Miloš Žák píše: ↑18. 02. 2025, 20:20
Bez zaclonění brutální barevná vada. Po zaclonění na 3cm je vada velmi malá, ale kolem hvězd i planet zůstává celkem výrazné halo. Je možné se ho nějak zbavit?
Ještě by to šlo trošku vylepšit umístěním clon do tubusu, kde a jak velké lze na netu dohledat. Ale zázrak nečekejte, tyhle pokusy dělala kdysi dávno většina z nás. Tím pádem víme, že výsledek je prakticky nepoužitelný.
Miloši, rád věřím. Také to prosím neberte jako výsměch, bylo to míněno coby (možná jenom rádoby) vtipná poznámka. Pouze jak je špatný základ, nemůže být dobrý ani zbytek díla. Na poněkud serióznější "bastlení" to chce vhodnější optiku. Občas se dá za nemnoho peněz opatřit třeba objektiv 50/540 od Zeisse (viď: https://www.cloudynights.com/topic/632873-zeiss-50540/ ) a ten už rozhodně stojí za námahu vyrábět mechaniku.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
vla píše: ↑19. 02. 2025, 08:06
Ještě by to šlo trošku vylepšit umístěním clon do tubusu, kde a jak velké lze na netu dohledat. Ale zázrak nečekejte, tyhle pokusy dělala kdysi dávno většina z nás. Tím pádem víme, že výsledek je prakticky nepoužitelný.
BertCZ píše: ↑19. 02. 2025, 08:19
Tvůrci se omlouvám, sám jsem pár méně výkonných věcí také postavil, ale zde lze konstatovat jediné:
Netřeba se omlouvat. Vždyť je to pravda. Já nečekal zázraky. Pročetl jsem si tady pár vláken a věděl do čeho jdu. Učím se kreslit v Solidworks a tisknout na 3D tiskárně. Jsem úplný začátečník, takže to pro mě byla škola hrou. Radost z toho, že to "funguje", byla příliš velká na to, abych odolal nutkání se pochlubit.
Možná ještě zkusím ty clonky dovnitř a pak to strčím do poličky, abych to za pár let rozebral
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Stanislavxyz píše: ↑19. 02. 2025, 11:02Miloši, rád věřím. Také to prosím neberte jako výsměch, bylo to míněno coby (možná jenom rádoby) vtipná poznámka. Pouze jak je špatný základ, nemůže být dobrý ani zbytek díla. Na poněkud serióznější "bastlení" to chce vhodnější optiku. Občas se dá za nemnoho peněz opatřit třeba objektiv 50/540 od Zeisse (viď: https://www.cloudynights.com/topic/632873-zeiss-50540/ ) a ten už rozhodně stojí za námahu vyrábět mechaniku.
Určitě se mě to nijak nedotklo. Další krok, který zvažuji je bino ze dvou lídláků. Prošel jsem si pár vláken a vím, že to nebude sranda. Ale to už patří jinam.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Každý fanda do astronómie tým prešiel. Ja som si postavil ďalekohľad tiež z objektívu Meotar na nepriehľadné bjekty (D110mm f 400 mm). Ako okulár som použil okulár z mikroskopu 10x. Zaclonil som to na 80 mm. Bolo to výborné na Mesiac hviezdokopy a podobne.
Přílohy
R-110.JPG (1.72 MiB) Zobrazeno 10434 x
Celestron AVX, CG-4, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4.
Malá vzpomínka na doby dávno minulé, kdy jsme s kamarádem Ádou Innemannem stavěli v rámci středoškolské odborné činnosti newton 130 tuším na 1300. Zrcadlo a všechny komponenty kromě okulárů a zrcátka ruční práce, pohon motůrkem na gril pomocí šneku přes bronzové ozubené kolo. Tenkrát (myslím tak 1982) jsme vyhráli druhé místo v celorepublikové soutěži a dostali diplom za využití a zvládnutí kosmického prostoru od ČSVTS - Československé vědeckotechnické společnosti. Byli jsme s tím i v televizi ve Studiu Vlaštovka, kde to s námi probírala tehdy ještě mlaďounká Marcela Augustová. Pak byl chvíli hlavním dalekohledem astronomického kroužku v Chomutově. Kde je teď, netuším.
Ale těžký jako prase, všechno ze železa. Při promítání Slunce na papír nám tehdy shořel okulár v plastovém těle. "Pane, kouří se vám z dalekohledu", prohlásilo jakési děcko. "To je nesmysl, ježiši fakt !"