Promakers EQHM-17 harmonicka montaz
Promakers EQHM-17 harmonicka montaz
Pri surfovani na nete som narazil polsku harmonicku EQHM-17 od Promakers.pl.
info k montazi v polstine:
promakers.pl
Nejake zakladne parametre:
hmotnost hlavy: 5,8 kg
Nosnost bez protizávaží: 13 kg
Nosnost s protizávažím : 20 kg
Závit pro tyč protizávaží : M12x1.75
napájecí zdroj: 12V (maximální 2.5A a až 4A špičkově ve verzi s elektro11magnetickou brzdou)
Datový konektor: typ USB B
Napájecí konektor: DC 5.5/2.1 mm
ovládací prvek: USB přes ovladač ASCOM/INDI
Ovládání: WIFI prostřednictvím vyhrazeného IP portu
Webové rozhraní (k ovládání a konfiguraci zařízení).
Cena cca 1.400 €
Chcem sa opytat, ak niekto tuto montaz kupil a pouziva ju?
info k montazi v polstine:
promakers.pl
Nejake zakladne parametre:
hmotnost hlavy: 5,8 kg
Nosnost bez protizávaží: 13 kg
Nosnost s protizávažím : 20 kg
Závit pro tyč protizávaží : M12x1.75
napájecí zdroj: 12V (maximální 2.5A a až 4A špičkově ve verzi s elektro11magnetickou brzdou)
Datový konektor: typ USB B
Napájecí konektor: DC 5.5/2.1 mm
ovládací prvek: USB přes ovladač ASCOM/INDI
Ovládání: WIFI prostřednictvím vyhrazeného IP portu
Webové rozhraní (k ovládání a konfiguraci zařízení).
Cena cca 1.400 €
Chcem sa opytat, ak niekto tuto montaz kupil a pouziva ju?
Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Re: Promakers EQHM-17 harmonicka montaz
Nie je to síce odpoveď na otázku, ale normálne mi prišlo nevoľno pri pohľade na tie hlavy imbusových skrutiek.
To by som okamžite vymenil...

To by som okamžite vymenil...
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Není to sice čínskej dyzajn, ale do 10 kg je to dobře použitelné. Škoda, že nepoužili HD velikosti 20. Ty už jsou dělané na rozumnou zátěž. Za ty peníze je to zlatý.
Ked som videl tie imbusy, tak som sa tiez smial, ze to vypada ako masazny jezko

Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Chcel by som to pouzivat aj s C9.25 SCT + Hyperstar + kamera + guiding a to uz je cca 11,5 - 12 kg, podla kamery aku pouzijem. Cena je super. Otazka je, ako to bude fungovat. Ked to nikto naokolo nema, tazko niekto poradi.
Mozno nakoniec pojdem do AM5, kedze vsetci moji astrokolegovia v okoli ju maju.

Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Ten design je mi povědomý...
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Já netuším, jaký ten Polák používá HD převodovky. Pokud originál japonský, tak netuším, jak se dostane na takovou prodejní cenu, když jen ty dvě převodovky stojí o 30% víc, než on prodává celou montáž. Pokud používá ty čínské, co jsou v AM3 a AM5, pak máš jedno jestli koupíš tu jeho, nebo zaplatíš dvakrát tolik za hezčí čínskou, ale stejné kvality. SW tam bude stejně OnStep, takže ani v tom rozdíl není a navíc mi připadá, že tu patku hlavy má robusnější a bude to stabilnější. U montáže s HD převodovkou rozhoduje moment, ne váha. Můžeš mít 15kg refrák 150mm a není to problém, kdežto 12 kg na 20 cm rameni je o dost horší a bude to chtít protizávaží. Ta konstrukce vypadá poctivě a já osobně bych se toho vůbec nebál. Zkus se s ním zkontaktovat přes polské astroforum a zjisti si reference. Kdo to nemá pravidelně používané alespoň tři sezóny, tak ti stejně nic směrodatného neřekne.postaba píše: ↑16. 04. 2025, 10:39 Chcel by som to pouzivat aj s C9.25 SCT + Hyperstar + kamera + guiding a to uz je cca 11,5 - 12 kg, podla kamery aku pouzijem. Cena je super. Otazka je, ako to bude fungovat. Ked to nikto naokolo nema, tazko niekto poradi.
Mozno nakoniec pojdem do AM5, kedze vsetci moji astrokolegovia v okoli ju maju.![]()
Podívej se, co vozím já na HD montáži s japonskými převodovkami velikosti 20 o hmotnosti 6.5kg. 2m sluneční Newton, nebo boiler 22kg o průměru 410mm a bez protizávaží to ustavené podle buzoly a bublinky pointuje pod 1". Nedělám to pochopitelně běžně, mám i velkou HD montáž, ale když jedu na dva teleskopy, tak na tu malou můžu pověsit cokoli, co mám a vím, že to v pohodě zvládne.
Neřeš hlavy šroubů, ale kvalitu konstrukce. Jen ta ti zaručí, jak dlouho bude montáž spolehlivě fungovat. Většina lidí na těch AM5 vozí rozumnou zátěž do 10 kg. Kdo zná parametry těch převodovek, ví, že i to je na hraně a víc na to bez protizávaží nenakládá.
- Přílohy
-
- n7.jpg (540.62 KiB) Zobrazeno 1186 x
-
- ob2.jpg (1.4 MiB) Zobrazeno 1186 x
Dakujem za postrehy, urcite si prejdem polske astroforum, ci tam nebudu nejake referencie nato.
Ako pises, ak pouziva rovnake prevody ako AM5, tak tych par funkcii navyse mi za tu cenu chybat nebude.
Niekto musi byt prvy co to vyskusa a da vediet, ze ci ano, alebo nie....
Ako pises, ak pouziva rovnake prevody ako AM5, tak tych par funkcii navyse mi za tu cenu chybat nebude.
Niekto musi byt prvy co to vyskusa a da vediet, ze ci ano, alebo nie....

Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Já bych po zkušenosti s kamerou SVBony už beta testera dělat nechtěl 

William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Jenže tady je jeden malej rozdíl. To není Číňan a těch montáží už vyrobyl několik desítek kusů. Montáž je proti kameře triviální záležitost a on to má navržené rozhodně líp než ZWO. Kdyby ještě použil šrouby s kuželovou hlavou, nemělo by to chybu. Myslím, že má i větší převodový poměr než AM5, což u dlouhých ohnisek je pozitivní faktor.
Uz som si chcel dat nacas pokoj od nakupov astrovybavenia, ale zoznam sa nejako podozrivo rozsiruje 

Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus