Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Yarkho
Věk: 43

Re: Potřebuji radu (začátečník)

Příspěvek od Yarkho »

Pokiaľ potrebujete s ostrením viac smerom von (typicky pri pozemnom pozorovaní), je to otravné, ale v zásade v poriadku - dá sa to vyriešiť dokúpením vhodného predlžovacieho tubusku. Problém by bol, keby bolo ohnisko príliš hlboko vnútri tubusu.
mike
Věk: 50

Příspěvek od mike »

Není nějaký prodlužovací tubusek dodávaný přímo s tím dalekohledem? K AR127L/1200 jsem měl dva a s originálním 1.25" zrcátkem jsem taky musel jeden použít, abych byl schopen zaostřit.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
MisoSE
Věk: 39

Příspěvek od MisoSE »

mike píše: 30. 01. 2025, 11:36 Není nějaký prodlužovací tubusek dodávaný přímo s tím dalekohledem? K AR127L/1200 jsem měl dva a s originálním 1.25" zrcátkem jsem taky musel jeden použít, abych byl schopen zaostřit.
Áno mám 2 predlžovacie tubusky. Budem musieť ten jeden nahodiť. Škoda že to tak je, lebo som si dal vyrobiť kufor na prenášanie dalekohladu presne na mieru a teraz ten tubusek budem musieť vždy dať dole. Dá sa s tým žiť 8-).
Ďakujem za pomoc priatelia
Bresser messier AR-127/635 na montáži Twilight I
MisoSE
Věk: 39

Příspěvek od MisoSE »

Yarkho píše: 30. 01. 2025, 11:36 Pokiaľ potrebujete s ostrením viac smerom von (typicky pri pozemnom pozorovaní), je to otravné, ale v zásade v poriadku - dá sa to vyriešiť dokúpením vhodného predlžovacieho tubusku. Problém by bol, keby bolo ohnisko príliš hlboko vnútri tubusu.
Pozemné pozorovanie s hranolom bolo v poriadku ale nočné so zenitovym už nie. Skúsim predlžovací tubusek ale tomu som sa chcel vyhnúť kôli problému s prenášaním v kufri na mieru vyrobenom.
Ďakujem za pomoc
Bresser messier AR-127/635 na montáži Twilight I
violik

Barrlow kam vložit pro HVĚZDÁŘSKÝ DALEKOHLED MIRAI OPTICS SATURN F90070 AZIII

Příspěvek od violik »

Jsem začátešník a koupila jsem HVĚZDÁŘSKÝ DALEKOHLED MIRAI OPTICS SATURN F90070 AZIII (https://allegro.cz/nabidka/astronomicky ... BUkDYZz7Cl) vše jsem sestavila a díky přiloženým okulárům je pěkně vidět měsíc. Ale když pod okulár nasadím Barllow 3x tak nemohu zaostřit, a svítí mi pouze velká koule s mnoha jakoby nečistotami. Za denního světla seřídím na objekt (trochu rozmazané) prosím poradte (okulár 20 mm - Barllow - zalomené zrdcátko - tubus.) Mám to tak správně?? Děkuji
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

je to správně - okulár do barlow a ten do zrcátka, ale asi je opt. cesta moc dlouhá. Zkusit napřímo barlow do výtahu a do něj okulár bez zrcátka.
Nicméně já bych ten levný barlow vůbec nepoužíval, stejně tak velmi, velmi varuji před použitím slunečního filtru před okulár!!!
Už i okulár f=4mm bude vysoce nad možnostmi optiky, použít půjde jen ten 20mm a snad 9mm.
dex

Příspěvek od dex »

A pokud se nepletu, u tohoto klonu “dlouhého lidlskopu” není zrcátko, ale převracecí Amiciho hranol.
Problém výrobců klonů je, že se délka jejich tubusu a tedy i vysunutí výtahu liší od originálu (možná proto často dávají jiný druh Barlowovy čočky s kratším tubusem, nejčastější motivací výrobce k volbě příslušenství ovšem nejspíš bude “co se mi zrovna podařilo někde levně sehnat”).
Pravdu má g s (ne)použitím té Barlowovy čočky, takže je vlastně jedno, že s ní je problém. Stejně tak oba ty filtry jsou k ničemu.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Hm, vážně to vypadá na (velmi) laciný "Amici" hranol, to je škoda, protože diagonální zrcátko by byla rozhodně lepší varianta. Tento hranol bude použitelný pouze pro malá zvětšení a ne příliš kontrastní objekty... Možná by stálo za to, poohlédnout se po nějakém obyčejném (rozumějte laciném) bazarovém zrcátku. Ten levný Barlow bych ovšem nepoužíval tak jako tak.

Tento přístroj není celkově moc povedený, "Lídlák" z druhé ruky by mohl být snad i lepší a rozhodně za méně peněz. (Před pár dny jsem na Bazoši vyděl jeden za 300,- a vypadal OK, myslím, že měl standardní zrcátko ve výbavě.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
dex

Příspěvek od dex »

Ale nějakou hodně starou verzi. Už ani ty lidlskopy nejsou co bejvaly.
Viz vlákno viewtopic.php?p=526522#p526522
pbrambi
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbrambi »

Zdravím všechny,

prosím o radu s botkou/finderem. Jsem začátečník, mám Skywatcher 130/900 Explorer EQ2. K němu byl 6x30 finder, který mi prostě nevyhovuje a rád bych vyměnil za red dot finder. Nicméně, popisy na e-shopech jsou opravdu polovičaté a jsem ztracen v botkách.

Může mě někdo pomoci a rovnou mě ideálně odkázat na botku pro findery, která mi na teleskop sedne a bude ideálně tedy (co jsem vyčetl) Vixen/Synta, aby na to šlo klasicky Skywatcher/Celestron apod. findery?

Jedná se i o šrouby, které všude šroubují dovnitř, ale ty moje z výroby trčí takto ven (dle foto) a tak si ani moc nejsem jistý, jak to celé upevnit a zda to vlastně vůbec jde.

Moc děkuji předem!
Přílohy
IMG_1345-min.jpeg
IMG_1345-min.jpeg (42.93 KiB) Zobrazeno 1293 x
IMG_1344-min.jpeg
IMG_1344-min.jpeg (29.15 KiB) Zobrazeno 1293 x
IMG_1343-min.jpeg
IMG_1343-min.jpeg (49.42 KiB) Zobrazeno 1293 x
kuceraz
Věk: 28

Příspěvek od kuceraz »

Ahoj, neporadím přímo s botkou, ale jedny z nejoblíbenějších hledáčků jsou různé varianty Telradu a ty se k tubusu lepí oboustrannou páskou.
Výhoda oproti normálnímu red dotu je úhlová "stupnice" v záměrném bodu, která usnadňuje vyhledávání oproti mapě.
Můžeš zvážit tohle řešení.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Nic proti Telradu a oboustranné pásce, ale takové problémy, jako uchycení hledáčku, řeším za pochodu- pokud nevyhovují šrouby, dají se jiné, pokud nesedí rozteč, čí umístění, vyvrtám si nové otvory jinde. Případně se jistě často bude dát upravovat i botka hledáčku. (Osobně jsem na dalekohledech jako uvedený 130/900 nikdy hledáčky neměl a nechyběly mi, ale nic proti tomu. Jen, než bych napsal takový dotaz na A.F., už by byl hledáček na tubusu...)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

Ahoj.

Třeba tady je odkaz na botku a máš u ní i šrouby. Měřil jsem rozteč děr na stejné botce, kterou mám, a je 20 mm, takže by to mělo pasovat. Dají se koupit i botky s oválnými děrami, které jsou vhodné pro různé rozteče šroubů, ale ty jsou násobně dražší, než ta základní Skywatcher.

http://www.supra-dalekohledy.cz/botka-s ... -4323.html

Pokud to budeš montovat, tak si dej dalekohled buď do vodorovné polohy, ale nejlépe do polohy, kdy hlavní (a vlastně i sekundární) zrcadlo bude výše než místo, kde montuješ, aby ti matičky či šroubky nespadly na zrcadlo, v případě, že ti vypadnou z ruky, ale kutálely se směrem ke konci tubusu.
pbrambi
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbrambi »

Alamrob píše: 14. 04. 2025, 12:59
Ahoj.

Třeba tady je odkaz na botku a máš u ní i šrouby. Měřil jsem rozteč děr na stejné botce, kterou mám, a je 20 mm, takže by to mělo pasovat. Dají se koupit i botky s oválnými děrami, které jsou vhodné pro různé rozteče šroubů, ale ty jsou násobně dražší, než ta základní Skywatcher.

http://www.supra-dalekohledy.cz/botka-s ... -4323.html

Pokud to budeš montovat, tak si dej dalekohled buď do vodorovné polohy, ale nejlépe do polohy, kdy hlavní (a vlastně i sekundární) zrcadlo bude výše než místo, kde montuješ, aby ti matičky či šroubky nespadly na zrcadlo, v případě, že ti vypadnou z ruky, ale kutálely se směrem ke konci tubusu.
Ahoj ahoj,

děkuji - tuto jsem samozřejmě našel, ale nebyl si jistý vlastně ničím. Šrouby, které trčí ven, tedy musím vyndat a "obrátit"?. Tak, aby matička byla uvnitř a hlava šroubku venku a tím vlastně přišroubovat tuto novou botku?

Je mi trapné se ptát takto hloupě, ale je to necelý měsíc, co jsem teleskop pořídil (první) a neexistuje žádné video či návod, kde by ten člověk měl takto ty šrouby jako já (myšleno trčící ven) - raději jsem nechtěl zasahovat do něčeho z výroby, i když je to logický postup :)
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

Použiješ ty s kuželovou hlavou, které budou přiložené k botce. Ty původní, které jsou na dalekohledu, samozřejmě odšroubuješ.
Odpovědět