Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Karel1
Věk: 69

Re: Astrofotografie - dotazy začínajících

Příspěvek od Karel1 »

Má prý Windows 10,ale jak starý notebook neví byl z druhé ruky.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll.
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Pokud to má být NB jen na snímání, tak mně plně dostačuje rozlišení 1366x 768 (Dell Latitude 3350) . Samozřejmě větší bude lepší.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Karel1

Příspěvek od Karel1 »

Zdravím. Tak jsem se dozvěděl, že má repas deel latitude E 6440. Bude to stačit třeba na asi zwo 120? Díky.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll.
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Tu kameru utáhne v podstatě jakýkoliv laptop, takže ano, i Dell E 6440 ji zvládne.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Karel1

Příspěvek od Karel1 »

hades, díky.
MajoN

Příspěvek od MajoN »

Dobrý deň, som úplný začiatočník a chcel by som vás poprosiť o rady, usmernenia ...

Pred viac ako rokom, som sa dostal k foťaku Pentax K20D spolu so setovými objektívmi 55mm a 300mm. Trochu som ho poskúšal. No vždy ma fascinovala nočná fotografia .. astro krajikárske fotky. Minulý rok ma známy stiahol na HAF 2024 v Bojnej a tam som sa pozoznámoval s nejakou technikou. Na odporúčania Ondreja Králika som si zadovážil montáž Vixen Polarie...(Peter Horálek odporúčal Vixen Polarie U - to už ale drahšia záležitosť pre mňa.) a partia zúčastnených, aby som si skúsil zohnať Canon 6D veľmi populárny pre astrofoto. Zatiaľ som skúšal fotiť s tým čo mám. Mesiac, planéty, súhvezdia, kométu... orion M42 počas jasných zimných nocí. Bol som milo prekvapený, že to celkom "pekne" vidno na fotke. Prehadzoval som objektívy a skúšal som expozície (10,20 a 30s), rôzne nastavenia clony ( najviac asi 4,0-4,5). No pri najväčšom približení sa mi hviezdy na fotke zobrazia ako taká "guľka" nie ako bod. Neviete prosím poradiť v čom môže byť problém? Montáž som sa snažil nastaviť čo najpresnešie a aj pri 30s expo. tak hviezdy sú bododvé, pri menšom priblížení.

Medzi tým ako som pokukoval po Canone, som dostal ponuku zakúpiť kameru ATIK 460ex mono vo veľmi dobrom stave spolu filtrami RGB, H+, UV IR block od astronomiku a manuálnym filtračným kolesom. Dal som sa "zlanáriť" a myšlienka prešla aj na fotenie DSO.

Ale, ako to už býva nastali "komplikácie".

Moja prvá idea bola využiť objektívy pentax a spojiť ich s kamerou, ale doteraz sa mi nepodarilo nájsť redukciu "samicu bajonet" do ktorej by som zapojil objektív a so závitom pre kameru. Známy takto mal pripojený objektív, ale mal to "po domácky" vyrobené sustružníkom.
Na internete som videl niekoľko obrázkov takto prepojenej kamery s objketívom, ale zväčša sa jednalo o objektívy canon a pre pentax som nenašiel nič.
Máte prosím vás niekto s týmto skúsenosť a má to vôbec zmysel ísť takouto cestou?
Rozmýšľal som teda čo ďalej a dostal som sa k lacnému objektívu Phoenix 650-1300mm f8-16 manual (predávalo sa to pod rôznymi názvami).
Tento má závit a dá sa napojiť na koleso s filtrami a na to kamera. Tu som skúšal iba z domu cez deň nejaké foto ako to ostrí na konáriky stromu ca 100m od domu. Kamera ovládaná pomocou NINA. Problém zaostriť - backfocus?

Upustil som od canonu a podarilo sa mi vyskladať si druhú montáž Kenko Sky memo S (SW Adventurer), z dôvodu väčšieho zaťaženia myslím 5kg oproti vixenu 3kg. Statív zatiaľ iba od foťaku.

A teraz som na takom "bode mrazu", kedy neviem čo ďalej.
Vybehol som si s pentaxom na lúku odfotiť mesiac, venušu a saturn ...
ale kamera začína zapadať prachom, čo ma veľmi mrzí, ale nechcem ju posunúť ďalej.

Preto sa tu na fóre obraciam s prosbou na vás skúsených v tejto oblasti o nejaké rady, typy usmernenia, čo mám skúsiť hľadať, ... prípadne či niekto z vás nemé niečo zaujímave na predaj čo mu leží doma a dalo by sa napojiť na kameru a aby to zvládla aj montáž.
Niečo malé, ľahko prenosné ako WO 51/250 RedCat alebo Ascar SQ55 f/4,8 ale o takomto môžem zatiaľ len fantazírovať.

Vopred vám ďakujem za odpovede.
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Môžete skúsiť Samyang 135mm f/2, pokiaľ ho budete vedieť nasadiť na kameru so správnym backfocusom - je to veľmi kvalitný objektív.

Čo z DSO s tým viete nafotiť, si môžete vyskúšať v Stellariu.

Inak zostáva poobzerať sa, ako píšete, po vhodnom malom refraktore. Tu by som ale limit montáže (5 kg) skôr bral ako horný extrém, a snažil sa držať výrazne pod ním.
pedrosanchez
Věk: 44

Příspěvek od pedrosanchez »

Ahoj chtěl bych se zeptat, mám montáž EQ 6. Jak mám řešit když mi po několika hodinách focení najede dalekohled primárním zrcadlem na nohu trojnožky? Prostě sleduje zájmový objekt a samozřejmě skončí v takové poloze že nemůže je dál. Chtěl bych jít spát a pak přijít k hotovému.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
hades

Příspěvek od hades »

Je ta poloha za meridianem? Pokud ano, tak by ti montáž měla udělat meridian flip, ať už sama nebo za pomocí softwaru, pokud používáš EQmod kabel. No a pokud to není za meridianem, tak může být řešením použití sloupku, který dáš mezi stativ a montáž, něco takového: https://www.astroshop.eu/extensions/sky ... ube/p,4063
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
pedrosanchez
Věk: 44

Příspěvek od pedrosanchez »

Ahoj Hades, díky moc za radu a zajimavy sloupek. Meridian, tes nevim, mel jsem zkratka namireno na NGC4565 (Jehla) na jihozapade a v jednu rano uz to dojelo k noze. Dve nohy smeruji na sever. Meridian Flip vůbec nevim jak bych nastavil, mam Synscan Goto system, takze ovladam skrze tento kabelový ovladac. Zadny software k tomu nemam, kabel do notebooku atd. Tak budu muset popremyslet, jestli nastavec, nebo tedy nejak jinak ovladat montaz.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
TheKony
Věk: 37

Příspěvek od TheKony »

Dobrý den,
jsem tu nový, jmenuji se Michal a už od útlého věku mě fascinoval vesmír. Vlastně první knížka, kterou jsem si kdy koupil, byla o vesmíru. Také jsem kdysi navštěvoval hvězdárnu v Prostějově, ale to už je opravdu dávno. De facto teď začínám úplně od začátku. Aktuálně si dělám kurz na hvězdárně.cz – je to fajn.

Jinak vlastním teleskop Sky-Watcher 8” Dobson (200/1200) a chtěl bych se zeptat, jestli má smysl na něm zkoušet nějaké focení. Konkrétně mám na mysli Měsíc, Slunce (s patřičným filtrem) a možná i nějaké ty planety. Pořídil jsem si za pár šupů Canon EOS 650D, dál bych dokoupil komakorektor Baader MPCC Mark III (doporučil mi ho ChatGPT) a T-ring.

V podstatě mi jde o to, seznámit se s technikou focení v primárním ohnisku. Afokální focení mě už teď docela baví, takže pokud mě to chytne víc, plánuju pořídit montáž – nejspíš EQ6 – a k tomu nějaký refraktor, pravděpodobně TS 102 Photoline. Myslíte, že má smysl to zkusit už teď na tom Dobsonu?

Jinak těch cca 4 tisíc za komakorektor mi líto nebude, pokud to bude fungovat. Počítám ale s tím, že zrcadlo budu muset posunout dopředu – stačí to udělat přes kolimační šrouby? Kolimaci už mám celkem v ruce, používám zkolimovaný laserový kolimátor.

Díky moc za odpověď!
SW 200/1200 Dobson
hades

Příspěvek od hades »

Ahoj, tak komakorektor pro focení planet nepotřebuješ. A myslím že ani pro Měsíc a Slunce, kdyžtak mě někdo opravte. Navíc na planety se víc hodí dedikovaná astrokamera s malým čipem a rychlým vyčítáním. Ten foťák se ti bude víc hodit na focení DSO, teda pověsit ho na ten refrák, co plánuješ.
Astrofotky
TheKony

Příspěvek od TheKony »

Aha , tak to je supr správa ..nějaký tip na tu kameru ? Pokud možno tak za nějaký rozumný peníz cca do 10k. Nechci moc utrácet , nebude to můj primární cíl .Spíš si šetřím na tu sestavu co píšu v předchozím příspěvku ..
SW 200/1200 Dobson
majklus
Věk: 47

Příspěvek od majklus »

Tak hlavně pokud ten Canon není modifikovaný, tak bych si ho nechal na běžné "denní" focení a na astro pořídil CMOS kamerku. Na začátek bych volil nějakou chlazenou a nejspíše barevnou - barevná bude jednodušší zpracování výsledku a nebude potřeba další výbava v podobě filtrů atd.
Kamera jako ASI 533MC bude dobrá jak na planety, tak později na hluboký vesmír, až bude montáž. Je to sice dražší kus výbavy (pokud se nepovede v bazaru), ale zase je to univerzální nástroj, který může sloužit léta.

Pro planety je potřeba nasbírat stovky, tisíce krátkých expozic a ty pak softwarově zpracovávat. Takže notebook s UBB 3 a SSDčkem je prakticky nezbytný.

Komakorektor by byl vhodný pro focení DSO na montáži, ale tam plánuješ refráček, tak je otázka, jestli si ho nechat na blbnutí s tím newtonem nebo ho pustit do světa... každopádně tam bude třeba dořešit pointace atd atd atd :-)

Spíš by se na planety a měsíc hodil nějaký lepší barlow 2x - 2,5x, jen v primárním ohnisku bude obraz moc malý....
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
TheKony

Příspěvek od TheKony »

Ahoj, díky za informace!

Hele, notebook mám dobrej – teď jsem ho zrovna kupoval, právě kvůli tomu, abych pak mohl dělat postprocessing. Má SSD 1 TB, grafiku RTX 4060 a zatím “jenom” 16 GB RAM, ale tu časem určitě rozšířím.

Ne že bych nechtěl 533MC, ale to už je docela raketa. Nejdřív musím koupit tu montáž a ten refraktor. Navíc mám tu zrcadlovku – kupoval jsem ji kvůli astrofotce, je to jenom tělo a s modifikací už počítám.

Teď jsem se díval na nějaké kamery a padla mi do oka ZWO ASI462MC. Je za slušný peníze a moc neohrozí to moje šetření na tu hlavní sestavu, ke které samozřejmě časem přibude i nějaký ten guiding. Má ta ASI462MC smysl ? Neříkám že časem bych nešel do nějaké té lepší kamery , ale chtěl bych využít i tu DSLR ..a ještě jednou díky za rady , nečekal sem tak rychlé odpovědi :)
SW 200/1200 Dobson
Odpovědět