Foto M51 a M101
Re: Foto M51 a M101
Krásná práce, mě se to líbí.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Podľa môjho názoru to bolo prehnané s doostrovaním aj odšumovaním. Hviezdy majú veľkosť asi 1 px a aj tá menšia galaxia vpravo dole zostala tenká ako ihla a to odšumovanie by chcelo tiež ubrať a použiť nejakú jasovú masku aby to nerozmazalo detaily v M51 a odšumovalo len na tmavých miestach. Neviem akým spôsobom to bolo doostrované, BlurX? Vyzerá to ako keby bol použitý už na stretchnutom snímku a nie na linearnom, vtedy to vyzerá tak prehnane ostré.
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
- Otoron
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji pánové, a poučím se. Mě se to tak nějak líbilo, no. 

If at first you don't succeed, lower your standards.
"galaxia vpravo dole zostala tenká ako ihla"
myslel som vľavo dole cca na 8h od M51...
myslel som vľavo dole cca na 8h od M51...
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ta data budou výborná, ale je to zcela nesmyslně přehnané s doostřováním. Nesmyslně malé hvězdy, až na 1 pixel, a zcela nereálné struktury ve spirálních ramenech, galaxie zboku zcela nesmysl přeostřená, poškozená. Z některých drobných galaxií ten BlurXterminator udělal dokonale ostré hvězdy.
Tohle fakt chcete ? Ten šoupák na míru doostření tam není od toho, aby se dotáhnul až na doraz. Přeci existuje určitá míra doostření (pokud už podmínky úplně nepřály, nebo je třeba křivá kresba v jednom rohu snímku) která ještě zachovává reálné struktury ve snímku. Od určité hranice to ale začne tvořit nesmysly, a to je na první pohled vidět. Tady to je extrém.
Pro porovnání, co je tam, reálně, bez jakéhokoli doostřování, ohniskem 1.2m a průměrem 300mm
http://hvbo.cz/data/uploads/galerie/gal ... B_full.jpg
Tohle fakt chcete ? Ten šoupák na míru doostření tam není od toho, aby se dotáhnul až na doraz. Přeci existuje určitá míra doostření (pokud už podmínky úplně nepřály, nebo je třeba křivá kresba v jednom rohu snímku) která ještě zachovává reálné struktury ve snímku. Od určité hranice to ale začne tvořit nesmysly, a to je na první pohled vidět. Tady to je extrém.
Pro porovnání, co je tam, reálně, bez jakéhokoli doostřování, ohniskem 1.2m a průměrem 300mm
http://hvbo.cz/data/uploads/galerie/gal ... B_full.jpg
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Připojuji se k ARImu a Martinovi… je to už prostě moc tj.neni to přepracované, ale ,,přeprocesované,, ..ještě dodám, že přehnané doostřování a zmenšování hvězd ať už pomocí BlurX nebo jinou metodou prakticky vždy a velmi efektivně zničí nejen profil hvězdy, ale také především horko těžko nasbírané barvy na nich…sám s tím někdy musím bojovat a dělat kompromisi vzhledem k nasbíraným datům a také k tomu čím bylo focen(menší průměry dalekohledů s tímto mají z podstaty větší problém) .Přimlouvám se tedy za ještě jeden pokus zpracování.
David
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Veľa ľudí ten BlurX používa aj nesprávne na stretchnutých snímkoch a potom to vytvára také preostrené a nereálne detaily, na lineárnom snímku mi to nikdy ani na maximálne nastavenie niečo také neurobilo, stačí si pustiť pár minútové video na yt ktoré k tomu je a ako to funguje (tiež som bol ten prípad že som si to nepozrel a hovoril som si zbytočne vyhodených 100€ ako to kazilo hviezdy než som zistil že to treba používať na lineárnych snímkoch), že to je vlastne dekonvolúcia ktorú treba robiť ešte pred stretchnutím. Na finálne doostrovanie sú v PI iné nástroje ktoré sa zas používajú na stretchnutom snímku.
- Otoron
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za rady, určitě se budu řídit aspoň některými. Už jsem je slyšel od kolegy (naprosto identické) ještě předtím než jsem to tu dal.
Na Martinovu "obraznou otázku".... za mě: Ano, chceme to tak. Asi budu v menšině, ale to je to, co mě na tom baví, to, že to nějak nafotím, pak se hrozím, jak jsem to nezaostřil, jak mám rozkolimovany teleskop, pak to nějak složím na pětkrát, pak se placám v tom jak to poladit, tak to strečnu, nebo potahám křivky, mnohdy netuším, proč to tak dělám, a pak najednou se z toho vyklube něco, co se mi líbí, no tak šteluju a stejně jako Werichův plot "přiměřeně, přiměřeně" (podotýkám jen dle mě).
Jakmile, budu mít jen jasný strojový řád s předem daným a předvídatelným postupem či výsledkem, tak asi půjdu o dům dál.. já si myslím, že pro hodně z nás to je takova hra, a tak si hrajem.
Asi se hodně mýlím, ale proto to dělám...
Nicméně si vážím profesionálního názoru, a slibuji, že už se to nebude nikdy opakovat.
no možná někdy zas ujedu.
Na Martinovu "obraznou otázku".... za mě: Ano, chceme to tak. Asi budu v menšině, ale to je to, co mě na tom baví, to, že to nějak nafotím, pak se hrozím, jak jsem to nezaostřil, jak mám rozkolimovany teleskop, pak to nějak složím na pětkrát, pak se placám v tom jak to poladit, tak to strečnu, nebo potahám křivky, mnohdy netuším, proč to tak dělám, a pak najednou se z toho vyklube něco, co se mi líbí, no tak šteluju a stejně jako Werichův plot "přiměřeně, přiměřeně" (podotýkám jen dle mě).
Jakmile, budu mít jen jasný strojový řád s předem daným a předvídatelným postupem či výsledkem, tak asi půjdu o dům dál.. já si myslím, že pro hodně z nás to je takova hra, a tak si hrajem.
Asi se hodně mýlím, ale proto to dělám...
Nicméně si vážím profesionálního názoru, a slibuji, že už se to nebude nikdy opakovat.

If at first you don't succeed, lower your standards.
Myslám, že by ti odpadla většina práce a problémů, pokud bys hned zkraje provedl jednou "pro vždy" pořádně kolimaci a věnoval zkraje 5minut pořádnému zaostření. Žádné algoritmy tohle za tebe později neprovedou a ty jejich opravy/úpravy jsou vždy : "něco za něco" .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pondelňajší pokus 91x45 sekúnd live stack v SharpCap. Mierne upravený v Paint.net.Bresser 102/600.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,SW MAK 127/1500,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,SW AZGTi Skymax, Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Na disku jsem nasel stare data M51-cky, foceno pred 5ti lety a to jsem mel ASI1600 + LRGB filtry. Zkusil jsem je znovu zpracovat, nejaky ten maly posun k lepsimu vysledku je videt.
Vixen ma F9 a nezbylo nic jineho nez na LRGB nastavit cas expozice 300Sec.
Info ke snimku na astrofotkach. Zde je zmensena verze.
Plna verze na astrobinu
Vixen ma F9 a nezbylo nic jineho nez na LRGB nastavit cas expozice 300Sec.
Info ke snimku na astrofotkach. Zde je zmensena verze.
Plna verze na astrobinu
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Menší verze vypadá OK, ale to plné rozlišení na Astrobinu - zase přehnaný Blur Xterminator nebo nějaká jiná dekonvoluce. Ty struktury v ramenech už jsou takové nitkovité, nepřirozená vlákénka. To tam v reálu fakt není. To tvoří ostřící algoritmus, když v datech žádné jemnější detaily nejsou, a ty se je snažíš vylovit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Diky za pripominku. Zkusim to jeste jednou zpracovat.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Viem, že sa nemôžem porovnávať s vami ani vo výnave ani v skúsenostiach s postprocesom, ale z výsledku som šťastný na to, že som to fotil drobcom
Hodina dát na prímestskej oblohe, bortle 5

Hodina dát na prímestskej oblohe, bortle 5
Lunt LS50THα/B600 | Sky-Watcher N150/750 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
https://www.astroandy.sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Hezká přirozená astrofotka. Ne vždy je třeba fotit hodiny a hodiny a pak uměle doostřovat detaily. I takováto fotka potěší 

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod