Zasekávající se SynScan ručka

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
jantichy
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Zasekávající se SynScan ručka

Příspěvek od jantichy »

Na tohle jsem se chtěl zeptat už dlouho. Taky se vám zasekávají šipky na SynScan ručce? Hodně často, když si chci s montáží někam malinko popojet, se mi zmáčknutá šipka zasekne dole a jede to dál, i když už šipku vůbec nedržím, často mi kompletně ujede zorné pole, než se mi povede tlačítko "vydloubnout" zpátky. Dělá mi to vlastně úplně od začátku, tak jsem to bral, že to k tomu patří, protože na to, že to není zrovna pětistovku, jsou ty SkyWatcher SynScan ručky fakt úplně celý levnej gumovej ausšus už od designu. Ale pak mě napadlo, jestli se to třeba neděje jenom mně, jestli ti není vada konkrétního kusu a že možná ostatní jsou s tím úplně v pohodě. Tak jak je to u vás?
Brandýs nad Labem | Praha | Štefánikova hvězdárna | Hvězdárna Ďáblice
Celestron C9.25 | Sky-Watcher AZ-EQ6 | ASIAIR Plus | ZWO ASI533MC Pro | Další vybavení
Společná pozorování | Sdílený kalendář nebeských úkazů | Česká lokalizace Stellaria
dex

Re: Zasekávající se SynScan ručka

Příspěvek od dex »

Nepozoroval jsem, a to ani u poměrně staré ručky u EQ-6.
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Něco podobného se mi stává docela často u EQ6-R, ale neřekl bych, že je to tak, že by se to tlačítko fyzicky zaseklo, prostě jen montáž pokračuje dál stejným směrem a rychlostí. Většinou pomůže krátce stisknout šipku pro opačný směr, tím se zastaví.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Mám to rovnako ako kolega mike, u HEQ-5, v rektascenzii. Tlačítko je fyzicky v poriadku.
Pablo
Věk: 68

Příspěvek od Pablo »

Mne sa to niekedy stáva cez aplikáciu Explorestars. Pripisujem to buď vyváženiu,ale skôr zahlteniu softu.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Dedukuji ze zde se jedna o nejaky bug v SW, ne o mechanicky problem.

@Pablo: montaz mas pripojenou s pocitacem pres EQDirect nebo pres rucni ovladac ? Pokud pres EQDirect, pak by jsem to videl na chybu v SW desky v montazi.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Pablo
Věk: 68

Příspěvek od Pablo »

Pripájam sa wifi cez uvedenú appku na tablete.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Ahoj, možná mám podobný problém.

už mě to včera točilo při pozorování docela dost, není to poprvé.

Vytáhnul jsem dvě montáže, CQ350 a EQ6R. Pozorování Měsíce, nějaké kulovky... Protože to byla celkem hurá akce, obě dvě ustavené od oka na sever, aligmnent na jednu hvězdu, prostě připraveno na hrubé pozorování pro návštěvu.

Tak k věci - cíl Měsíc, najel mi asi o tři stupně dál v RA než dalekohled měl (samozřejmě montáž), vezmu ručku, chci si najet na Měsíc ručně (rychlost 9, pak si to chci dojet 2, klasika), jenže jen jsem ťuknul na šipku v ose se mi rozjela montáž snad o dalších osm stupňů a Měsíc byl ještě dál :lol:

OK, jdu zpátky menší rychlostí a zase (rychlostí tentokrát 5), odjela si montáž si pulzem zpátky sama v ose třeba pět stupňů a pak se zastaví.

Zkoušeno na dvou montážích, kabely vyměněny, dva HC (V4 i V5) stále stejný problém, podotýkám montáže krom nedobrého ustavení vyváženy v pořádku... S ovládáním přes wifi žádný problém, pouze s HC.

Mohlo by to být nějkou SW chybou v FW? nebo je problém fyzický v HC?

Chci to vyřešit a hodně mě zajímá, jak jste to případně vyřešili Vy, nebo jestli s tím někdo máte podobný problém.

HC pužívám jen na rychlý okuk, planety a pozorování, když nechci používat WIFI. Ale i tak mě to štve.

Doufám, že případná rada pomůže i někomu jinému. Než se začnu hrabat ve fórech a příručkách.

díky Martin
Lectorem iustus...
alex
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alex »

Objednal som novú rúčku a od tej doby mám po problémoch. Podľa mňa - aj podľa týchto príspevkov - toto robí elektronika v rúčke.
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

No jak to říct, jedna montáž nová, druhá zánovní. Ručky nové obě dvě. Buď je to něco softwarového, nebo mám velkou smůlu.
Lectorem iustus...
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Pár poznámek z osobní zkušenosti. Pokusil bych se vyčistit kontaktní pole izopropylem. Stejně tak kontakt, vodivou gumu, na membráně/tlačítcích. Ona ta mrška zejména u zánovních HC má tendenci trošku lepit.

Dalším možným důvodem, bohužel neodstranitelných, je vlastní PCB, který je vícevrstvý izolovaný mezi vrstvami "lakem", který postupem času občas ztrácí vlastnosti. Zpravidla to končí nefunkčním blokem tlačítek. Zasekávající se tlačítko (třeba i číselné) je tak jen možnou předzvěstí.

Ve FW bych chybu hledal až na konec. Obvodové řešení je už dlouho ustálené a problém by byl pravděpodobně i s novými ručkami a to poměrně často.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Děkuju Zdeňku za odpověď... Zkusím se na to podívat, rozebrat vyčistit a dám vědět sem. Co jsem tak pochopil, tento problém není ojedinělý.

Kéž by to bylo něco podobného!

Je pravda, že jednou mi HC V 4 nenabehnul ani na inicializační proces. Display svítil ale nic. Říkal jsem si, že to je teplotou... Druhý fungoval, tak jsem to neřešil. A pak už se to nikdy nestalo.

Mám zkusit i něco na prokluz? Myšleno WD, nebo kvalitní průmyslovou vazelínou? Jen lehce na vatičku.

Martin
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tak vše (včetně konektorů) vyčištěno Isopropylem, lehce promázlá tlačítka ze stran, aby se s jistotou vracela a na obou montážích pořád stejný problém.

Když dám krátký pulz jak na RA, tak na DE, dvě až tři vteřiny přejede dál na dané rychlosti směrem který zadám ikdyž už je tlačítko nestisknuté.

Budu dál hledat příčinu a dám vědět...

Zde je video.

Trošku jsem to provokoval na rychlost 9, jen aby to bylo vidět. Samozřejmě se to děje i na nižších rychlostech.

Lectorem iustus...
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Já mám starou ručku k HEQ5 (a to tak, že jsem musel provést HW modifikaci, aby šla připojit k notebooku k EQmod) a poslední dobou jsem vždy bojoval s tím, že občas při pohybu ovladačem buď přestala ručka reagovat - montáž se nehla, nebo naopak se zakousl pohyb a pomohlo jedině vypnutí. Což je fakt prima, když se to stane při dolaďování expozice. Obvykle pomohlo vyčištění kontaktů v RJ45 zásuvce v montáži a zástrčce na kabelu z ručky. Asi oxidace. Ručka taky občas po prvním zapnutí montáže naběhla "čínsky" (na displeji rozsypaný čaj) a bez reakce, vystoupit/nastoupit pomohlo (na to jsem zvyklý z Windows :-)). Naposledy už chcíplo podsvícení displeje, takže už jsem začal pokukoval po nové ručce, pak i po nové EQx montáži a nakonec jsem skončil u AM-5ky a budu si zas zvykat na jiný způsob ovládání.
Odpovědět