Zatím jsem tady na fóru nenarazil na informace o novém (r. 2022) filtru Optolong L-ultimate, tak snad neurazím alespoň drobnou dojmologií. Je to úzkopásový 3nm dual-band filtr pro barevné kamery, který měl překonat oblíbený L-extreme a na rozdíl od něj nedělat na fotkách prasátka kolem jasných hvězd. Níže přikládám první pokusnou fotku, kterou jsem přes něj udělal: je to 6 hodin přes 135mm objektiv na plnou díru f/2 a ASI294mc za svitu půlměsíce. Nahoře jen kalibrovaná složenina, DBE a stretch bez dalších úprav, dole bez hvězd, kde jsou vidět všechny reflexy.
Filtru se musí nechat, že dost pěkně redukuje hvězdy a propouští prakticky opravdu jen ta úzká pásma (měsíc mě nemusel zajímat ani s barevnou kamerou). Co je slabší, je cenovka kolem 10 tisíc a to, že prasátka jsou tam pořád, i když zdaleka ne tak, jako u předchůdce L-extreme. Za mě je to teda sice upgrade, ale pro světelné sestavy to pořád není to pravé. S filtrem L-extreme F2 bohužel nemám zkušenost, docela by mě zajímalo, jestli by ty reflexy odstranil lépe, nebo by to vyšlo na stejno.
Filtry
Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
- Dansemacabre
Zpět na „Okuláry a další příslušenství“
Přejít na
- Astronomie
- ↳ Všeobecná diskuze
- ↳ Fórum pro začátečníky
- Pozorování
- ↳ Sluneční soustava
- ↳ Deep-sky
- ↳ Proměnné hvězdy
- ↳ Spektroskopie
- ↳ Astronomická setkání
- ↳ Pozorovací stanoviště
- ↳ Světelné znečištění
- ↳ Ostatní
- Astrotechnika
- ↳ Dalekohledy
- ↳ Montáže a navigace
- ↳ Okuláry a další příslušenství
- ↳ Chytré dalekohledy
- ↳ ATM aneb udělej si sám
- ↳ Software, literatura, ...
- ↳ Ostatní
- Astrofotografie
- ↳ Astrofotografie
- ↳ Astrofotografická technika
- ↳ Snímky
- Kosmonautika
- ↳ Kosmonautika
- Radioastronomie
- ↳ Teorie
- ↳ Praktická radioastronomie
- Astrobazar
- ↳ Čtěte
- ↳ Prodám
- ↳ Koupím
- ↳ Komentáře
- International forum
- ↳ Astronomical discussion (English, Deutsch, ...)
- Ostatní
- ↳ Astronomické fórum
- ↳ České astronomické portály
- ↳ Mezinárodní rok astronomie 2009
- ↳ Přechod Venuše (projekt VT-2004)