Takže opět vracím a zkusím ten na tom bazosi ten Celestron astro master 90/1000 jestli ho ještě má a ještě v tom obchodě mají výstavní Celestron astro master 70 EQ skoro za stejnou cenu co pořád jsem a dokonce jsem ho ani nenašel na listině špatných dalekohledů tak co myslíte
Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Tak ten Celestron powerseeker 50AZ moc mě teda neohromil a dokonce tady je i v seznamu špatných dalekohledů, zjistil jsem po detailním studování
Takže opět vracím a zkusím ten na tom bazosi ten Celestron astro master 90/1000 jestli ho ještě má a ještě v tom obchodě mají výstavní Celestron astro master 70 EQ skoro za stejnou cenu co pořád jsem a dokonce jsem ho ani nenašel na listině špatných dalekohledů tak co myslíte

- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Nic ve zlem, ale jakykoliv tebou uvedeny vyber se rovna nejake nepouzitelne plastove hracce z detskeho koutku v nejakem nakupaku.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
biker.fm a dá se koupit do 3000kč nějaký co nebude hračka?
Nedá, prostě nedá!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Zhodou okolností tých 3000 korún je zhruba cena najlacnejšieho ďalekohľadu, iba tubusu!, ktorý už nie je len hračkou
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... -400mm-ota
Avšak!
1. Dokúpenie montáže, kruhov, lišty, zrkadielka, nejakých okulárov, prípadne hľadáčika (6-7 položiek) zvýši cenu cca 2-3 násobne, ak človek šikovne nakúpi veci z druhej ruky, tak asi menej.
2. Pri 80 mm objektíve a 400 mm ohnisku treba poriadne znížiť očakávania, v podstate len najzákladnejšie možné pozorovanie planét (max. dva pásy na Jupiteri a Saturnov prstenec a žiadne ďalšie detaily) a až na veľmi malý počet najjasnejších hmlovín a hviezdokôp vôbec žiadne detaily ani v tejto oblasti.
Jediná možnosť je počkať a došetriť peniaze a pritom sledovať bazáre.
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... -400mm-ota
Avšak!
1. Dokúpenie montáže, kruhov, lišty, zrkadielka, nejakých okulárov, prípadne hľadáčika (6-7 položiek) zvýši cenu cca 2-3 násobne, ak človek šikovne nakúpi veci z druhej ruky, tak asi menej.
2. Pri 80 mm objektíve a 400 mm ohnisku treba poriadne znížiť očakávania, v podstate len najzákladnejšie možné pozorovanie planét (max. dva pásy na Jupiteri a Saturnov prstenec a žiadne ďalšie detaily) a až na veľmi malý počet najjasnejších hmlovín a hviezdokôp vôbec žiadne detaily ani v tejto oblasti.
Jediná možnosť je počkať a došetriť peniaze a pritom sledovať bazáre.
- Stanislavxyz
Tak abychom to nějak shrnuli, do 3 000,- se skutečně nic moc kloudného pořídit nedá. Možná tubus Newtonu z druhé ruky, něco kolem 130/900 a dodělat Dobsonovu montáž. Pokud si takovou montáž dovedu zhotovit sám, může vyjít velmi lacino a mohlo by mi zůstat pár korun na okulár(y) typu "seťák", opět pochopitelně z druhé ruky.
Před asi dvěma léty jsem koupil (ne pro sebe) v bazaru refraktor Bresser 90/900 na mont. Exos 1 (jestli si dobře vzpomínám), což je asi ekvivalent EQ 2-3 (neměl jsem, tedy pouze odhaduji, možná mě někdo poopraví), za 3 500,- To byla velice pěkná cena, refraktor opticky solidní, mechanicky slabší, avšak rozhodně použitelný, montáž tento lehký tubus zvládala s velkou rezervou. Byla to dobrá koupě, ale chtělo to hodně trpělivosti a také štěstí. Přičemž zejména to první pan Lumír zjevně nemá (nic ve zlém, každý jsme nějaký).
Realita je tedy asi taková, že pokud nechci léta sledovat bazary, bude minimální rozpočet kolem 6 000,-. Za to se dá opatřit Newton 150/1200 na "Dobsonu", samozřejmě opět použitý. Bude-li k němu nějaký "setový" okulár, může se začít pozorovat.
Před asi dvěma léty jsem koupil (ne pro sebe) v bazaru refraktor Bresser 90/900 na mont. Exos 1 (jestli si dobře vzpomínám), což je asi ekvivalent EQ 2-3 (neměl jsem, tedy pouze odhaduji, možná mě někdo poopraví), za 3 500,- To byla velice pěkná cena, refraktor opticky solidní, mechanicky slabší, avšak rozhodně použitelný, montáž tento lehký tubus zvládala s velkou rezervou. Byla to dobrá koupě, ale chtělo to hodně trpělivosti a také štěstí. Přičemž zejména to první pan Lumír zjevně nemá (nic ve zlém, každý jsme nějaký).
Realita je tedy asi taková, že pokud nechci léta sledovat bazary, bude minimální rozpočet kolem 6 000,-. Za to se dá opatřit Newton 150/1200 na "Dobsonu", samozřejmě opět použitý. Bude-li k němu nějaký "setový" okulár, může se začít pozorovat.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Dobře chápu takže ta ten Celestron astro master 90 k ničemu.
A co potom tyhle dva líbí se mi že jsou malé a vlezou se mi doma na stůl : Sky-Watcher 130/f650 dobson nebo BRESSER 5” NEWTON 130/650mm , protože ty větší dobsony 150/750 už jsou větší a těžší a nosit to na zahradu když jsem po té operaci....
A co potom tyhle dva líbí se mi že jsou malé a vlezou se mi doma na stůl : Sky-Watcher 130/f650 dobson nebo BRESSER 5” NEWTON 130/650mm , protože ty větší dobsony 150/750 už jsou větší a těžší a nosit to na zahradu když jsem po té operaci....
Radšej by som šiel do plnotubusu, takže asi jeden z tých Bresserov.
Neviem nakoľko je problém po operácii a následná prognóza, tak len namátkou: rozdiel medzi tými dvomi bressermi je 1.4kg (3.1 vs 4.5kg) V každom prípade sa dá tubus odmontovať a ďalekohľad preniesť na dva krát - teda montáž a tubus zvlášť. To by mohlo pomôcť. A taktiež dúfam, že stôl na ktorom by bol ďalekohľad položený je dostatočne stablný a v záhrade na mieste s dobrým výhľadom.
Jo a ten 90mm Celestron rozhodne nie je k ničomu. I s tým sa dá začať. Lepší než spomenutý malokuk Omegon 80/400.
Neviem nakoľko je problém po operácii a následná prognóza, tak len namátkou: rozdiel medzi tými dvomi bressermi je 1.4kg (3.1 vs 4.5kg) V každom prípade sa dá tubus odmontovať a ďalekohľad preniesť na dva krát - teda montáž a tubus zvlášť. To by mohlo pomôcť. A taktiež dúfam, že stôl na ktorom by bol ďalekohľad položený je dostatočne stablný a v záhrade na mieste s dobrým výhľadom.
Jo a ten 90mm Celestron rozhodne nie je k ničomu. I s tým sa dá začať. Lepší než spomenutý malokuk Omegon 80/400.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Pokud to zvládneš finančně, šel bych do tohoto: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 64410.html, tubus s optikou necelých 5 kg, montáž taktéž necelých 5 kg. Takže lze odnést najednou, či na dvakrát, jak zdraví dovolí. 150 mm je dle mě startovací průměr pro dlouhodobější použití. Opravdu už ukáže spoustu podrobností na Měsíci, detaily na všech pozorovatelných planetách a otvírá se i možnost pozorovat nějaké detaily na DS objektech.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.