Velmi blízká konjunkce
Re: Velmi blízká konjunkce
Yes , to bude hezka podivana ale ( aspon pro mne ) foceni tezke, protoze ten jas Mesice
potlaci Marsa a foceni zvlast - to nedelam !
potlaci Marsa a foceni zvlast - to nedelam !
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
SW 72ED(rovnač 0,85) - SW Az-Gti(EQ) - RPi4 - Canon 77D - SW 9x50 - ZWO ASI 120MM Mini Mono
SW 90/900 - EQ-1, Bresser Skylux 70/700
SW 90/900 - EQ-1, Bresser Skylux 70/700
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Dole, na jihu bylo 29.10. večer jasno, tak jsem se byl podívat venku a bylo to nádherné, dvě dvojice. Jupiter – Saturn, Měsíc - Mars. Tak jsem běžel pro foťák a udělal rychlovku.
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=z ... 396018.jpg
Velmi pusobiva fotka, Zbych ! 

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
Dneska parádní Mars u Měsíce!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Byla to krása, pozoroval jsem to celý večer!
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Já už měl zaměřeno v 17:00,pozoroval jsem do 19:15,pak už to bylo o zlomení krku 

Binokulár Bresser 20/80
Já jsem začal až v 19:30 hod. Mars byl velmi blízko pod spodním okrajem Měsíce – trochu vpravo. Postupně stoupal vpravo kolem Měsíce a při tom se od něho mírně vzdaloval. Překvapila mě viditelnost mnoha detailů na Marsu. Bílá čepička nahoře byla oddělená tenkou tmavou linkou od oranžově - rezatého kotouče Marsu. Dole byl tmavší pruh přes celou šířku kotouče a nad ním ve zbytku povrchu nevýrazná albeda. Nikdy jsem konjunkci planety s Měsícem nepozoroval – tak jsem si myslel, že Měsíc vše přezáří a Mars bude pouze rezavý kotouček…..
“Odskakoval” jsem chvílemi na Jupiter, protože byly dobře vidět oba pásy (SEB trochu tmavší, do hněda a NEB světlejší hnědo béžová barva), ale i GRS rezavě zbarvená a oddělená od SEB bílým proužkem.
V 21:00 hod jsem to zcela zmrzlý zabalil.
“Odskakoval” jsem chvílemi na Jupiter, protože byly dobře vidět oba pásy (SEB trochu tmavší, do hněda a NEB světlejší hnědo béžová barva), ale i GRS rezavě zbarvená a oddělená od SEB bílým proužkem.
V 21:00 hod jsem to zcela zmrzlý zabalil.
Též jsem pozoroval i fotil. Od sedmi do půl jedenácté jsem to vydržel
Newtonem 150/750 jsem občas cvaknul snímek na "Marstrail", Dobsonem na poncetce fotil, točil i koukal. Měsíc, Mars, Venuše (už hodně nízko), Jupiter. Po celkem dlouhé době jsem si pozorování i focení hodně užil.
EOS 77D, dobson 254/1200, projekce barlow GSO 2x.

EOS 1000D, N150/750 v primárním ohnisku na LXD75.

EOS 1000D, N150/750 v primárním ohnisku na LXD75.

“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Miloši to jsou fantastické obrázky, klidně bych z toho udělal ČAM 

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Dík. Na ČAM se asi necítím

Edit: Tak jsem to poslal

- Stanislavxyz
Souhlasím s Martinem, zejména ten detail je parádní! Já pozoroval pouze neozbrojeným okem, přecházející oblačnost u nás teleskopické observaci nepřála.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Je to moc pěkná fotka!
Já koukal z Letňan jen okem a taky triedrem. Chvílemi byla průzračnost velmi dobrá a byl to parádní pohled. Chvílemi zase ta vysoká zakryla Mars tak, že okem vidět vůbec nebyl...
Já koukal z Letňan jen okem a taky triedrem. Chvílemi byla průzračnost velmi dobrá a byl to parádní pohled. Chvílemi zase ta vysoká zakryla Mars tak, že okem vidět vůbec nebyl...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Je zde na místě gratulace k ČAM za únor 2025.
Miloš Žák píše: ↑10. 02. 2025, 20:24 Též jsem pozoroval i fotil. Od sedmi do půl jedenácté jsem to vydrželNewtonem 150/750 jsem občas cvaknul snímek na "Marstrail", Dobsonem na poncetce fotil, točil i koukal. Měsíc, Mars, Venuše (už hodně nízko), Jupiter. Po celkem dlouhé době jsem si pozorování i focení hodně užil.
![]()
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Díky. A díky i Martinovi za to, že mě nakopnul to poslat. Mě by to ani nenapadlo