Kolimace newtonova dalekohledu
Re: Kolimace newtonova dalekohledu
Ano, oba snimky hviezdy su po "kolimacii" aspon to tvrdil laserovy kolimator a tiez cheshire okular...
TS-Optics ONTC 6" f/4
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
iOptron GEM28
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
V tom případě máš asi nakřivo okulárový výtah, a hodně, a po kolimaci kolimátorem je soustava sice zkolimovaná, ale hodně nakřivo v tubusu, a ty vějíře kolem hvězd že by byly dodatečná difrakce o hranu tubusu. Kdo ví.
Když se podíváš do tubusu zepředu a dáš si do zákrytu ramena pavouka s jejich odrazem v zrcadle, měl bys vidět kolem pavouka v symetrickém mezikruží plochu primárního zrcadla (maximálně trochu nesymetrické o offset sekundárního zrcadla).
Když se podíváš do tubusu zepředu a dáš si do zákrytu ramena pavouka s jejich odrazem v zrcadle, měl bys vidět kolem pavouka v symetrickém mezikruží plochu primárního zrcadla (maximálně trochu nesymetrické o offset sekundárního zrcadla).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
No jo, je jedno co "tvrdí "ty kolimátory, ale ten obraz rozostřené hvězdy uprostřed pole musí být přeci symetrický, a to po celé dráze ostření. Jedině pak bude i ta hvězda kulatá. Tomuhle odpovídají i ty snímky, teď už je jasné, proč jsou takové, jaké jsou. Tak to zkolimuj na rozostřený obraz hvězdy, tím chybu nikdy neuděláš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Este mi napadlo ci by nemohol byt problem v upnuti korektora v OV... nie je nasrobovany ale upnuty tromi skrutkami v OV.
Pokusil som sa odfotit tubus z predu a snazil som sa ramena sekundaru zarovnat s ich odrazom v zrkadle:
A takto to nejako vyzera cez cheshire okular. Obrazok s kruznicami mi ukazuje ako by to malo vyzerat ked bude sustava skolimovana?
Pokusil som sa odfotit tubus z predu a snazil som sa ramena sekundaru zarovnat s ich odrazom v zrkadle:
A takto to nejako vyzera cez cheshire okular. Obrazok s kruznicami mi ukazuje ako by to malo vyzerat ked bude sustava skolimovana?
TS-Optics ONTC 6" f/4
iOptron GEM28
iOptron GEM28
Samozřejmě, a je to tak snad ve všech návodech, určitě i k tomu kolimátoru. Pokud jsi psal, že to máš skolimováno, tak jak to tedy vypadalo a proč jsi nabyl dojmu, že to je O.K. ?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tohle samozřejmě OK není. Podle mě máš sekundár moc vysoko, takže svazek z výtahu ho protíná mimo střed pavouka, a po kolimaci laserem máš hodně nakřivo primární zrcadlo. Což by opticky nevadilo, soustava je i tak zkolimovaná, pouze ne v pravém úhlu. Ale:
1) bude nesymetrická vinětace na zrcátku
2) bude to asi vinětovat o hranu tubusu
3) montáž bude mít kuželovou chybu, kterou sice vykompenzuje GO-TO systém, ale difrakční paprsky kolem hvězd s tubusem proložený na východ a západ na sebe nebudou pasovat (budou vzájemně pootočené)
4) obě vinětace způsobí hnusné difrakční jevy okolo obrazu hvězd (což je asi to co máš ve snímku)
Posouvej to zrcátko, až to bude symetrické.
Pokud máš někde v dosahu soustruh, upni do něj klínek zrcátka, do pinoly si dej místo vrtáku tenký lihový fix a dotkni se plochy zrcátka. Tečka pak bude na ose pavouka, a tu tečku musí laser z výtahu trefit. Pak máš zkolimováno do prvého úhlu.
1) bude nesymetrická vinětace na zrcátku
2) bude to asi vinětovat o hranu tubusu
3) montáž bude mít kuželovou chybu, kterou sice vykompenzuje GO-TO systém, ale difrakční paprsky kolem hvězd s tubusem proložený na východ a západ na sebe nebudou pasovat (budou vzájemně pootočené)
4) obě vinětace způsobí hnusné difrakční jevy okolo obrazu hvězd (což je asi to co máš ve snímku)
Posouvej to zrcátko, až to bude symetrické.
Pokud máš někde v dosahu soustruh, upni do něj klínek zrcátka, do pinoly si dej místo vrtáku tenký lihový fix a dotkni se plochy zrcátka. Tečka pak bude na ose pavouka, a tu tečku musí laser z výtahu trefit. Pak máš zkolimováno do prvého úhlu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tazatel možná nabyl dojmu, že to je OK protože ho zmátl příspěvek 1162. Ono je rozdíl se dívat na to zrcátko přímo přes chessire versus zástin sekundárem na kolimační kameře.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
No není . Pominu-li offset,tak pak to musí být symetrické z jakéhokoliv pohledu i zařízení. V Cheshire to vypadá naprosto stejně, jako pohled na rozostřenou hvězdu jak okulárem, tak kamerou. I pohled zpředu do dalekohledu dá celkem uspokojivý vývledek, řádově určitě lepší, než ukázaný výsledek kolimace. A hlavně, vše je vidět na první ppohled, netřeba k tomu žádné programy a pod.
No já měl na mysli právě ten offset, když jsem psal o zrcátku které je vidět jako první a podruhé jako zástin a ten už symetrický být nemusí.
Na tom obrázku tam je vidět to zrcátko přímo ale vůbec v něm není vidět primár, to viděl jen majitel dalekohledu.
Za mě říkám je to celé divné, autor píše o pohledu přes cheshire ale já o tom pochybuji. Leda by měl tazatel pavouka v okulárovém výtahu.
Na tom obrázku tam je vidět to zrcátko přímo ale vůbec v něm není vidět primár, to viděl jen majitel dalekohledu.
Za mě říkám je to celé divné, autor píše o pohledu přes cheshire ale já o tom pochybuji. Leda by měl tazatel pavouka v okulárovém výtahu.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Nadobudol som toho dojmu lebo laserovy kolimator ukazoval na stred primaru a odraz na kolimatore som mal tam kde by mal byt, v diere odkial vysiel... Ak sa nemylim, to by mal byt ciel kolimacie laserom, upratat paprsek tam odkial prisiel...
TS-Optics ONTC 6" f/4
iOptron GEM28
iOptron GEM28
A co ten obrázek jakože cheshire a jak jsi tam domaloval čáry a dopsal focuser tube? Není ono to náhodou tak, že to co považuješ za okraj trubky výtahu je ve skutečnosti okraj clonky primáru? A to tmavé "uprostředka" je sice sekundár ale díváš se na zástin který dělá, ten v prostředku nemá být.
Mas pravdu, je tam clonka, cize ta tyrkysova kruznica (focuser tube) by mala byt vacsia. Viem, ze to tmave uprostred, teda sekundar nebude v strede ako je ta zelena kruznica, to mi ju tam dal program v ktorom som to robil. Mojim cielom bolo mat na stred pavuka znacku na primare.
TS-Optics ONTC 6" f/4
iOptron GEM28
iOptron GEM28
Tohle neuděláš. Vycentruj tyrkysovou se zelenou, spolu s tím kříž na značku primáru a ramena pavouka tě nemusí zajímat. Ty budou vždycky krapet mimo čím je offset větší.
No, a když to uděláš takhle,tak jsou potom ty snímky takové, jako jsou= nepoužitelné. Opravdu je tohle ta správná rada ?
A co mi tedy uniká? myXall se ptal jestli má to má srovnat podle té pravé strany jeho obrázku, na to dostal tvoji odpověď samozřejmně.
Čili dle tebe má srovnat zástin doprostředka, do té zelené kružnice. Skutečně?
Čili dle tebe má srovnat zástin doprostředka, do té zelené kružnice. Skutečně?