Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo
Re: Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo
No, za šest let starého Focuse bych tolik určitě nedostal; možná spíš nekoupit auto... Ale je fajn si o podobných přístrojích počíst, člověk pak aspoň nemá takové výčitky svědomí. 

TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
to je pěkný odkaz, odpověď čís. 5 ve vláknu říká mnohé. Při běžném seeingu (4-6 z 10) zvítězil menší APO, až při lepším seeingu (7+ z 10) vyhrál větší MAK a taková je i má zkušenost v mé oblasti pozorování s velmi vzácným lepším seeingem (a s řádově skromnějším vybavením). Také Boris (Sirius_758) uváděl, že např. Měsíc se mu líbil víc v ED120 než MAK 180/2700. Měl jsem 150mm Mak, 150mm Klevcov, krátce Intes Mak-New 6" F8 a dlouhodobě půjčený SC 8" - a ani v jednom dalekohledu se mi obraz planet/Měsíce nelíbil tolik jako např. v SD125 F7.8 nebo ED120.
Nad Mak 180 nebo Mewlon 180/210 dlouho uvažuji, ale pak mě odradí běžné pozorování. V posledních dvou letech jsem měl krátce jen jednou seeing, který byl opravdu výborný (přepřáhnout dalekohled by mohlo vést ke zmizení kouzla okamžiku, musel bych mít nastaveny oba přístroje - což jsem často měl s roztěkaným pocitem). Pokud bych se k zrcadlu vrátil, asi bych volil dobson 8" F7 AstroReflect plnotubus.
https://www.teleskop-express.de/de/tele ... ikat-15847
https://www.astroreflect.com/ar-gemini/
Nad Mak 180 nebo Mewlon 180/210 dlouho uvažuji, ale pak mě odradí běžné pozorování. V posledních dvou letech jsem měl krátce jen jednou seeing, který byl opravdu výborný (přepřáhnout dalekohled by mohlo vést ke zmizení kouzla okamžiku, musel bych mít nastaveny oba přístroje - což jsem často měl s roztěkaným pocitem). Pokud bych se k zrcadlu vrátil, asi bych volil dobson 8" F7 AstroReflect plnotubus.
https://www.teleskop-express.de/de/tele ... ikat-15847
https://www.astroreflect.com/ar-gemini/
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter z Askar 185 vypadá velmi dobře.
- Přílohy
-
- post-14158-0-02308700-1736638523.jpeg (30.54 KiB) Zobrazeno 4960 x
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
To je velice hezké. Tvoje foto?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Nene, to je od majitele Askar 185 z Cloudynights.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Dalekohledy od AP je mezi astronomy takový Rolex a ceny rostou fakt do nebe, už je to cenový nesmysl. Samozřejmě v Evropě je vše nafouklé neskutečně, TEC 140 stojí v USA 7 800 USD v EU 10 500 EUR a tenhle 140 mm AP 9900 GBP. CFF 140 mm je taky 8 500 EUR, Takahashi např. TOA 130 mm (6 500 EUR) a TOA 150 mm je už za 16 300 EUR, takže opravdu už jen dostupné ceny má čínská optika ať od TS, WO nebo APM apod..
https://www.astrobuysell.com/uk/propvie ... iew=224139
https://www.astrobuysell.com/uk/propvie ... iew=224139
WO je podle mě Taiwan.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Jasně TS a APM jsou německé firmy, ale velkoformátové optické sklo má prakticky jen Japonsko a Čína, nechci zabředávat do politického směru, ale Tchaj-wan je obecně v Evropě vnímán jako Čína.
Když už jsme u toho, pojďme se podívat na výrobce optického skla ve světě.
Schott AG: Tato německá společnost se sídlem v Mainzu je jedním z předních výrobců především speciálního skla
Ohara Corporation: Japonský výrobce optického skla se sídlem v Kanagawě, známý svými nízko disperzními skly, jako je FPL-55, FPL-53 a FPL-51, které používají přední výrobci dalekohledů např. TEC nebo samozřejmě Takahashi.
Hoya Corporation: Další významný japonský výrobce optického skla se sídlem v Tokiu, který nabízí širokou škálu optických materiálů pro různé aplikace, včetně astronomie. Vyrábí FCD-100 a FCD-001 (ekv. FPL-53 a FPL-51), která se často používají v apochromatických objektivech. Používá velmi často např. APM.
Suzhou Synta Optical Technology : založená v roce 1992 v Suzhou, provincie Ťiang-su v Číně, je hlavní výrobní pobočkou tchajwanské společnosti Synta Technology Corporation.
Sun Optics Co., Ltd.: založená v roce 1978 v Čchang-čchunu v Číně, která se specializuje na přesnou optiku a lasery.
CDGM Glass Company: Je jedním z předních Čínských výrobců optických materiálů a skel pro astronomické dalekohledy. Vyrábí známé sklo FK61, které používá např. APM v některých svých ED binokulárech, nebo je pravděpodobně používá Askar ve velkých průměrech.
Synta Technology Corporation: Sídlí v Tchaj-wanu, založená v roce 1988, vlastní značku Sky-Watcher, která od roku 1999 vyrábí a distribuuje dalekohledy a astronomické vybavení.
Určitě mě někdo doplní, případně opraví.
Když už jsme u toho, pojďme se podívat na výrobce optického skla ve světě.
Schott AG: Tato německá společnost se sídlem v Mainzu je jedním z předních výrobců především speciálního skla
Ohara Corporation: Japonský výrobce optického skla se sídlem v Kanagawě, známý svými nízko disperzními skly, jako je FPL-55, FPL-53 a FPL-51, které používají přední výrobci dalekohledů např. TEC nebo samozřejmě Takahashi.
Hoya Corporation: Další významný japonský výrobce optického skla se sídlem v Tokiu, který nabízí širokou škálu optických materiálů pro různé aplikace, včetně astronomie. Vyrábí FCD-100 a FCD-001 (ekv. FPL-53 a FPL-51), která se často používají v apochromatických objektivech. Používá velmi často např. APM.
Suzhou Synta Optical Technology : založená v roce 1992 v Suzhou, provincie Ťiang-su v Číně, je hlavní výrobní pobočkou tchajwanské společnosti Synta Technology Corporation.
Sun Optics Co., Ltd.: založená v roce 1978 v Čchang-čchunu v Číně, která se specializuje na přesnou optiku a lasery.
CDGM Glass Company: Je jedním z předních Čínských výrobců optických materiálů a skel pro astronomické dalekohledy. Vyrábí známé sklo FK61, které používá např. APM v některých svých ED binokulárech, nebo je pravděpodobně používá Askar ve velkých průměrech.
Synta Technology Corporation: Sídlí v Tchaj-wanu, založená v roce 1988, vlastní značku Sky-Watcher, která od roku 1999 vyrábí a distribuuje dalekohledy a astronomické vybavení.
Určitě mě někdo doplní, případně opraví.
Díky za ten přehled!
Jen k tomu Taiwanu - to je jako bys říkal, že Ukrajina je Rusko…
Jen k tomu Taiwanu - to je jako bys říkal, že Ukrajina je Rusko…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
To bych nesrovnával, stačí si zadat na internetu jejich mezinárodní status a kdo jej uznává 
Každopádně ve WO vyrobili velmi zajímavé kousky s objektivem TMB nebo dokonce TEC.

Každopádně ve WO vyrobili velmi zajímavé kousky s objektivem TMB nebo dokonce TEC.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Pročítal jsem si staré příspěvky, nějak jsem úplně zapomněl na tohohle výrobce, kdoví, jestli vůbec fungují... fungují
https://www.agemaoptics.com/telescopes/agema-sd-180/
https://www.agemaoptics.com/telescopes/agema-sd-180/
TS už má taky 180mm f/7 verzi TS CF Apo. Tedy přesněji bude mít, píše se tam "Product expected to be available from 05.04.2025". Cena už je oproti 185mm Askaru dvojnásobná, ale srovnatelná třeba s APM. Zvláštní ale je, že tam uvádějí sklo FCD100, všechny menší včetně 155mm f/8 mají FPL-55.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Sklo FPL-55 je výrazně dražší, než FCD100. Jsem zvědav v jaké to bude kvalitě, ale mohlo by to být fajn, když u toho musí dělat měření a přikládat certifikát. Samozřejmě dvojnásobná cena oproti Askaru je citelný rozdíl.
Jestli ten certifikát vypadá jako ten, který tam mají jako ukázku, tak mi připadá výrazně informačně chudší než protokol, který jsem dostal ke 155mm f/8 verzi:
Samozřejmě se nabízí otázka proč a jestli by to potenciálního zájemce mělo znepokojovat.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
To co tam ukazují pro 180 mm refraktor je pouze Ronchi test a difrakční obraz hvězdy, který je pro řadu lidí ne moc uchopitelný. Ten původní test je klasický s interferometrem (Zygo apod.).