EQ5 GOTO nebo EQ5 motorizovaný nebo bez?
EQ5 GOTO nebo EQ5 motorizovaný nebo bez?
Ahoj, plánuji koupit větší teleskop Sky-Watcher 150/750 a řeším montáž. V ČR je s GOTO jen na EQ3, což mi nepřijde ideální, zvlášť pokud k němu přidám mobil/fotoaparát.
Moje dilema:
Plánuji koupit větší teleskop Sky-Watcher 150/750 a řeším montáž. V ČR je s GOTO jen na EQ3, což mi nepřijde ideální, zvlášť pokud k němu přidám mobil/fotoaparát.
Moje dilema:
- Koupit raději EQ3 GOTO (z ČR)
- Koupit raději EQ5 GOTO (jen ze zahraničí)
- Pořídit jen motorizaci pro potlačení rotace: https://www.astroshop.eu/drive-motors/s ... eq5-mount/
- Nebo vzít čistou EQ3/EQ5 bez motorizace?
Budu ho používat hlavně na balkoně v Hradci Králové (okem max 3.5 mag), takže GOTO nejspíš ani nepotřebuji. Spíš mi jde o potlačení rotace – je tato motorizace tichá? Při GOTO jsem slyšel dost pískání na youtubu, což by byl problém.
Dále mě zajímá, zda u GOTO nebo motorizace lze stále používat manuální posuv (rychlý i jemný)?
Díky za rady.
Moje dilema:
Plánuji koupit větší teleskop Sky-Watcher 150/750 a řeším montáž. V ČR je s GOTO jen na EQ3, což mi nepřijde ideální, zvlášť pokud k němu přidám mobil/fotoaparát.
Moje dilema:
- Koupit raději EQ3 GOTO (z ČR)
- Koupit raději EQ5 GOTO (jen ze zahraničí)
- Pořídit jen motorizaci pro potlačení rotace: https://www.astroshop.eu/drive-motors/s ... eq5-mount/
- Nebo vzít čistou EQ3/EQ5 bez motorizace?
Budu ho používat hlavně na balkoně v Hradci Králové (okem max 3.5 mag), takže GOTO nejspíš ani nepotřebuji. Spíš mi jde o potlačení rotace – je tato motorizace tichá? Při GOTO jsem slyšel dost pískání na youtubu, což by byl problém.
Dále mě zajímá, zda u GOTO nebo motorizace lze stále používat manuální posuv (rychlý i jemný)?
Díky za rady.
Re: EQ5 GOTO nebo EQ5 motorizovaný nebo bez?
A nie je na to EQ3/EQ5 málo? Lepšie by poslúžila HEQ-5 (GoTo), kde je pohodlné ovládanie možné pomocou SynScan ručky.
K poslední otázce.
Hrubým posuvem je nejspíše myšleno uvolnění páček šroubů zajištění šnekových převodů jemného ovládání a poté otáčení dalekohledu kolem os přímo dalekohledem. Toto hrubé ovládání lze použít vždy, ať je mnotáž bez motorů, s motory nebo s GoTo.
U GoTo nelze ručně používat jemný posuv.
U motorizace (bez GoTo), kdy jsou použity motory pro obě osy, je to takto:
EQ3-2 - při použití motorů lze jemně otáčet pouze s osou deklinace (po uvolnění matice spojky mezi motorem a osou ovládání). Motor ovládání rektascenze je spojený s osou jemných pohybů napevno. Hrubý posuv (po uvolnění páček šroubů) funguje u obou os.
EQ5 - při použití motorů lze jemně otáčet oběma osami (po uvolnění matice spojky mezi motorem a osou ovládání). Hrubý posuv (po uvolnění páček šroubů) funguje u obou os.
U použití jen jednoho motoru (jen na osu rektascenze na kompenzaci otáčení Země) - u EQ3-2 je zase osa motoru napevno spojená s osou ovládání, takže ručně ovládat jemné pohyby nelze. U EQ5 je mezi motorem a osou ovládání spojka, kterou lze uvolnit a otáčet ručně.
Hrubým posuvem je nejspíše myšleno uvolnění páček šroubů zajištění šnekových převodů jemného ovládání a poté otáčení dalekohledu kolem os přímo dalekohledem. Toto hrubé ovládání lze použít vždy, ať je mnotáž bez motorů, s motory nebo s GoTo.
U GoTo nelze ručně používat jemný posuv.
U motorizace (bez GoTo), kdy jsou použity motory pro obě osy, je to takto:
EQ3-2 - při použití motorů lze jemně otáčet pouze s osou deklinace (po uvolnění matice spojky mezi motorem a osou ovládání). Motor ovládání rektascenze je spojený s osou jemných pohybů napevno. Hrubý posuv (po uvolnění páček šroubů) funguje u obou os.
EQ5 - při použití motorů lze jemně otáčet oběma osami (po uvolnění matice spojky mezi motorem a osou ovládání). Hrubý posuv (po uvolnění páček šroubů) funguje u obou os.
U použití jen jednoho motoru (jen na osu rektascenze na kompenzaci otáčení Země) - u EQ3-2 je zase osa motoru napevno spojená s osou ovládání, takže ručně ovládat jemné pohyby nelze. U EQ5 je mezi motorem a osou ovládání spojka, kterou lze uvolnit a otáčet ručně.
Naposledy upravil(a) Alamrob dne 01. 04. 2025, 22:29, celkem upraveno 1 x.
Moc děkuji za odpovědi.
Vezmu nakonec jen motorizovanou verzi (nejspíš asi jen 1 osu kvůli rotaci Země, druhá osa potřeba nebude). S Goto by mne sousedi asi nenáviděli (když to budu používat hlavně jen z balkonu z paneláku a rád to používám i komplet manuálně).
Už vím že stativ s EQ3-2 se mi sotva vejde na můj balkon, ještě čekám na rozměry EQ5 a vezmu ten, který se vejde
(raději bych EQ5, je lepší, jak to tu čtu, ale pokud se nevejde, tak s tím nic nenadělám)
Kdybych to neproměřil, tak ani teleskop 200/1000, který jsem už chtěl koupit, by se mi nevešel na balkon, proto jsem vybral menší
Vezmu nakonec jen motorizovanou verzi (nejspíš asi jen 1 osu kvůli rotaci Země, druhá osa potřeba nebude). S Goto by mne sousedi asi nenáviděli (když to budu používat hlavně jen z balkonu z paneláku a rád to používám i komplet manuálně).
Už vím že stativ s EQ3-2 se mi sotva vejde na můj balkon, ještě čekám na rozměry EQ5 a vezmu ten, který se vejde

Kdybych to neproměřil, tak ani teleskop 200/1000, který jsem už chtěl koupit, by se mi nevešel na balkon, proto jsem vybral menší

Ještě dvě drobná doplnění z kategorie "každý ví" resp. "úplně jasné", ale začátečník bez zkušeností si to uvědomit nemusí. Za prvé: u montáže s GoTo lze sice "hrubý posuv" (povolit aretační páčky, otočit ručně dalekohledem, utáhnout) použít dá, ale rozhodí se tím alignment, takže pak GoTo nebude správně navádět na objekty (bude fungovat jen tracking, tj. sledování už nalezeného objektu pohybem v RA ose pro kompenzaci otáčení Země). (Výjimkou jsou montáže s absolutními enkodéry, ale to je úplně jiná cenová kategorie.) Za druhé: u jednoduchých motorků bez GoTo to většinou bez toho "hrubého posuvu" prakticky ani používat nejde. Např. u motorků pro Exos-2, které jsem měl, byla maximální rychlost motorizovaného pohybu "32x", tj. rychlost, při které by otočení kolem dokola trvalo 24h / 32, tj. 45 minut a přesun např. o 90° přes 11 minut. Jinými slovy, hrubé nastavení se muselo provádět ručně a motorky a ovladač jen pro jemné dohledání. Montáže s GoTo mají maximální rychlost podstatně vyšší a z důvodů, které jsem uváděl, se v praxi většinou naopak používá jen pohyb pomocí motorků a ovladače. (Tedy pokud chcete používat GoTo.)
Motorek pro druhou osu se hodí hlavně proto, že pak při jemném dohledávání nebo centrování objektu se pohyb v obou osách dělá stejně. Ale nemám praktické zkušenosti, jak matoucí je pohybovat se v jedné ose ovladačem a motorkem a ve druhé manuálně otáčením kolečkem.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Moc děkuji, chtěl jsem na začátku i NexStar 6SE / 8SE, ale tam ani není možný manuální posuv, což mne dost odradilo. To že u GoTo se musí po manuálním posuvu znovu kalibrovat jsem nevěděl, tak to pak GoTo u mne nepřipadá v úvahu 
Je ale pravda, že jemné doladění v jedné ose přes ovladač a v druhé ose manuálně by bylo asi zvláštní, vezmu tedy raději oba motorky. Děkuji za připomínku. A rychlost vadit nebude, holt to bude jen pro doladění pozice, než pro větší posun - o tomto jsem také netušil, nikde jsem se to nedočetl.

Je ale pravda, že jemné doladění v jedné ose přes ovladač a v druhé ose manuálně by bylo asi zvláštní, vezmu tedy raději oba motorky. Děkuji za připomínku. A rychlost vadit nebude, holt to bude jen pro doladění pozice, než pro větší posun - o tomto jsem také netušil, nikde jsem se to nedočetl.
Zvážil by som, či je nutné mať na balkóne Newton (hoci kratší s ohniskom 750mm) na EQ montáži bez GoTo. Aby ste sa v niektorých polohách nemuseli nakláňať cez zábradlie k okuláru, alebo sa naopak posuvom celej zostavy dnu neoberal o možné objekty k pozorovaniu.
Naopak systémy typu NexStar sú na balkón vhodné - výhľad je obmedzený, GoTo objekt udrží dobre, posúva sa to rúčkou veľmi intuitívne (alt-az je vyslovene blbovzdorný). Konečne, za tých 6+ rokov, čo tu GoTo na balkóne prevádzkujem, sa na zvuk nesťažoval ani jeden sused.
Pokiaľ s tým plánujete fotiť, berte HEQ-5 a neobzerajte sa späť.
Naopak systémy typu NexStar sú na balkón vhodné - výhľad je obmedzený, GoTo objekt udrží dobre, posúva sa to rúčkou veľmi intuitívne (alt-az je vyslovene blbovzdorný). Konečne, za tých 6+ rokov, čo tu GoTo na balkóne prevádzkujem, sa na zvuk nesťažoval ani jeden sused.
Pokiaľ s tým plánujete fotiť, berte HEQ-5 a neobzerajte sa späť.
Moc díky za další pohled na výběr. Klidně bych stál u zábradlí s Newtonem, ale jak píšete, bude snazší být za teleskopem a ne až takovým velkým.
Mě baví ruční posuny, tak plné GoTo jak je u 6SE bych nechtěl, ale našel jsem variantu s manuálním + možnost motorizace.
Hvězdářský dalekohled Sky-Watcher 127/1500 EQ-3-2 (je typu Maksutov-Cassegrain, takže i velmi krátký a lehčí než Newton) - tím bych se definitivně vzdal mlhovin - ale ty asi stejně z balkonu v Hradci Králové neuvidím. Prý zas u tohoto typu je lepší kontrast a méně optických vad, které jsou horší u Newtona s f/5.
Náhodou jasné mlhoviny (Messiery) 127 mm Maksutovem jsou vidět parádně (vše je relativní).
I na pražské obloze.
I na pražské obloze.
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Eq5 jsem s jedním motorem používal. Tiché to je a posuny se dělají odaretováním obou páček a ručně, což je také tiché
Vadit může to, že se musí postavit za hledáček a hledat objekt. Tohle může být na balkoně limitující. I proto bych raději bral toho maka.

Vadit může to, že se musí postavit za hledáček a hledat objekt. Tohle může být na balkoně limitující. I proto bych raději bral toho maka.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Děkuji, vezmu tedy toho Maka
Netušil jsem, že vyberu nakonec úplně něco jiného, než s čím jsem sem přišel
Ale jsem za to rád, když to bude i pohodlnější pro pozorování, což s ním to bude lepší.

Divil by ses, kolik lidí sem přijde s konkrétním řešením, které si předtím vybrali, a když jim 10 lidí napíše, ať to nekupují, tak to přesto koupí. Jsi výjimkou 

William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Já si rád nechám poradit od lidí, co s tím mají zkušenosti
Objednáno v supra-dalekohledy, pán byl hodný a pro jistotu mi přeměřil stativ, tak mám jistotu, že se opravdu vejde na můj balkon

Objednáno v supra-dalekohledy, pán byl hodný a pro jistotu mi přeměřil stativ, tak mám jistotu, že se opravdu vejde na můj balkon

Ahoj. Minulý měsíc jsem zprovoznil městský balkónový MAK 127 na EQ 3-2 s jedním motorkem a kolimátorem. Co se týká natáčení ovladač + bowden současně, přijde mi to absolutně intuitivní (dvě věci, dvě ruce - navíc, jedna v podstatě jen drží tlačítko). Hrubé nastavení dělám samozřejmě po odatetovaní. To ale většinou nejprve jen v ose rektascenze, kdy zajedu jakoby pod/nad objekt, zavřu, pak dotočím přes bowden druhou osu a následuje jemné zacílení už přes okulár ovladačem motorku a bowdenem. Za mě je to nějak pohodlnější takto, než mít povolené obě osy současně. Přeji hezká pozorování.