Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
MilAN
Věk: 76

Re: Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár.

Příspěvek od MilAN »

A pro věřejná pozorován sí namontujeme do posluchárny do každého stolku jednu takovoui trubičku u celé to připojíme k jednomu dalekohledu :).
Podle mě, pokud to nepřináší nic nového v kvalitě, tak je to naprostý úlet dívat se do trubičky s monitorem. To mi už větší smysl dává projekční stěna a hromadné EAA pozorování
Naposledy upravil(a) MilAN dne 19. 05. 2024, 14:38, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MiniMistr
Věk: 56

Příspěvek od MiniMistr »

No já mám jasno.
Zůstávám u svých Panopticů, Morpheusů a Naglerů.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Já vidím docela podstatnou praktickou výhodu v tom, že na rozdíl od notebooků a tabletů bude tohle oslňovat jen toho, kdo do toho kouká. :-)
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Záleží jak ten okulár bude udělaný, v eVscope je OLED, který neoslňuje vůbec. Navíc pro rychlé ustavení je ten okulár fajn, pak se to dá přepnout klidně na monitor 8K doma v teple. Klidně se to dá namontovat na RASA dalekohled a není potřeba do toho koukat a funguje to jako EAA kamera s tím rozdílem, že to dělá vše samo a není potřeba notebook a SharpCap apod.
peto

Příspěvek od peto »

No dufam, ze kym mi zostarnu oci, Musk poriadne rozbeha Neuralink, a potom si to pripojim rovno do gebule, pojdem si lahnut do tepla, zavriem oci a mozem pozorovat....
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Mě to přijde zajímavé v tom, že to je univerzální. Dnes si koupíte za tyhle peníze Vesperu, která má 50 mm objektiv a tím to končí. Tohle se použije se stávající technikou. Škoda, že to neumí pracovat s montáží přes LX200 protokol, tedy choval by se jako standardní chytrý dalekohled.

Ono je vymyšleno spousta zajímavých věci, třeba https://www.dynamicdeepsky.com/astroidplatform, která například zobrazuje objekty s popiskami v zorném poli, dodnes to nikdo jiný nenabízí, přestože všechny chytré dalekohledy dělají plate solving.
dvader
Věk: 58

Re: Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár

Příspěvek od dvader »

No já propojení s dalekohledem naopak nechci…
Prostě bych používal dalekohled na vizuál, jak jsem zvyklý, a jako jeden z okulárů budu moct vyměnit elektronický, zcela nezávislý.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Jacquess
Věk: 37

Příspěvek od Jacquess »

Podobný diskuze se tu opakují u nových smart dalekohledů, okulárů a podobných zařízení....

je to technologická evoluce...

Možná na zamyšlenou, nechtělo by to novou sekci pro "Smart" zařízení s vlákny pro jednotlivá zařízení a další věci okolo? Přece jen ty smart věcičky kombinují přístroje, programy, focení a zpracování do jedné krabičky.
Mohla by tam být i diskuze o pro a proti k tomuto pojetí astronomie. A příspěvky, kde probíhá diskuze o principu by nenarušila vlákno o samotném zařízení:)
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
dvader

Příspěvek od dvader »

Tak už je předprodej a má integraci se SkySafari:
https://store.simulationcurriculum.com/ ... s/smarteye
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pozitivní je chlazená kamera použitelná jako klasická RGB kamera IMX533 a ukládání samostatných FIT snímků pro pozdější zpracování.
Franta62
Věk: 63

Smart Eye

Příspěvek od Franta62 »

Možná to již ve určitě někdo zaregistroval, ale zde na astroforu jsem prozatím zmíňku nebo téma o této chystané novince nenašel, tak to sem vkládám. Doufám, že nedostanu vynadané. Pokud již téma existuje, zdvořile žádám o přesunutí.
Ve světě "smart" dalekohledů se chystá další novinka. Jde o "smart eye- chytrý okulár" ve spolupráci řecké firmy PegasusAstro se SkySafari , defacto chlazená kamera s čipem Sony IMX 533C konstruovaná i jako okulár, vybavená softwarem SkySafari. Použitím tohoto okuláru bude vlastně možné vytvořit "smart" dalekohled z jakéhokoliv přístroje. Okuláro-kamera má komunikovat přes bluetooth nebo Wi-Fi s mobilem nebo PC, má umět ukládat snímky na paměťovou kartu nebo umožňovat aktuální pohled do okuláru. Bohužel to již nebude standardní živý pohled, ale vlastně pohled přes "lupu" na matnici integrované kamery (EAA).
Prozatím není na trhu, na stránkách Astroshop.de však již existuje možnost předobjednání za předběžnou cenu cca 47 900 Kč.
Pro zájemce více informací na odkazech :
https://smarteyepiece.com/
https://www.astroshop.de/okulare/pegasu ... ifications
dvader

Příspěvek od dvader »

Tak to jsi hledal špatně…
Franta62
Věk: 63

Příspěvek od Franta62 »

No jo,no.... Hledal jsem "ručně" ne přes vyhledávání a pod standardními okuláry mně to nenapadlo, když je to smart zařízení......Nicméně uvedení na trh vypadá letos již reálněji, než v roce 2024. Nechme se tedy překvapit :)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

A jaká je výhoda v tom, dívat se do okuláru na miniaturní displej, před tím, než se dívat na tablet nebo na NB oběma očima , při stejné kameře a za poloviční cenu ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

No, třeba v tom, že pohled na NTB nebo tablet nevyplňuje celé zorné pole oka pozorovatele. Myslím, že tohle je tak individuální, že to dopadne 100 lidí, 100 názorů.

Já osobně jsem unešen "pouštěním obrázků hvězdiček " do VR brýlí. Něco takového si teď chystám pro sestavu obsahující RASA 8". Pro EAA.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
Odpovědět