju jako nick kuceraz, vyrazíme týden dopředu, třetí den jsme "na místě" kde se ubytujeme a pak nastane šmějděníčko po pásu totality, hledání nejlepšího výhledu a sledování předpovědí počasí. Možná ne sebe na tom SZ někde narazíme
Island mi zní líp, hezky se v létě zchladit, a kulminace je v 17:43, kdežto na Malorce těsně před západem. Akorát počasí je risk.
Tunisko 2.8.2027 asi bude pro mě lepší.