Prosím poraďte

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
alex
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím poraďte

Příspěvek od alex »

Ja by som po zaostrení prepol na manuálne zaostrenie a už by to nepreostril.
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
astrolama
Věk: 39

Příspěvek od astrolama »

KpS píše: 16. 03. 2025, 00:25 Silent režim se týká zaostřování, Samyang má manuální ostření. Máte předsklopené zrcátko?
Předsklopit jsem zkoušel taky, nejdřív je slyšet silnější cvaknutí zrcatka a po 2 vteřinách slabší zvuk závěrky. Tohle používám na DSO a tam to funguje.
Při silent shutter je ten zvuk ještě slabší a takový měkčí. Do zaostření objektivu jsem nehrábnul.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Já bych se stejným nastavením vyfotil nějakou jasnou hvězdu nebo klidně i Venuši za soumraku a podíval se na její "stopu" na snímku. Pokud ude dokonale bodová, tak zjistíš, že lépe zaostřit už nejde. Já ostřím Samyang na hvězdy nejdřív přibližně dle LiveView a pak kontroluji pomocí Bahtinovy masky a stalo se mi, že už jsem se docela často do ideálního ostření netrefil.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Bahtinova maska nekdy je docela daleko od spravneho zaostreni. Nejlepsi reseni udelat kratkou expozici a podivat se na fotku. Pootocit prstencem ostreni o kousek a snimek + kontrola jak hvezdy vypadaji na nove fotce (jsou mensi/vetsi) a podle toho spravne zaostrit.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
astrolama
Věk: 39

Příspěvek od astrolama »

Proč je někdy Bahtinovka daleko?
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Na tu otazku bohuzel neznam odpoved. Jen pisu svoji (a nejen moji) zkusenost.

Zaostril jsem pres masku. Pak jsem pri expozici jsem zjistil ze mam zdvojeny kriz od pavouka. Od te doby ostrim podle krize.

Snad nekdo, kdo by tusil/vedel proc tomu tak je, nam na to odpovi. Sameho mne to taky zajima.

pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Ahoj, řeším jeden problém s meridian flipem. Snímám pomocí programu N.I.N.A a prostě on se ve zvolený čas snaží provést Meridián Flip ale montáž to neprovede. Všiml jsem si že v ručce je nastavení pro flipping auto, forced, none, ale ani jedna z možností neměla vliv. Navíc se zdá že po pokusu o flip z programu se přenastaví tato možnost vždy na auto.

Máte někdo zkušenost co může být blbě?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Ja by jsem sel cestou pripojit montaz pres EQDirect. S nim nemam problem a meridian flip se mi vzry provede. Kdysi jsem mel montaz taky pripojenou pres rucku a nebylo to spolehlive, porad nejaky problem. Jeste doplnim info, nemam N.I.N.A, fotim pres INDI. Mozna ti ale moje rada pomuze.

Honza6691

Příspěvek od Honza6691 »

Ahoj, šel jsem stejnou cestou jako biker.fm, tj. připojení přes EQDirect. Ikdyž z donucení, bo ke své EQ6 nemám ručku. Nicméně EQ6 používám s N.I.N.A a ta Meridian flip provádí k plné spokojenosti. V N.I.N.A. jej je samozřejmě potřeba zapnout, jinak se též neprovede.
Honza
pedrosanchez
Věk: 44

Příspěvek od pedrosanchez »

Ahoj, chtěl bych se zeptat.
Dalekohled mi na EQ6-R po několika hodinách focení najede na nohu trojnožky. Chci tomu předejít, protože hodlám spát.
Mám ovladač Goto Synscan, myslíte, že v něm jde nastavit aby se třeba za 4 hodiny automaticky zaparkoval do výchozí pozice?

Pokud to nejde, tak je pro mě asi snazší koupit skywatcher nástavec na montáž, než se snažit propojit montáž s notebookem a ovládat ji tímto způsobem? To by byl zase další kabel, další software a nevím, jestli bych zvládl nastavit meridian flip. S nástavcem máte někdo zkušenost? Věřím, že to nebude mít vliv na funkci (focení, najíždění atd.). Úplně nejraději bych byl kdyby se to dalo navolit přímo v tom ovladači.

Děkuji moc za rady.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Odpověď od AI (protože už dlouho ručku nepoužívám, tak bych si na to nevzpomněl):
Jak nastavit Meridian Flip v ručním ovladači SynScan:
  • Otevřete menu stisknutím tlačítka Menu.
  • Přejděte do Setup Mode → Meridian Flip Settings.
  • V nabídce najdete možnost "Auto Meridian Flip".
Zde můžete:
  • Povolit nebo zakázat automatické překlopení (Enable/Disable).
  • Nastavit úhel poledníkového překlopení (např. 0° znamená ihned při průchodu meridiánem, vyšší hodnota umožní zpoždění překlopení).
a další dotaz: "lze v ručním ovladači nastavit i limity montáže?"

Ano, v ručním ovladači SynScan pro montáž Sky-Watcher EQ6-R lze nastavit limity montáže, které zabrání jejímu najetí do mechanických kolizí.
Jak nastavit limity montáže v ručním ovladači SynScan
  1. Otevřete hlavní menu stisknutím tlačítka Menu.
  • Přejděte do Setup Mode → Mount Settings → RA Limit.
  • Zde můžete nastavit:
    • Západní limit (Western Limit) – určuje, jak daleko za meridián může montáž pokračovat v pohybu.
    • Východní limit (Eastern Limit) – omezuje pohyb na druhou stranu.
Tyto limity zabraňují tomu, aby montáž narazila do stativu nebo jiných částí sestavy.
Stejně jako u Meridian Flipu, pokud tuto volbu nevidíte, zkontrolujte, zda máte aktuální firmware ovladače SynScan.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
pedrosanchez
Věk: 44

Příspěvek od pedrosanchez »

Fíha, moc děkuji, vyzkouším :) To jsem tedy zvědav.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud budeš chtít po proložení dalekohledu dále fotit, uvědom si, že kvůli kónické chybě bude nejspíš dalekohled mířit trochu jinam.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
smn

Astrofoto pomoc

Příspěvek od smn »

Zdravím, potreboval by som poradit ohladom astrofotografie a astro celkovo. Som zaciatocnik, baví ma astro a tak som si kupil vybavu montaž HEQ 5, SkyWatcher 200/1000 PDS, zwo 662MC + Zwo controller/notebook (s ktorym sa mi lepšie pracuje). Mam komplet vybavu aj okulare, barlow, nejaké filtre a pod. Vsetko funguje ako má, len s tou kamerou mám problem. Kamera by mala byť skôr planetárna podľa toho čo som čítal no napr mesiac sa mi cely to zaberu nevojde, kupil som si aj predlžovacie tubusy (10mm, 20mm, 30mm) ale 20mm a 30mm su velke, nedokazem s nimi zaostrit pretoze som pravdepodobne už na max., 10mm je stale malo. Neviem ci sa to da nejak opravit alebo je problem len v kamere. Jupiter som skusal s roznymi nastaveniami expozicie aj vsetkeho mozneho ale vysledky su velmi slabe/rozmazane aj po uprave ( v upravovani som tiez zaciatocnik), deepsky s tou kamerou som skusal a nedopadlo to tiez najlepsie. Nevedel by mi niekto jednoducho vysvetlit a poradit ako sa v tom zlepsit? Ci je potrebne kupit lepsiu astro kameru alebo zrkadlovku/bezzrkadlovku. Alebo jednoducho kde robím chybu?🙂V okulári je všetko pekne ostré no na kamere je to hrôza. Ak by ste mohli povedat svoj názor na moju vybavu a pridat nejake rady ci uz s nastavením, upravou popripade dokupenim nejakej lepsej vybavy bol by som veľmi vďačny.🙏🏻🙏🏻
Tomáš Grygarčík
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofoto pomoc

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Ta kamera je ryze planetární / pointační a má prťavý čip. Při ohnisku 1000 mm je zorné pole na výšku 0°10' 39.4", což je třetina Měsíčního disku. Na celý disk je potřeba buď kratší ohnisko (300 mm), anebo pořídit kameru s větším čipem (při ohnisku 1000 minimálně 17×13 mm).
Planety by mělo být možné slušně snímat při ohnisku 1000 mm a této kameře už při použití barlow 2×.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Odpovědět