Když jsem začínal, nic jsem o tom nevěděl, nechápal souvislosti, nerozuměl jsem optice.....
(ne že bych ji teď rozuměl o moc víc, že

Začínal jsem s 300mm dobsonem a vždy mě nejvíce uchvacovali galaxie. Bohužel většina z nich jsou jenom větší či menší fleky.
Jenom na několika galaxiích se dají větším průměrem pozorovat nějaké zajímavé detaily. To mě vždy táhlo k tomu, zkoušet to víc a víc.
Po 3 letech jsem 12" dobson vyměnil za 14" a začal honit detaily v M33, ve které jsem podle její mapy viděl snad všechny regiony. To mě nadchlo
a táhlo k dalším galaxiím, kde něco podobného šlo vykoukat. M101, M31, M51, no a to je asi všechno - bohužel. Vždy jsem snil o tom, že uvidím
něco i na jiných objektech, ale to bych asi musel mít větší dalekohled - říkal jsem si. Nedávno jsem 350-ku vyměnil za 400-ku a tlačil vizuální
pozorování dál a dál až na samotnou hranici mých očí (viz. "reverzní pozorování", nebo temné mlhoviny či Van Den Berghy na které používám
ED-čko 125mm).
Minule jsem si povzdechl, že na jaře není co z těch těžkých objektů pozorovat. Ladin mi poradil nejdříve zkusit Hicksony a vzápětí mi poslal
odkaz na zajímavý článek na CN, kde se psalo o pozorování detailů v galaxii NGC 4449. Článek by se mohl volně přeložit jako "pitva trpaslíka".
To mě nastartovalo k novým výzvám - Hicksony jdou stranou, tohle bude masakr - říkám si. Co na tom, že pisatelé pozorovali detaily v této
galaxii velkýmy průměry 25" nebo více. Já mám sice jenom 16" a větší mít nebudu, alo to mi nebrání v tom to taky zkusit.
Na obrázku dole je cca 11 regionů. Dnes v noci jsem tedy zamířil dalekohled k této zajímavě tvarované galaxii a začal s pozorováním.
Zvětšení jsem postupně přidával až k 520-násobnému. Vypozorovat se mi podařilo 7 nejjasnějších z nich, ostatní už nejsem schopen vykoukat.
Pro legraci jsem nakonec zkusil dát ještě zvětšení 730x, to ale už hraničilo spíš se šílenstvím než s reálným pozorováním.
520x je tak akorát. Díky tomuto nakopnutí od Ladina jsem na internetu našel katalog mnoha extragalaktických objektů pro amatérské
dalekohledy. To je to po čem jsem celé ty roky toužil.
Takže mám do důchodu co dělat

Petr