Kónické zrcadlo 300mm od TS
Kónické zrcadlo 300mm od TS
Nechal jsem si postavit N300/F4 s kamerou v primárním ohnisku, tedy bez sekundáru a ač jsem byl několikrát varován, zvolil jsem toto kónické zrcadlo, které váží jen 4.2kg a má velmi chytrý způsob montáže pře cenrální závit M50x1.To umožňuje ostření zrcadlem bez velkých konstrukčních nároků. Včera jsme testovali první světlo a ukázalo se, že varování, kterých se mi dostalo, byla opodstatněná. Zrcadlo má zásadní vadu v tom, že středová část je silná 55mm, kdežto okraj cca 18mm. To má za následek, že temperace neprobíhá rovnoměrně jako u válcového zrcadla ,které má všude stejnou tlouštku, ale na okrajích chladne rychleji než uprostřed, kde je mnohem silnější. Reakce na změnu z 5 na -5 °C je deformace plochy a minimálně 2 hodiny je teleskop nepoužitelný. Větší zrcadla, která mají žebrování nebudou na změnu teploty tak citlivá, ale 300 je komolý kužel bez žeber a temperace je opravdu na hodiny. Ušetřená hmotnost 2kg se tak jeví jako poněku slabá náplast na tento neduh. Nechť je toto ponaučením pro každého, kdo by o tomto zrcadle uvažoval. Nedejte na reklamní komentáře o skoro nulové roztažnosti křemenného skla. Pravda je jako obvykle úplně někde jinde. Jinak nemá chybu a celý teleskop váží 12.5 kg, což zvládne i moje EQ6.
- Přílohy
-
- zrcadlo
- zrcadlo.jpg (28.21 KiB) Zobrazeno 2916 x
Re: Kónické zrcadlo 300mm od TS
Pro představu, jak to vypadá a jak to fotí. Testovali jsme kameru ASI533MC Pro a filtr Antlia Quad Band LP. Vylezly z toho docela divný barvy. Musím se s tím naučit a Měsíc tomu taky moc neprospěl. Korektor Nexus 0.75x. Dneska budeme testovat s ASI2600MC a když to bude OK, tak si ho odvezu a budu si hrát doma.
- Přílohy
-
- rosetka.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 2846 x
-
- n300b.jpg (570.99 KiB) Zobrazeno 2846 x
-
- n300a.jpg (509.52 KiB) Zobrazeno 2846 x
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nestraš, s tím křemenným zrcadlem. Já mám trochu obavy, že to, co TS prodává jako quartz, prostě fused sillica (SiO2) není. Měl jsem dvě 300-ky f/4, plné kotouče, a byly docela citlivé na ohřev zadní strany. Prakticky stejně jako Pyrex, což je blbost. Myslím, že to budou kecy a že to bude nějaká směska s určitým podílem křemene. Čistý quartz má mít 5.5×10−7/K, skoro o řád méně oproti Pyrexu, Supremaxu, které mají okolo 3.25 x 10-6/K
Plánuju pro jeden projekt dvě křemenné 600-ky, f/3.3, a tam si nemůžu dovolit, aby to nefungovalo. A zerodur je už mimo rozpočet.
Plánuju pro jeden projekt dvě křemenné 600-ky, f/3.3, a tam si nemůžu dovolit, aby to nefungovalo. A zerodur je už mimo rozpočet.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tady si přečti ty chvály, co na to TS pěje : https://www.teleskop-express.de/de/tele ... weise-9982
Pupák mě varoval, že to nemůže fungovat a kraje budou chladnout rychleji než střed a celý se to zdeformuje. Nevěřil jsem, ale bylo to venku od 16 hodin a když se v sedm ochladilo na -4 °C, tak byly místo hvězd křížky a nedalo se to zaostřit. Až po 21. hodině začaly být hvězdy bodové a dalo se fotit. Pak už to drželo, ale pro mě je to zklamání. Moje N200/F4 se vytemperuje za hodinu a já vůl si myslel, že si s tím kónickým zázrakem pomůžu. Leda kulový. Fyziku neochčiješ.
Ty velký průměry nad 400mm už mají žebra a to dost mění situaci, protože žebra se budou chladit ze stran a ten střed není tak masivní, takže by to mělo fungovat líp.
Pupák mě varoval, že to nemůže fungovat a kraje budou chladnout rychleji než střed a celý se to zdeformuje. Nevěřil jsem, ale bylo to venku od 16 hodin a když se v sedm ochladilo na -4 °C, tak byly místo hvězd křížky a nedalo se to zaostřit. Až po 21. hodině začaly být hvězdy bodové a dalo se fotit. Pak už to drželo, ale pro mě je to zklamání. Moje N200/F4 se vytemperuje za hodinu a já vůl si myslel, že si s tím kónickým zázrakem pomůžu. Leda kulový. Fyziku neochčiješ.
Ty velký průměry nad 400mm už mají žebra a to dost mění situaci, protože žebra se budou chladit ze stran a ten střed není tak masivní, takže by to mělo fungovat líp.
Nevyšlo by pro stejné vlastnosti a parametry levněji vzít kus hliníkového plechu, vyleštit jej a přestříkat Lybarem?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Problém zrcadla nakonec nebyl problém zrcadla, ale moje blbost, když jsem místo Pupákovy dřevěné clony na primáru nasadil svojí CNC duralovou, která byla hodně na těsno a při prudkých změnách teploty deformovala zrcadlo.Trvalo pak hrozně dlouho, než se to jakž takž srovnalo, ale dural se přece jen smrskne víc, takže jsem pokorně vrátil dřevěnou clonu a zrcadlo kreslí jak Josef Lada. Holt nanometry nejsou milimetry.