kontrola kolimatoru

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
hades
Věk: 42

Re: kontrola kolimatoru

Příspěvek od hades »

Moje zkušenost je jiná, jak jsem napsal. A pochopil jsi mě správně.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Problém u těchto přípravků je to, že by měly být dodrženy ve výrobě 2 podmínky:
1/Povrch válcového tělesa kolímátoru včetmě té 1 1/4 části jsou opracovány na soustruhu nebo brusce na kulato a nesou opatřeny nátěrem/ nástřikem
2/je zaručeno, že výstup diody je naprosto přesně v ose profilu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

MilAN píše: 21. 03. 2025, 16:24 Problém u těchto přípravků je to, že by měly být dodrženy ve výrobě 2 podmínky:
1/Povrch válcového tělesa kolímátoru včetmě té 1 1/4 části jsou opracovány na soustruhu nebo brusce na kulato a nesou opatřeny nátěrem/ nástřikem
2/je zaručeno, že výstup diody je naprosto přesně v ose profilu
Tak jsem kolimátor upravil. Jak hodně to pomůže, jestli vůbec, je ve hvězdách. :-) Část vkládaná do výtahu očistěna, tělo kolimátoru stočeno o milimetr a kousek na 31,75mm.
Tělo laseru bylo vyrobené z blátoplechu. Červíky na seřízení se do něj zarývaly, a seřízení vydrželo jen chvilku. Laser jsem vypáral, rozebral a tenoučkou trubičku jsem vyměnil za silnější trubičku vysoustruženou z nerezu. Teď se seřízení nezmění ani po nešetrné manipulaci s kolimátorem. Co nelze zjistit je sousost diody s tělem kolimátoru. Kolimátor jsem seřídil tak, že na 10m vykreslí kolečko cca 2mm.
Obrázek

Obrázek

Obrázek
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Odpovědět