No a protože u mě by jakýkoliv pokus o výpočet konstrukce vedl k zacyklení v nekonečné smyčce mezi hledáním dokonalého designu, fyzikálními limity a tím co mám v peněžence. Zkusil jsem jít tedy opačnou, experimentální cestou. Ta vedla k doslova dřevnímu řešení prvního prototypu pro ověření myšlenky. Vytáhl jsem tedy šrot (štěrbina z žiletek, odrazné zrcátko neznámého původu, objektiv 135 mm f/2.8, mřížka 1200 čar/mm) co jsem měl po šuplatech a vzniklo toto (takto vypadá vidlácká optická lavice):

Tak a teď první dojmy:
1) Zatímco sestavit a seřídit spektrometr klasického designu je celkem triviální úloha, tak zkolimovat a seřídit Littrowův spektrometr adjustovaný na prkénku z kadibudky bylo trochu peklo.
2) Design je velmi vhodný pro jedince s masochistickými sklony. Pokud nejste masochisti, tak Littrowa nestavějte, držte se klasického designu.
3) Přestože to na tom prkýnku vypadalo naprosto hrůzostrašně, tak výsledek byl více než překvapivý. První světlo naznačovalo, že by to mohla být docela zábava. S kamerkou C1-5000 od Moraváků byla disperze 0.21 Angstrom/pixel a rozlišení R = 4500.
Přes všchno kletí při seřizování polohy optických prvků se tedy podařilo, mohl jsem si změřit polohy a vzdálenosti a pustit se do sofistikovanějšího návrhu ve Fusion 360, kde nakonec vzniklo toto:

No a to je pro dnešek vše ...