O to větší škoda, že jsem se z různých důvodů k pozorování Marsu nedostal v době, kdy byl o polovinu větší.
Mars 2024/25
Re: Mars 2024/25
Dnes byla sice průzračnost výrazně lepší než minule, ale seeing takový všelijaký. Většinu času nic moc, ale chvilkami jsem dokázal splitnout 52 Ori. Mars už je dost malý (9.2"), ale při troše trpělivosti bylo ve zvětšení 300x na co koukat. Severní polární čepička opět krásně kontrastní a zřetelně bílá, jižní tentokrát ani v náznaku. Na rozdíl od minula se ale tentokrát daly vykoukat i nějaké albedové útvary. Na severní polokouli větší tmavá skvrna, podle mapy by to mělo být Mare Acidalium a jeho okolí. Na jižní to byl výrazný tmavší pruh, což by měly být splývající oblati od Sinus Sabaeus přes Sinus Meridiani, Mare Erytraeum a Solis Lacus až po západní část Mare Phaethon (zbytek byl buď ve stínu nebo za okrajem).
O to větší škoda, že jsem se z různých důvodů k pozorování Marsu nedostal v době, kdy byl o polovinu větší.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Re: Mars 2024/25
Pozoruju jen vizuálně. Na fotky je vlákno tady.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah