ZWO asi 294/533 mm/c pro
- Dansemacabre
Re: ZWO asi 294/533 mm/c pro
Diky, to dava smysl. Myslel jsem, jake neudelam terno, kdyz misto dedikovane mikroskopove 3 mpix kamery pouziju neco poradneho, a ve vysledku je to horsi nez kdybych tam strcil webkameru
(rozliseni a FPS jsou paradni, ale barvy tomu bohuzel dost chybi...)

16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
- Dansemacabre
A pak že to nejde! 
Martin Myslivec na to přišel a výsledek předčil očekávání. Před kameru stačilo dát IR cut sklíčko vypreparované z foťáku! Takže velké díky Martinovi za nápad i za ten filtr. Konečně přestávám tesknit, že je večer zataženo nebo měsíc v úplňku a místo makrosvěta začínám pozorovat mikrosvět.
(tu druhou fotku jsem nahrál ve fullres bez jakékoli úpravy, jen pro ukázku, co z toho leze jako surová data. Je to teda focené jen na 1/2 senzoru, protože při celém už po krajích fotím vnitřek tubusu)

Martin Myslivec na to přišel a výsledek předčil očekávání. Před kameru stačilo dát IR cut sklíčko vypreparované z foťáku! Takže velké díky Martinovi za nápad i za ten filtr. Konečně přestávám tesknit, že je večer zataženo nebo měsíc v úplňku a místo makrosvěta začínám pozorovat mikrosvět.
(tu druhou fotku jsem nahrál ve fullres bez jakékoli úpravy, jen pro ukázku, co z toho leze jako surová data. Je to teda focené jen na 1/2 senzoru, protože při celém už po krajích fotím vnitřek tubusu)
- Přílohy
-
- PXL_20250123_115200348.jpg (559.34 KiB) Zobrazeno 12200 x
-
- Capture_00002.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 12200 x
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
Pořídil jsem na Ebay za "lepší" cenu kameru ASI533MC, pustil chlazení na -10° a udělal nějaké darky. Žádám o zhodnocení, jestli to je vpořádku nebo ten banding bude činit problém. Kdoví jestli jsem nenatrefil zrovna na kus z prvních sérií výroby.
Případně kdo má taky 533jku mohl by nějaký dark poslat?
Děkuji
https://www.uschovna.cz/zasilka/RLDBKTURL2WKX9MT-GH7/
Případně kdo má taky 533jku mohl by nějaký dark poslat?
Děkuji
https://www.uschovna.cz/zasilka/RLDBKTURL2WKX9MT-GH7/
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Na první pohled to vypadá dobře. Tady najdeš dark z mé 533: https://www.uschovna.cz/zasilka/RL7XIH54IIET5MMU-UU3/
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- pedrosanchez
- Věk: 44
Ahoj vsichni, chtel bych se zeptat, fotim s modif. Canonem 450 D, nejsem ale uplne spokojen se snimky. Uvazuji o chlazene barevne kamerce Zwo ASI 294. Asi to bude vyrazna zmena k lepsimu? Jen by me zajimalo jak na tom bude zorne pole, jestli se tam toho vejde vice ci mene nez mam v DSLR a tak celkove jestli je tam s necim problem...asi bych usetril cas, protoze bych se nemusel tak patlat s kalibracnimi snimky a hlidat jejich teplotu, slibuji si od toho tedy kvalitnejsi barvy a méně šumu...ale astrokamerku jsem nikdy nemel, tak hlavne abych to zvladl, predpokladam, ze kdyz fotim DSO na ISO 800 a delam 300s snimky, ze to mi bude umozneno i s touto kamerkou...dekuji za pripadnou zpravu
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
Porovnání FoV si uděláš tady: https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/
S kalibračními snímky se patlat budeš tak jako tak. Tato kamera má totiž amp glow, a dá se rozumně kalibrovat jenom snímky, které byly pořízeny při alespoň přibližně stejné okolní teplotě. Pokud budeš čip chladit na -10°C v létě nebo v zimě, nebudeš moct použít stejnou sadu darků. Toleranci mám vyzkoušenou že funguje přibližně 10-15°C.
Kvalitnější barvy asi ne, ale barvy tě nijak nelimitují, snímáš do RAWu, tak si s nima potom můžeš pohrát.
Oproti 450D to bude opravdu míň šumět.
U kamery se nenastavuje ISO, ale gain a ten je u této konkrétní kamery vhodné mít nastaven na 120.
Měl by jsi zvážit napájení, oproti zrcadlovce, kterou možná napájíš vnitřní baterií, budeš muset kameru mít připojenou k jinému zdroji, ať už nějaké autobaterce nebo napájecímu adaptéru. Vezme si tedy i víc šťávy, a s tím je nutné počítat. Stejně tak to znamená jeden kabel navíc.
Ale jinak je přechod od zrcadlovky k dedikované kameře rozhodně krokem kupředu.
S kalibračními snímky se patlat budeš tak jako tak. Tato kamera má totiž amp glow, a dá se rozumně kalibrovat jenom snímky, které byly pořízeny při alespoň přibližně stejné okolní teplotě. Pokud budeš čip chladit na -10°C v létě nebo v zimě, nebudeš moct použít stejnou sadu darků. Toleranci mám vyzkoušenou že funguje přibližně 10-15°C.
Kvalitnější barvy asi ne, ale barvy tě nijak nelimitují, snímáš do RAWu, tak si s nima potom můžeš pohrát.
Oproti 450D to bude opravdu míň šumět.
U kamery se nenastavuje ISO, ale gain a ten je u této konkrétní kamery vhodné mít nastaven na 120.
Měl by jsi zvážit napájení, oproti zrcadlovce, kterou možná napájíš vnitřní baterií, budeš muset kameru mít připojenou k jinému zdroji, ať už nějaké autobaterce nebo napájecímu adaptéru. Vezme si tedy i víc šťávy, a s tím je nutné počítat. Stejně tak to znamená jeden kabel navíc.
Ale jinak je přechod od zrcadlovky k dedikované kameře rozhodně krokem kupředu.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- pedrosanchez
- Věk: 44
Dekuji za paradni oodpoved a sikovny odkaz, hned jsem se tam podival, bude to zorne pole zhruba stejné jako s DSLR. Ja uz jsem takto napajel fotak kabelem, takze to mi asi nevadi.
Takze cip chladis na -10 C a snimky maji teplotu 10-15 C napr. V létě? Teplotni odchylku jsem vzdy hlidal max +/- 5 stupnu Celsia.
Takze cip chladis na -10 C a snimky maji teplotu 10-15 C napr. V létě? Teplotni odchylku jsem vzdy hlidal max +/- 5 stupnu Celsia.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
No u té 294MC Pro je dobré dělat darky při podobné teplotě, jako jsi dělal lighty. Tolerance je cca těch 10°C. Dá se k tomu použít lednička 

Astrofotky
Astrofotky
Celkem se nabízí otázka, proč tedy chlazenou kameru, když okolní teplota musí být podobná. Kamera to chlazení nestíhá nebo jak?
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je verze Pro, ma aktivni chlazeni peltierem a jen se nastavi jaka ma byt teplota na chipu. Okolni teplota ma jen vliv na ambient (o kolik °C max lze chladit proti okolni teplote). Tedy pokud nastavim teplotu treba -10°C na chipu a ambient je 35°C, okolni teplota nema byt vetsi jak 25°C.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Kamera chladit stíhá, ale u několika čipů řady IMX byl problém s ampglow a tento problém je závislý na okolní teplotě. Jednoduše řečeno čip není chlazen rovnoměrně a na okrajích bývá "teplejší". Proto je potřeba při pořizování darků mít alespoň podobnou teplotu okolí, jaká byla při pořizování lightů. Například IMX533 už tímto problémem netrpí. Ono ani pro IMX294 to není nějaký zásadní problém. Když se ale snímek hodně strečne a je kalibrován nevhodnými snímky, tak tam ta chyba vyleze.
Astrofotky
Astrofotky