Kónické zrcadlo 300mm od TS

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
seestar

Kónické zrcadlo 300mm od TS

Příspěvek od seestar »

Nechal jsem si postavit N300/F4 s kamerou v primárním ohnisku, tedy bez sekundáru a ač jsem byl několikrát varován, zvolil jsem toto kónické zrcadlo, které váží jen 4.2kg a má velmi chytrý způsob montáže pře cenrální závit M50x1.To umožňuje ostření zrcadlem bez velkých konstrukčních nároků. Včera jsme testovali první světlo a ukázalo se, že varování, kterých se mi dostalo, byla opodstatněná. Zrcadlo má zásadní vadu v tom, že středová část je silná 55mm, kdežto okraj cca 18mm. To má za následek, že temperace neprobíhá rovnoměrně jako u válcového zrcadla ,které má všude stejnou tlouštku, ale na okrajích chladne rychleji než uprostřed, kde je mnohem silnější. Reakce na změnu z 5 na -5 °C je deformace plochy a minimálně 2 hodiny je teleskop nepoužitelný. Větší zrcadla, která mají žebrování nebudou na změnu teploty tak citlivá, ale 300 je komolý kužel bez žeber a temperace je opravdu na hodiny. Ušetřená hmotnost 2kg se tak jeví jako poněku slabá náplast na tento neduh. Nechť je toto ponaučením pro každého, kdo by o tomto zrcadle uvažoval. Nedejte na reklamní komentáře o skoro nulové roztažnosti křemenného skla. Pravda je jako obvykle úplně někde jinde. Jinak nemá chybu a celý teleskop váží 12.5 kg, což zvládne i moje EQ6.
Přílohy
zrcadlo
zrcadlo
zrcadlo.jpg (28.21 KiB) Zobrazeno 2916 x
seestar

Re: Kónické zrcadlo 300mm od TS

Příspěvek od seestar »

Pro představu, jak to vypadá a jak to fotí. Testovali jsme kameru ASI533MC Pro a filtr Antlia Quad Band LP. Vylezly z toho docela divný barvy. Musím se s tím naučit a Měsíc tomu taky moc neprospěl. Korektor Nexus 0.75x. Dneska budeme testovat s ASI2600MC a když to bude OK, tak si ho odvezu a budu si hrát doma.
Přílohy
rosetka.jpg
rosetka.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 2846 x
n300b.jpg
n300b.jpg (570.99 KiB) Zobrazeno 2846 x
n300a.jpg
n300a.jpg (509.52 KiB) Zobrazeno 2846 x
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nestraš, s tím křemenným zrcadlem. Já mám trochu obavy, že to, co TS prodává jako quartz, prostě fused sillica (SiO2) není. Měl jsem dvě 300-ky f/4, plné kotouče, a byly docela citlivé na ohřev zadní strany. Prakticky stejně jako Pyrex, což je blbost. Myslím, že to budou kecy a že to bude nějaká směska s určitým podílem křemene. Čistý quartz má mít 5.5×10−7/K, skoro o řád méně oproti Pyrexu, Supremaxu, které mají okolo 3.25 x 10-6/K

Plánuju pro jeden projekt dvě křemenné 600-ky, f/3.3, a tam si nemůžu dovolit, aby to nefungovalo. A zerodur je už mimo rozpočet.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

Tady si přečti ty chvály, co na to TS pěje : https://www.teleskop-express.de/de/tele ... weise-9982
Pupák mě varoval, že to nemůže fungovat a kraje budou chladnout rychleji než střed a celý se to zdeformuje. Nevěřil jsem, ale bylo to venku od 16 hodin a když se v sedm ochladilo na -4 °C, tak byly místo hvězd křížky a nedalo se to zaostřit. Až po 21. hodině začaly být hvězdy bodové a dalo se fotit. Pak už to drželo, ale pro mě je to zklamání. Moje N200/F4 se vytemperuje za hodinu a já vůl si myslel, že si s tím kónickým zázrakem pomůžu. Leda kulový. Fyziku neochčiješ. :)
Ty velký průměry nad 400mm už mají žebra a to dost mění situaci, protože žebra se budou chladit ze stran a ten střed není tak masivní, takže by to mělo fungovat líp.
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Nevyšlo by pro stejné vlastnosti a parametry levněji vzít kus hliníkového plechu, vyleštit jej a přestříkat Lybarem?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
seestar

Příspěvek od seestar »

Problém zrcadla nakonec nebyl problém zrcadla, ale moje blbost, když jsem místo Pupákovy dřevěné clony na primáru nasadil svojí CNC duralovou, která byla hodně na těsno a při prudkých změnách teploty deformovala zrcadlo.Trvalo pak hrozně dlouho, než se to jakž takž srovnalo, ale dural se přece jen smrskne víc, takže jsem pokorně vrátil dřevěnou clonu a zrcadlo kreslí jak Josef Lada. Holt nanometry nejsou milimetry.
seestar

Příspěvek od seestar »

dvader píše: 06. 03. 2025, 20:51 Nevyšlo by pro stejné vlastnosti a parametry levněji vzít kus hliníkového plechu, vyleštit jej a přestříkat Lybarem?
Dobrej nápad. Nech si to patentovat. V Rusku už patentovali perpetuum mobile, tak máš šanci. Stále jsou na světě země, kde má blbost zelenou. ;)
Odpovědět