M31 v Andromedě

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Ari

Re: M31 v Andromedě

Příspěvek od Ari »

Neúspešný pokus o zachytenie OIII oblúka u Andromedy, ani po 27h cez dualband tam nebol ani náznak tak som to zabalil a použil len Ha do 20h RGB.
Askar ACL200 + ASI094MC.

Obrázek
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI094MC, ASIAIR plus, SW 200/800 (clona na 195 mm, 88 mm sekundár, 3" výťah, 3" Riccardi korektor)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Obdivuhodný snímek. Líbil by se mi i v RGB samotném, ale ta H-alfa to zajímavě doplnila.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Otoron
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otoron »

Zdravim, zkousel jsem zpracovat moje data (5 noci, 6 hodin kazda, hodne odpadu), je to ZWO294 & ES Triplet 102 F7, tentokrate jen Pixi.
Přílohy
Andromeda 2025 signed2.jpg
Andromeda 2025 signed2.jpg (2.36 MiB) Zobrazeno 2712 x
If at first you don't succeed, lower your standards.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Data asi dobrá, i kdybys použil jen polovinu. Za 15-30 hodin to musí být hezký obrázek (nevím kolik jsi toho vyházel). Ale zase to nešťastné přeostření, hvězdy všechny bílé, bez barvy, s nepřirozeným jasovým profilem, některé až jeden pixel (zcela nereálné s daným ohniskem a rozlišením), ve spirálních ramenech opět přeostřené struktury, a co je největší gól, často i zcela vymyšlené hvězdy. V krajích a rozích pole (hlavně vlevo) míváš kolem jasnějších hvězd vždy dvojici nebo trojici hvězd okolo té jasné. Tu tam vymyslel ten AI plugin, zřejmě když se ho snažíš použít na nějaké optickou aberací šíleně postižené obrazy hvězd.

Tohle má být astrofotografie ? Děkuji, ale fakt nechci, tohle pro mě prostě astrofotografie už není. Bohužel je toho plný internet. Měl by ses asi zamyslet, k čemu ten plugin primárně slouží, a nenahrazovat s ním seřízení optiky. Takhle to fakt nefunguje.

Můžeš ukázat, jak vypadá ta složenina před úpravou ? To by mě fakt zajímalo, a asi nejen mě.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otoron »

Zdravím.
Kdybych tušil jak moc se tě obrázek dotkne, nikdy bych se neodvážil sem tady něco nahrát.
Netuším, jestli si víc naštvaný na mě, nebo na ten software. Nu teď je taková doba.

Moc jsem si vždy vážil tvých příspěvků a rad ostatním. Takže, pokud jsem udělal něco čím jsem překročil tvou nepřekročitelnou linii tohoto fóra, tak prosím smaž můj příspěvek, já už nemůžu.

p.s. Jen jsem přepracoval data, celkově se mi to líbilo, nic víc jsem tu neřešil, a hvězdy jsem u celkového výsledků fakt nepřepočítával. Klidně mě tu ukřižuj, ale je to jen fotka...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já nejsem naštvaný ani na Tebe, ani na software. Akorát ten software má svoje limity, a když se s ním snažíš udělat něco, co je už za možnostmi toho SW, tak to prostě dopadá špatně. Všechny ty tři nástroje od Rusela Cromana jsou excelentní nástroje, pokud se použijí tak, jak mají. Slabý článek je uživatel.

Mě se prostě absolutně nelíbí, že v okamžiku objevení se těch nástrojů začaly ve velké míře vznikat snímky, kde uživatelé místo toho, aby udělali pořádný snímek a pak maximálně pomocí těch nástrojů opravili drobné nedokonalosti, tak si myslí, že ty nástroje jsou všemocné, nahradí nedostatečnou expoziční dobu, mizernou nebo neseřízenou optiku, a pak v obrazech vzniká něco, co tam v reálu vůbec není (neexistující struktury v mlhovinách, galaxiích, neexistující hvězdy vzniklé buď z malých galaxií nebo optických abrecí kolem kotoučku hvězdy, nesmyslně vyžehlený rozpatlaný šum atd...)

Jednoduše, tohle prostě už pro mne (a nepochybuji že i pro spoustu dalších) není astrofotografie (stejně jako pro mne není fotografie přes současné mobily, kde si AI vymýšlí, jak by asi vypadaly objekty, kdyby nebyly rozmazané), a budu proti těmhle postupům bojovat a kritizovat to všude, kde to uvidím. Že je to asi marná práce, to tuším, ale přesto to zkusím.

A to nejsem nepřítel AI, běžne ji používám ve vývoji, programování, ale sem to prostě v takovéhle míře a podobě nepatří.

Soudný uživatel PI + RC pluginů by si měl udělat obrázek, kde je limit. Když to nesoudnému nikdo neřekne, tak to zjevně nepozná. Jak s mojí kritikou naložíš, je ale jen tvoje věc. Já osobně doporučuji dát do kupy optiku, pak s tím obrazem nebudeš muset dělat takovéhle šílenosti.

Martin
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Fester
Věk: 43

Příspěvek od Fester »

4 noci RGB z nov/dec 2024 a jedna noc Ha z januara 2025. Kvoli zarovnaniu Ha som musel kusok orezavat,skoda ho,uz v povodnom RGB sa mi do pola ledva zmestila.
Přílohy
M31+Ha_small.jpg
M31+Ha_small.jpg (1.93 MiB) Zobrazeno 1418 x
SW 150/600 (146/570), ZWO ASI2600MC DUO, HEQ-5
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otoron »

Tak snad tentokrate jsem se nechal trosku poucit, za me je tento objekt hodne diskutabilni z hlediska prezentace, videl jsem na internetu opravdu silene veci a kombinace..
Nicmene, hvezdy jsem se snazil tentokrate moc nedrtit, je tam jenom zakladni korekce, musim rici, ze nejsou nic moc, hlavne vetsi mely problem uz po slozeni, musim asi nejak prefiltrovat zdrojova data).
Rad bych aspon vedel, jestli je toto spravnejsi smer (nez v predchozim zpracovani), a nebo zas jdu proti proudu :) nebo dokonce proti zdi :).
Přílohy
Andromeda Galaxy 2025 Signed (80).jpg
Andromeda Galaxy 2025 Signed (80).jpg (2.84 MiB) Zobrazeno 1070 x
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak je to pěkný. Hvězdy tentokrát s normálním jasovým profilem, ne přeostřené bílé puntíky. I galaxie OK, doostření tak akorát, úměrně těm hvězdám. Podání jádra - hodně HDR vzhled, ale podané výborně, někteří borci dokáží otočit dynamiku a jádro mají tmavší než ramena, což je docela úlet a vypadá to pak hodně blbě.
Barvičky - to je dost individuální, jak kdo zvedne saturaci. Jak je to s barvami galaxií v reálu po barevném vyvážení ale všichni víme :-) Je to skoro monochromatické...
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otoron »

Děkuji za odpověď, budu snažit držet se tohoto stylu. V každém případě si mě potěšil. ;)
Odpovědět