ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Re: ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami

Příspěvek od Konihlav »

jeste bych uvedl, ze ta moje autobaterie funguje normalne v zime, s montazi Gemini G53F treba 8-9 hodin v pohode (tam tedy mam step up menic asi na 15 nebo 16V na vstup Pulsaru)...

pipa mi jen AM5tka kdyz se dostane pod 11V coz jsem vyresil v advanced menu prepnutim na mute :D

a ze ZWO supportu mi k tomu zatim nic nenapsali, tak jim to jeste upresnim, ten pulseguide command :-/
astrolama
Věk: 39

Příspěvek od astrolama »

A až se ta autobaterka dostane pod koleno věř, že chcípne i ten step-up měnič. Prostě provozuješ to olovo někde na dolní napěťové úrovni a náhodou to funguje. To není dobře.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
vla

Příspěvek od vla »

Ta baterka měla 75Ah a měla by vydržet cca 200 cyklů při vybití zhruba 50%. Zároveň by se měla po každém i částečném vybití hned dobít jinak se životnost zkracuje rychleji. Brzký pád napětí znamená, že je batrka zřejmě zasulfátovaná, čímž ji stoupá vnitřní odpor a při proudu nějolika amper již není schopna držet napětí. Zkus zjistit kolik Ah z ní dostaneš pokud ji nabiješ a poté zatížíš třeba auto žárovkou H7,H4 atd, zkrátka co máš po ruce. Vybíjej do 12 V. To bude zhruba reálná současná kapacita. Nebo si ji nech někde změřit. A už to tady padlo, začni se dívat po nějaké life baterce s ochranou. Třeba tady:https://www.mivvyenergy.cz/cs/baterie/t ... ze-hw.html, možná je 100Ah skoro moc, domnívám se, že by mělo stačit i 50Ah. Je sice dražší než olovo, ale přežije tě, protože si díky BMS nenechá ublížit tak, jako to děláč s tím olovem :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
vla

Příspěvek od vla »

Jen ještě přidám jaké napětí má olověná baterie v dobré kondici při měření bez zátěže pár hodin po ukončení napětí. Takže si snadno můžeš zjistit jak na tom tvá baterie je.
Screenshot 2025-03-14 at 15-18-43 navod_startovaci_akumulator_64.pdf.png
Screenshot 2025-03-14 at 15-18-43 navod_startovaci_akumulator_64.pdf.png (10.33 KiB) Zobrazeno 7679 x
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
TomKocanda

Příspěvek od TomKocanda »

Já jsem teda měl se sestavou AM5+AsiAir+ASI2600MCpro+ASI220mini+EFW+EAF+4x vyhřívání docela problémy a pomohla změna zapojení napájení.
Používal jsem boční výstup 12V z AM5 na napájení zbytku a to je špatně.
Teď mám z jedné LiFePo baterie napájený jedním kabelem AM5 (a z montáže ty věci okolo kromě největšího vyhřívání a hlavní kamery). Druhým kabelem ze stejné baterky napájím ASI2600 kameru a třetím napájím takové poměrně velké vyhřívání těla dalekohledu.
AsiAir má omezení kolik proudu zvládne dodávat do těch 4 výstupů a s kamerou to bylo hodně za limitem. Teď mi to jede celou noc, po skončení focení to nechávám zapnuté aby běželo vyhřívání až k tomu ráno přijdu - a jede to v pohodě i v mrazu nebo ranní mlze a rose. Zrcadlo mám naprosto čistý.
Pípání asiairu i všeho dalšího mám vypnuté, mám tam obrovskou rezervu, takže nepotřebuju zvukový alarm.
Dřív jsem měl napájení ze stacionární olověné baterie (MotoBatt) která docela rychle spadla pod 12V, což ZWO zařízení nemají rády. Lifepo sestava drží poměrně vysoké napětí dlouho až ke konci to padne, což je výhodnější. Tu starou sestavu někdy používám taky, když fotím na zahradě a mám k tomu natažený kabel 220V a nabíječku. Zmizely různé podivné výpadky a problémy, kdy mi třeba ve 2 ráno celá sestava "spadla" a restartovala se.
Jinak tu LifePo sestavu mi skladal kamarad, jsou to 4 clanky ELERIX celkem 100Ah, dva balancery (jeden se da monitorovat pres BT z telefonu), tri CL zasuvky, dva USB cinske moduly pro napajeni treba tabletu nebo nabijeni telefonu).
Přílohy
IMG_7139.jpeg
IMG_7139.jpeg (1.72 MiB) Zobrazeno 7088 x
— Sharpstar SCA260, APM LZOS 105/650, ASI 2600MCPro, AsiAir Pro, AM5 ---
astrolama

Příspěvek od astrolama »

Ahoj, nesetkal jste se někdo náhodou se zvláštním chováním AM5, jakože by se vám najednou z ničeho nic přestala reagovat na pohyby pointace, pak nereagovala na Go home, či se tak zvláštně zasekla během goto pohybu? Mě se to v noci stalo, že třeba někam přejížděla a najednou se zastavila někde na půl cesty s dvojím pípnutím, chvíli jsem počkal, dal Go Home a zase normálně dojela OK. Ten ASIMount prográmek tak divně tuhnul, někdy reagoval na klikání na šipky jindy zas šipky zašedly a nešlo nic. Tak nevím co si mám o tom myslet.
Mám tam firmware 1.6.3
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
TomKocanda

Ne, tohle ne ale při napětí pod nějakou hranicí píská třeba celé ráno. Mě to nevzbudí ale sousedy ano. Dělalo mi to se starou baterkou, kde jsem měl kapacitu na hranici. Kamera a asiair už byly vypnuté ale montáž pořád jela a začala takhle pískat a nešlo s ní pohnout, nereagovala na zapnutí asiairu a pokyn aby najela do home.. Musela se odpojit, počkat, zapnout a sice pískala ale dojela do home. Nejdřív bych se podíval po tom napájení.
Další by mohlo být chvilkové přetížení - máš zapnutý režim heavy duty pokud máš těžší nebo nevyváženou sestavu?
Pokud ale nereaguje asiair tak to asi nebude věc montáže.
RomanHujer
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RomanHujer »

V žádném případě nedoporučuji používat průchozí napájení za AM5N pro další příslušenství zejména kombinace Aisair a ASI2600MC Pro a DewHeat pásky je smrtící doporučuji raději použít Y kabel. Navíc ZWO v nových modelech ASI2600MC zřejmě ušetřili na nějaké kandíku a tak je extrémně citlivá na kolísání napájení např při GoTo - problém vyřešil přídavný 1000uF kondík na napájecím kabelu těsně u 5.5/2.1 jacku.

R.
Celestron Edge HD 9.25", Hyperstar V4, TS Optics 76EDPH F/4.5, Samyang 135ED ...
ZWO AM5N - ASiair-Plus, EQ5 OnStep - ASiair-Pro, HrEM OnStep - ASiair
ZWO ASI2600MM/MC-Pro,ASI294MC-Pro,ASI1600MM-Cool,ASI178MC,ASI224MC,ASI290MM,ASI120MM...
Hujer.Net
astrolama

Příspěvek od astrolama »

No vyměním ty 5.5/2.1 jacky za něco lepšího, než ten pár korunový šunt co tam mám. Abych nebyl jako ZWO které šetří na 1mF kondíku na věci za desetitisíce :lol:
TomKocanda

Zrovna ten vstupni 12V 5.5mm na AM5 je shit vsech shitů - nevim jestli na novych modelech neni lepsi sle na AM5 je to priserny. Porad jsem s tim mel problemy i s nejlepsimi Lynx kabely. Vyresil jsem to jakousi prodluzovaci propojkou (netusim z ceho je) asi 50cm, ktera ma ten konektor udelany jinak a ten stredovy kolik svira ze 4 stran. S timhle kablikem muzu delat co chci a napajeni nevypadne. Treba na kamere je konektor napajeni v pohode, na te montazi je to fakt spatne
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Tohle je věc, kterou nechápu…
Drahé montáže a dávají tam ty nejdebilnější typy konektorů! Tyhle malé souosé jsou bez ohledu na výrobce a kvalitu snad nejméně spolehlivé ze všech.
Přitom existují spousty “průmyslových” konektorů, které jsou navíc šroubovací a velmi spolehlivé. A vůbec by k tomu nemuseli dodávat napájecí kabel - stačilo by několik kousků protikusů a každý by si udělal kabel, jaký potřebuje.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
TomKocanda

Přesně tak. Ale asi (jako u všeho) co se vyrábí v tisícových sériích jde o to, že ten mizernej konektor stojí 0.5USD a nějaký šroubovací audio canon třeba 5USD ... a krát ty tisíce už je rozdíl. Někde jsem četl, že CAA dělají 2000ks týdně, tak asi to fak jsou počty, kde každý dolar je znát. A když to lidi koupí i s tím mizerným, tak proč by se snažili.
Nicméně na kameře jsou schopní dát alespoň trošku slušný konektor a na montáži za poměrně hodně peněz dají takový hnus. Mimochodem 5.5mm se dělá i ve šroubovací verzi (na kabelech mám ty šroubovací matice) a spoustu problémů by to vyřešilo - kdyby tam ten šroubovací dali. Mám pocit že jsem ten šroubovací míval na nějaké levné montáži od Celestronu a byl spolehlivý. Prostě business
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Martine, těch lidí, co si mohou nebo budou chtít vyrobit kabel na míru, zase tak moc není.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
vader.s

Příspěvek od vader.s »

Ja jsem si na AM5 navrhnul a vytisknul takovy “T” drzak na kabel a problemy s nespolehlivymi konektory DC5.5/2.1 jsou pryc. Drzak zamezi mechanickym pohybum kabelu a je trvale nasroubovany na montazi vc. Y kabelu i v prepravnim kufru. Ten Y kabel jsem za cenu 1-2 piv koupil v GME. Jiste, je to smutne kde vsude se setri. Co me v posledni dobe stve (a nevim kde delam chybu) je, kdyz mam rozfoceno a dalsi relaci chci fotit stejny objekt najdu si pres image management v asiair objekt z predchozi noci, udelam plate solving, dam goto, vse se tvari super zelene a pak to vetsinou zhavaruje s odkazem, ze objekt je pod horizontem. Casy, data, gps souradnice sedi, jednou se zadari bez kecu a jednou zhavaruje. Nekdy to bez zmeny ci zasahu na treti pokus projde. Mate nekdo nejakou radu co stimto problemem? Jinak jsem s AM5 za ty dva roky pouzivani spokojen.
Milan
TomKocanda

Zajimal by me ten drzek kabelu. Muzes dat fotku?
Ja mam kabel pritazeny k tycce protivahy gumovym paskem na vazani kabelu. Kabel dela do konektoru takovou smycku a minimalizuje to riziko ze se v konektoru pohne.

S tim najizdenim - me se osvedcilo ulozit tu pozici jako uzivatelsky objekt v nejakem seznamu objektu. Mam treba seznam "foceni jaro" a ukladam tam ty pozice zadanim nazvu a kdyz jsem na tom miste, tak jen zmacknutim pouzit aktualni souradnice. Tohle funguje naprosto vzdy a spolehlive. Kdyz jsem zkousel polohu z fotky, tak jak pises - casto to blblo. Takze uz dlouho pouzivam jen polohy co si ulozim do seznamu a bez chyb.
Odpovědět