kontrola kolimatoru
Re: kontrola kolimatoru
Moje zkušenost je jiná, jak jsem napsal. A pochopil jsi mě správně.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Problém u těchto přípravků je to, že by měly být dodrženy ve výrobě 2 podmínky:
1/Povrch válcového tělesa kolímátoru včetmě té 1 1/4 části jsou opracovány na soustruhu nebo brusce na kulato a nesou opatřeny nátěrem/ nástřikem
2/je zaručeno, že výstup diody je naprosto přesně v ose profilu
1/Povrch válcového tělesa kolímátoru včetmě té 1 1/4 části jsou opracovány na soustruhu nebo brusce na kulato a nesou opatřeny nátěrem/ nástřikem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tak jsem kolimátor upravil. Jak hodně to pomůže, jestli vůbec, je ve hvězdách.MilAN píše: ↑21. 03. 2025, 16:24 Problém u těchto přípravků je to, že by měly být dodrženy ve výrobě 2 podmínky:

Tělo laseru bylo vyrobené z blátoplechu. Červíky na seřízení se do něj zarývaly, a seřízení vydrželo jen chvilku. Laser jsem vypáral, rozebral a tenoučkou trubičku jsem vyměnil za silnější trubičku vysoustruženou z nerezu. Teď se seřízení nezmění ani po nešetrné manipulaci s kolimátorem. Co nelze zjistit je sousost diody s tělem kolimátoru. Kolimátor jsem seřídil tak, že na 10m vykreslí kolečko cca 2mm.

“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke