DeepSkyStacker
Re: DeepSkyStacker
Aktualne se resi preklad nejake casti DSS EEVBlogu. Zkuste nekdo na to mrknout, zda navrzeny preklad dava smysl. Moc jsem s tim nedelal a kdyz, tak bylo pro me jednodussi pouzit anglictinu.
Prečo prekladáš and ako ale?
Použit master dark, a je načteno více jak jeden dark
mismatch by som tu prekladal ako nesoulad alebo nesouhlasí.
Použit master dark, a je načteno více jak jeden dark
mismatch by som tu prekladal ako nesoulad alebo nesouhlasí.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Zdravím,
zkouším fotit přes SW 150/750 v primárním ohnisku zrcadlovkou Canon 600d.Jednotlivé snímky jsou poměrně dobré.Nafotil jsem 17 snímků galaxie Větrník na ISO 1600/40s.Na jednotlivých snímcích je náznak ramen galaxie.
Když snímky vložím do DeepSkyStacker a všechny program poskládá do jednoho,tak galaxie nejde vidět vůbec,hvězdy zůstanou a obloha je víc černá.
Nevíte co dělám špatně?Galaxie by měla spíš vystoupit,ale stane se opak.
zkouším fotit přes SW 150/750 v primárním ohnisku zrcadlovkou Canon 600d.Jednotlivé snímky jsou poměrně dobré.Nafotil jsem 17 snímků galaxie Větrník na ISO 1600/40s.Na jednotlivých snímcích je náznak ramen galaxie.
Když snímky vložím do DeepSkyStacker a všechny program poskládá do jednoho,tak galaxie nejde vidět vůbec,hvězdy zůstanou a obloha je víc černá.
Nevíte co dělám špatně?Galaxie by měla spíš vystoupit,ale stane se opak.
Vystav soubor třeba na úschovně. Ale obvykle je tohle normální stav, má to vysoký dynamický rozsah a je potřeba vytáhnout histogram (střečnout).
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Přesně tak. Výsledek skládání mám téměř vždy tmavější, než subexpozice. Stačí strečnout histogram. Úpravy dělám jinde, ale pro náhled můžeš použít i 'Luminance' záložku v DSS:
před: po:
před: po:
Začínám jak se slučováním,tak i z úpravou.
Nainstaloval jsem si dva programy,Zoner a Grimp a v obou tahám za křivku,tak se galaxie postupně oběví.Když to nepřeženu,tak hvězdy vypadají vcelku dobře.Když chci,aby byla galaxie výraznější,tak se z hvězd stanou svítící barevné kroužky.
Mám se co učit.A navíc by to chtělo nadělat daleko víc fotek.
Kdy se používá temný snímek?Zároveň se slučováním fotek do jedné?
Nainstaloval jsem si dva programy,Zoner a Grimp a v obou tahám za křivku,tak se galaxie postupně oběví.Když to nepřeženu,tak hvězdy vypadají vcelku dobře.Když chci,aby byla galaxie výraznější,tak se z hvězd stanou svítící barevné kroužky.
Mám se co učit.A navíc by to chtělo nadělat daleko víc fotek.
Kdy se používá temný snímek?Zároveň se slučováním fotek do jedné?
I já jsem před pár lety začínal a též jsem si vybral freeware - DSS a Gimp. Našel jsem si svůj styl (ne nutně nejlepší, člověk se stále učí) a zůstal u toho.
Temný snímek (dark frame) se používá přímo v DSS, stejně tak Flat frame, Bias nebo Offset.
Základy mají pěkně popsány na stránkách http://deepskystacker.free.fr/english/index.html
Temný snímek (dark frame) se používá přímo v DSS, stejně tak Flat frame, Bias nebo Offset.
Základy mají pěkně popsány na stránkách http://deepskystacker.free.fr/english/index.html
Na úpravu astro fotiek by som odporučil Siril ktorý je omnoho lepší na stretchnutie snímkov.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
No já mám zatím asi lepší jednotlivé snímky co jsem vyfotil přes zrcadlovku než poskládané fotky na jednu.
Když přidám fotku Temný snímek a pak snímky galaxie,vyleze s toho tmavá fotka.Fotku si následně načtu v editoru a můžu potahovat křivkou a galaxie se nevykreslí.
Když Tmavý snímek nepřidám,tak se mi po vytvoření onoho jednoho snímku z 23 aspoň trochu galaxie vykreslí.
Vím že si tímto prošel každý kdo s astrofocením začínal,ale tak nějak jsem se na tomto zasekl a nevidím zdárný výsledek.
Fotil jsem Galaxii Větrník.Dalekohled SW 150/750 ,Canon 600d ,ISO 1600,25/40sekund.
Montáž eq5 běžela dobře.
Siril vyzkouším.Děkuju za rady
Když přidám fotku Temný snímek a pak snímky galaxie,vyleze s toho tmavá fotka.Fotku si následně načtu v editoru a můžu potahovat křivkou a galaxie se nevykreslí.
Když Tmavý snímek nepřidám,tak se mi po vytvoření onoho jednoho snímku z 23 aspoň trochu galaxie vykreslí.
Vím že si tímto prošel každý kdo s astrofocením začínal,ale tak nějak jsem se na tomto zasekl a nevidím zdárný výsledek.
Fotil jsem Galaxii Větrník.Dalekohled SW 150/750 ,Canon 600d ,ISO 1600,25/40sekund.
Montáž eq5 běžela dobře.
Siril vyzkouším.Děkuju za rady
K čemu slouží temný snímek (dark frame) si zde na foru určitě dokážeš najít. A se svými dalšími dotazy se prosím přesuň třeba do tématu Astrofotografie - dotazy začínajících, kde dost pravděpodobně najdeš i odpovědi
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Stále jsme neviděli tvůj snímek, co ti vyplivne DSS. Těžko něco radit, když můžeš mít něco špatně v nastavení kalibrace či skládání. Nahraj někam snímek (jak doporučil astrolama), který se následně snažíš upravit, ať můžeme zhodnotit další postup.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
DSS nech v default nastavení a neboj vše funguje dobře. Na začátek se nemusíš ani trápit s darkama, flatama, než se je naučíš dělat a zjistíš proč jsou potřeba. Až je budeš mít vše vložíš do DSS a pak už to jede samo.
Než galaxie, zkusil bych nějakou jasnější mlhovinu, ať z toho něco víc leze.
Posílam ukázku když v DSS složíš fotky je to černý, mužeš zarovnáním RGB cca na 50% to projasnit.
Ale když to uložíš zase to bude třeba v tom Zoneru černý a nic nebude vidět.
V zoneru začni natažením úrovně a to pomalu a několikrát za sebou (levou šipku do prava ke křivce a střední tahej do leva, udělěj jen trochu a ulož a znovu), pak trochu srovnej křivky a mužeš to doladit úpravou barev. Nedělej to najednou, ale ty kroky po malých kouskách a opakovat.
Od Zoneru nečekej žádný zázrak, Z výsledků z DSS dokážou zkušení borci v PIXLinsigne udělat zázraky.

Tady jsem Ti nahrál jeden TIFF soubor a můžeš trénovat. A když třeba Peťo nebo Alex bude mít čas tak Ti ukážou co z toho pak leze z Pixlu .

Je to jenom 7,5 h dat NGC2244.
https://www.uschovna.cz/zasilka/RL2UP9EDFDI83AZR-A8B/
Ahoj Lada.
Ahoj Laďo,děkuju za mlhovinu k vyzkoušení.Jde opravdu krásně vytáhnout.Musí se to opravdu dělat s citem a pomalu a nepřehánět to.Pomalu se k tomu dopracovávám.Z Alexem zkusím pořešit ještě věci co mi nejsou jasné skrz program DSS a myslím,že to bude v pohodě.