Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
dvader
Věk: 58

Re: Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár

Příspěvek od dvader »

Za mě třeba v tom, že „klasická“ EAA znamená kameru, nějaký minicomp a zobrazovací zařízení. Tedy spousty kabelů, napájení, konfigurace SW atd. - prostě dost složitý kolotoč...
Já bych třeba chtěl během večera/noci na své Bertě střídat vizuál a EAA. A to v té klasické konfiguraci je zatím dost oser.
S tím okulárem, který je zcela soběstačný a stačí mu jen napájení, to bude jiné kafe! Prostě vyndám normální okulár, zandám ten „chytrý“ (nesnáším to slovo, s chytrostí to nemá nic společného) a během chvilky mohu koukat opět do „okuláru“ nebo na displej mobilu. 8-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
dvader

Příspěvek od dvader »

On od toho bude mít každý trochu jiná očekávání...
Mě se prostě na těch astro setkáních vždy líbilo, když jsem po nějaké době vizuálního pozorování přešel k Honzovi Zahajskému a s ním jsme pomocí kamery a noťasu prohlíželi cokoliv, co nám dle mapy SkySafari přišlo zajímavé. A kvalita obrazu nebyla vůbec podstatná - stačilo mi, že vidím nějaké DSO, jaký má asi tvar a co je to zač. :mrgreen:
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

dvader píše: 10. 02. 2025, 14:40 Já bych třeba chtěl během večera/noci na své Bertě střídat vizuál a EAA. A to v té klasické konfiguraci je zatím dost oser.
Já to tak dělám dlouhá léta a nepřijde mi v tom moc žádný rozdíl .Vyndám okulár, vložím kameru, která je trvale spojena s NB a používám EAA. I se
záznamem.
2 kabely, zrovna jako v tom "smart" okuláru. A nechce se mi věřit tvrzení z té reklamy, že to jde napájet z telefonu. Chlazená kamera žere dost. (V klasickém provedení 12V /3A)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
dvader

Příspěvek od dvader »

Jasně, ale něco jiného je pevné stanoviště a něco jiného mobilní sestava, kterou chci mít maximálně kompaktní a jednoduchou.
O napájení z telefonu jsem nepsal - mám na těle CPC nyní rozvod pro vlastní dalekohled, vyhřívání a wifi modul. Takže bych ten okulár přidal k tomu.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ono to je něco na způsob ASI2600MC Air, což nazývají v ZWO Smart camera. Ten OLED displej v okulárovém provedení je tam navíc oproti ZWO. Uvidíme, jak to vlastně bude fungovat. Moje představa takového zařízení je, že bude plně samostatné a uživatel s v úvodní nastavení zvolí montáž a pak bude vše probíhat automaticky. Možná to tak ale nebude, což by byla velká škoda.
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No já hlavně netuším, jak si to poradí s klepáním soustavy při koukání do okuláru ? A nebo to má fungovat tak, že se nejprve desítky sekund exponuje a pak teprve kouká na offline seskládaný obraz ? Protože dívat se, jak se objekt postupně ukazuje, je podle mě sci-fi. S rozklepanými snímky se toho moc nedá.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
dvader

Příspěvek od dvader »

Proč bych v tom měl řešit montáž?
Mám existující Go-To (s ručkou nebo i přes mobil), kterým najedu kam potřebuji. A pak už jen nechám okulár udělat nějakou delší expozici. A nemusí to bylo přeci dlouhé desítky sekund - záleží na objektu, ne?

A asi ano, počkám a k dalekohledu se nepřibližuji, než to doběhne…
MilAN

Příspěvek od MilAN »

dvader píše: 10. 02. 2025, 22:25 A nemusí to bylo přeci dlouhé desítky sekund - záleží na objektu, ne?
Jako idea - dobrý. Pokud by šlo o hvězdy a hvězdokupy- pak se s expozicí v desítkách sec dostaneš ( podle podmínek) do 17-18 mag. To je dobré, na to stačí solo expozice a šlo by to takhle provozovat. Jenže mlhoviny a barevnou kamerou budou vyžadovat expozice řádově 10 a více minut( kromě těch několik málo profláknutých - jenže tam budeš mít zase problém, že se ti nevejdou do pole. A to si nedovedu představit, že z toho bude nějaké EAA a s díváním do okuláru. To je na to , jít si na kafe a čekat, až to doběhne.A stejně si ty snímky nechat stáhnout a pak si je vylepšit doma.Prostš tam bude okulár a nebude to stejně na EAA, kde sleduji, jak to tam přibývá nebo co se děje. A jak psal MMys, každé podívání do okuláru bude znamenat, že se snímek softvérově vyhodí ....Čili EAA je dost naivní představa těch, kteří to doposud nedělali
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MMys píše: 10. 02. 2025, 21:56 No já hlavně netuším, jak si to poradí s klepáním soustavy při koukání do okuláru ? A nebo to má fungovat tak, že se nejprve desítky sekund exponuje a pak teprve kouká na offline seskládaný obraz ? Protože dívat se, jak se objekt postupně ukazuje, je podle mě sci-fi. S rozklepanými snímky se toho moc nedá.
Mám eVscope s okulárem a není to problém. Snímky se špatnými hvězdami vyřadí a vzhledem ke krátkým expozicích 10s-30s to je v pohodě. Tohle je dávno vychytané a funguje to dobře.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tady ukazují reálný pohled do okuláru, pokud jste to neviděli, a je to 2 minutová expozice (13x10s), Bortle 4.

BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

..... A to si nedovedu představit, že z toho bude nějaké EAA a s díváním do okuláru. To je na to , jít si na kafe a čekat, až to doběhne......
Milane, velmi často bazíruješ na tom, aby ten, kdo se k tématu vyjadřuje, měl PRAKTICKOU zkušenost s danou problematikou. Vzhledem k tomu, co jsi výše napsal, se ptám: kolik máš nakoukáno do elektronického okuláru? Třeba již do zmíněného Evscope? Pokud nic, plně chápu Tvou neschopnost si něco takového představit. To srovnání s odchodem na kafe je úplně mimo mísu.
Věř, půjde to. Osobně bych si vsadil na to, že pro stávající majitele "obyčejných" dalekohledů je toto jedna z možných cest.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tady je ještě jedno video 10 dní staré, TEC200/F6, expozice 5 minut.

MilAN

Příspěvek od MilAN »

No jo, někdo dělá snímek 2 minuty , někdo si při tomtéž snímku dá kafe a někdo jde spát a ten samí objektr fotí až do rána a pokračuje ještě další dny. Ten elektronický okulár má stejný nebo podobný čip a tak neumožňuje za ty 2 minuty udělat nic víc, než udělají ti druzí za 2minuty kamerou. Vždy jde jen o to, co komu stačí a co s tím chce dělat.
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle mi přijde fakt ulítlý, čekat několik minut a teprve pak se dívat přes čočku do nějakého okuláru na pidi displej, když se můžu po stejné době podívat na pořádný monitor.

Smysl mi dává okulár s fotonásobičem (MCP), kde je objekt vidět v reálném čase. Smysl by měl i senzor s mikrokanálovou destičkou nebo EMCCD + displej a třeba sekundové expozice které vyhladí ten fotonový šum násobiče, ale to je bohužel pro většinu lidí nezaplatitelné.

Ale každému dle jeho chuti. Já si tohle určitě kupovat nebudu. Spíš mám obavy, že spousta lidí naletí na nějaký marketingový kecy. Určitě nikde není hned z kraje napsáno, že se musí na obrázek obvykle několik minut počkat, do dalekohledu nedrkat a že nesmí moc foukat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět