Prosím poraďte
Re: Prosím poraďte
Z toho videase ale zdá, že zaostření je dobré, neostrost dělá vzduch a třes teleskopu.Můžeš sem dát fotku, jak to je sestavené a zaostřené při focení ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dodam k MilANovi otazku, kde, pres co a v jake vysce Mesice nad obzorem je to delane ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- alex
- Věk: 66
- Kontaktovat uživatele:
Re: Amatér teleskop kamera
Predposledná fotka v príspevku (v poradí 4.)
viewtopic.php?t=11541&start=2160#p530479
naznačuje že vľavo hore to je ostré ako britva
Kolimácia bola skontrolovaná?
alex
viewtopic.php?t=11541&start=2160#p530479
naznačuje že vľavo hore to je ostré ako britva

Kolimácia bola skontrolovaná?
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Máte tam barlow?
- mirkovacik
- Věk: 53
Chlapci, viete poradiť, akými algoritmami a parametrami stackovať kométu?
Prvé snímky sú svetlé, posledné sú zasa s veľkým gradientom lebo kometa je uz dole a súčasne sa už stráca v tých vrstvách atmosféry.
Aký dať algoritmus na normalizáciu a váhovanie?
Druhá otázka - čo si myslíte o myšlienke, že na každom frejme (už kalibrovanom) dať odpočítanie pozadia (buď pre každý snímok vlastné pozadie z toho snímku, alebo pre sekvenciu snímok v rozsahu napr. 10 minút vyrobiť 1 pozadie). A integrovať snímky až po odpočítania pozadia z nich?
Prvé snímky sú svetlé, posledné sú zasa s veľkým gradientom lebo kometa je uz dole a súčasne sa už stráca v tých vrstvách atmosféry.
Aký dať algoritmus na normalizáciu a váhovanie?
Druhá otázka - čo si myslíte o myšlienke, že na každom frejme (už kalibrovanom) dať odpočítanie pozadia (buď pre každý snímok vlastné pozadie z toho snímku, alebo pre sekvenciu snímok v rozsahu napr. 10 minút vyrobiť 1 pozadie). A integrovať snímky až po odpočítania pozadia z nich?
-
Zdravím, momentálně se učím s montáží HEQ5 s optikou SW 150/750 Newton. Vyfotil jsem kolem 220 snímků s 30 sek expozicí a ve finále jsem využil něco málo přes 50 % snímků (144), zbytek byl prostě trošku ujetý. Tak jsem se pídil po tom, jak to zlepšit a narazil jsem na funkci PEC, vzal jsem návod a zhlédl pár videí na youtube, ale furt v tom nemám jasno. Na yt totiž borci převážně dělali PEC pomocí nějakých počítačových softwarů, ale v návodu píšou, že to jde udělat jen pomocí ručky syncan, takže jsem z toho mírně zmatený. K tomu chci navázat, jestli to má vůbec cenu dělat s mým vybavením a nebude prostě jednodušší snížit expoziční čas na třeba 20 s a tím získávat konzistentnější výsledky i s tou periodickou chybou a nemusel bych vyhazovat půlku dat. Hádám, že jednou z odpovědí, jak se dostat na delší expoziční časy (řádově minuty), je nutnost pointace (nebo autoguider jestli je to to stejné), což je pro mě ještě víc hluboká voda a zatím mi stačí vytřískat maximum z toho co mám a pořádně s tím umět, stačí neumět jednu věc, natož dvě. Zapomněl jsem poznamenat, že montáž jsem ustanovil solidně, v průběhu snímkování mi pozorovaný objekt ze zorného pole nikam neutíkal, takže ustanovením by to být (většinou?) nemělo, když víc jak na půlce snímků byly hvězdy hezky kulaté. Díky za odpovědi
Myslím, že má zmysel práve naučiť sa pointáciu (autoguiding). PEC potom už netreba riešiť.
PEC pomocí ručky sice jde udělat, ale dělat to nechceš. Jak píše Yarkho, pointace je řešením.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Namíří se na nějaký bodový objekt - hvězdu, ve foťáku zapnu life view a zapnu tam zobrazení mřížky, hvězdu posunu na průsečík. Pak na ručce zapnu training a snažím se šipkami na ručce udržet hvězdu na průsečíku po dobu alespoň jednoho cyklu ozubených kolem, 8, nebo 10 nebo 12 minut, teď nevím.
Jakmile je hotovo, montáž si PEC zapamatuje a pak již lze fotit s delší expozicí...
Výsledný efekt ale neodpovídá úsilí, stejně se nedostanu přes minutovou expozici (záleží samozřejmě na zvětšení) a doporučuji proto tenhle pokus přeskočit a vrhnout se na řádnou pointaci, jak píší kolegové výše
Jakmile je hotovo, montáž si PEC zapamatuje a pak již lze fotit s delší expozicí...
Výsledný efekt ale neodpovídá úsilí, stejně se nedostanu přes minutovou expozici (záleží samozřejmě na zvětšení) a doporučuji proto tenhle pokus přeskočit a vrhnout se na řádnou pointaci, jak píší kolegové výše

SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Chcel by som opýtať, ako vytvoriť astrofoto (snímok), že keď naň zájdem myšou, tak sa mi ukážu názvy objektov ako v astrobine. Samostatne to ide v nova.astrometry.net.
V prílohe obraz bez popiskov a obraz z popiskami.
V prílohe obraz bez popiskov a obraz z popiskami.
- Přílohy
-
- NGC2174_orginal.jpg (86.64 KiB) Zobrazeno 10613 x
-
- NGC2174_anotated.jpg (213.78 KiB) Zobrazeno 10613 x
Celestron AVX, CG-4, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4.
- mirkovacik
- Věk: 53
To nie je jeden obrázok. To sú 2 obrázky. Aplikácia to prehadzuje pri tom nájazde myšou.
Tomu rozumiem, že je to tak. Moja otázka je ako to dosiahnuť. Nejaký link, alebo návod, ako to urobiť mimo Photoshop, ktorého licenciu nevlastním. Dá sa to urobiť v Pixi? Nakoľko neviem anglicky, neviem sa na to opýtať ani v googli.
Celestron AVX, CG-4, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4.
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to chces mit na www strance, tady mas navod.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Ahoj, už jsem se tady jednou na něco podobnýho ptal. Prostě neumím vyfotit měsíc zrcadlovkou. Zapíchnu celkem slušný stativ Leofoto se špičkama do trávy, hodím si tam 6D se 135mm Samyangem, manuálně při největším přiblížení zaostřím. Vezmu drátěnou spoušť a cvaknu na krátkou expozici (tím silent režimem) a ostrost měsíce která tam byla na živém náhledu prostě na fotce není.
Já vím, že ten objektiv je krátký, ale mě teďka ani nejde o nějaké detaily ale o to, proč se to rozostří. Je ta závěrka opravdu takový problém?
Já vím, že ten objektiv je krátký, ale mě teďka ani nejde o nějaké detaily ale o to, proč se to rozostří. Je ta závěrka opravdu takový problém?
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Silent režim se týká zaostřování, Samyang má manuální ostření. Máte předsklopené zrcátko?
Karel