UHC filtr
UHC filtr
Páni,
Mal by som otazocku ohladom uhc filtrov , mal niekto možnosť porovnat uhc astronomik vs uhc explore scientific alebo napr omegon , je kvalita zobrazenia lepšia oproti inym filtrom? Dakujem vopred za pripadne odpovede
Mal by som otazocku ohladom uhc filtrov , mal niekto možnosť porovnat uhc astronomik vs uhc explore scientific alebo napr omegon , je kvalita zobrazenia lepšia oproti inym filtrom? Dakujem vopred za pripadne odpovede
APM ED Apo 152 f/7.9
Re: UHC filtr
Teď se myslím jako nejlepší doporučuje ten od Baadera…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

V prvom rade si treba povedať aký UHC filter máme na mysli? Pretože "ten od Baadera" môže byť UHC-S (so širším pásmom) alebo UHC-L s užším. Tak isto existujú dve verzie od Astronomiku: širšia UHC-E a užšia UHC profi. Vlastním Astronoik UHC profi aj Baader UHC-S. Kontrast filtrov s užším pásmom je jednoznačne lepší. Mal som aj filter od ES a ten mi prišiel pokiaľ si spomínam ako z kategórie tých širších.
No a to nie je všetko. Existujú ešte UHC filtre, ktoré na rozdiel od už zmienených neprepúšťajú takmer nič v červenej oblasti okolo čiary Halfa, ale len modrozelené čiary OIII a HBeta. toto sú napr filtre od Lumiconu - novšie verzie, ale neviem presne odkedy sa v tejto podobe vyrábajú. A s rovnakými vlastnosťami existuje filter Narrowband Ultrablock od Orionu, ktorý ja sobne používam najradšej.
Z mojej skúsenosti:
- Neodfiltrované, prepustené svetlo z okolia H-alfa mi vadilo, pretože vytváralo naružovelé halo okolo jasných hviezd napr i v Trapéze. Viacmenej sa dalo zaostriť buď na tú červenú oblasť alebo na modrozelenú, o ktorú v konečnom dôsledku ide. Podotýkam, že som možno jedný kto má s týmto problém a kľune sa môže jednať o vlastnosť môjho oka. Ale proste o tak mám a to ma donútilo hľadať lepší filter.
- Z uvedených filtrov som neskúšal len Baader UHC-L a Astronomik UHC-E, z ostatných by som ExploreScientific vyhodnotil ako najhorší i čo sa kontrastu týka, ale hlavne toho rozdvojenia obrazu na ružovú a modrozelenú.
No a to nie je všetko. Existujú ešte UHC filtre, ktoré na rozdiel od už zmienených neprepúšťajú takmer nič v červenej oblasti okolo čiary Halfa, ale len modrozelené čiary OIII a HBeta. toto sú napr filtre od Lumiconu - novšie verzie, ale neviem presne odkedy sa v tejto podobe vyrábajú. A s rovnakými vlastnosťami existuje filter Narrowband Ultrablock od Orionu, ktorý ja sobne používam najradšej.
Z mojej skúsenosti:
- Neodfiltrované, prepustené svetlo z okolia H-alfa mi vadilo, pretože vytváralo naružovelé halo okolo jasných hviezd napr i v Trapéze. Viacmenej sa dalo zaostriť buď na tú červenú oblasť alebo na modrozelenú, o ktorú v konečnom dôsledku ide. Podotýkam, že som možno jedný kto má s týmto problém a kľune sa môže jednať o vlastnosť môjho oka. Ale proste o tak mám a to ma donútilo hľadať lepší filter.
- Z uvedených filtrov som neskúšal len Baader UHC-L a Astronomik UHC-E, z ostatných by som ExploreScientific vyhodnotil ako najhorší i čo sa kontrastu týka, ale hlavne toho rozdvojenia obrazu na ružovú a modrozelenú.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Dakujem páni za odpovede , ja mam uhc od es iny som nikdy neskusal , nejake hmloviny som už cez to nakukal a potvrdzujem ten zeleny nadych , rad by som vyskúšal kvalitnejsi filter preto som tu dal tu otazku ,aby mi to pomohlo v rozhodovani, zatial som nakloneny tomu ultrablocku od oriona
APM ED Apo 152 f/7.9
Astronomik vyrábí i verzi (úzkého) UHC filtru bez propustnosti v červené. Prodává ho TeleVue pod obchodním názvem Televue Bandmate Nebustar. Orion Ultrablock je pro vizuál dobrá levnější alternativa.
Ahoj, tak to nie si jedinýarmichael píše: ↑05. 02. 2025, 21:58 Z mojej skúsenosti:

TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
Většina UHC filtrů ale tu oblast H-alfa nebo jen residium této oblasti propouští.Zrovna Baader i Astronomik mezi ně patří, a to u Astronomiku ( dle jejich materálu oba dva typy). Často UHC filtry propouští i v modré barvě ( což ale ve svých prospektech často neuvádějí) a často nelze moc spoléhat ani na materiály výrobců, protože jsou výsledky měření v různé době i velmi odlišné (Lumicon, Astronomik, Baader...)
Pokud bych chtěl v současnosti UHC, tak asi Orion nebo TeleVue. Na druhou stranu jsem jednou viděl no name filtr, a ten byl ze všech nejlepší
Jen bych zvážil, není li pro mne vhodnější OIII filtr s daleko uzším pásmem propustnosti, i když se připravím o oblast H-beta
Pokud bych chtěl v současnosti UHC, tak asi Orion nebo TeleVue. Na druhou stranu jsem jednou viděl no name filtr, a ten byl ze všech nejlepší

Jen bych zvážil, není li pro mne vhodnější OIII filtr s daleko uzším pásmem propustnosti, i když se připravím o oblast H-beta
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Novy orion ultrablock už v našich končinách nie je dostupný min v 2'' verzii , tak v cenovej réžii do 200e cca 5000kc ostáva dostupný iba astronomik, ak má ešte niekto skúsenosti s nim budem rad keď sem niečo písne.
Ps orion ultrablock second hand na ebay a pod som tiež nenašiel
Ps orion ultrablock second hand na ebay a pod som tiež nenašiel
APM ED Apo 152 f/7.9
To MilAN
Ten bude next
Ten bude next
APM ED Apo 152 f/7.9
Presne tak. Zo začiatku bol pre mňna celkom problém nájsť UHC bez červenej. Hodne mi potom pomohla táto stránka:MilAN píše: ↑06. 02. 2025, 17:50 Většina UHC filtrů ale tu oblast H-alfa nebo jen residium této oblasti propouští.Zrovna Baader i Astronomik mezi ně patří, a to u Astronomiku ( dle jejich materálu oba dva typy). Často UHC filtry propouští i v modré barvě ( což ale ve svých prospektech často neuvádějí) a často nelze moc spoléhat ani na materiály výrobců, protože jsou výsledky měření v různé době i velmi odlišné (Lumicon, Astronomik, Baader...)
https://searchlight.idex-hs.com/?sid=a0 ... 3d7e7c0eb8
Na nej sú zobrazené spektrálne čiary nášho záujmu a môžem porovnať veľlé množstvo filtrov medzi sebou. Zároveň tam jasne vidno to, čo je celkom logické a na čo poukazuje MilAn - že sa nedá spoľahnúť na údaje od výrobcov. Proste medzi filtrami jednej značky je rozptyl. A napr taký ES ku svojim filtrom prikladá doklad o meraní, ktorý je pre mňa nedôveryhodný už len v preto, že ten graf bol navlas rovnaký pre filtre dvoch rôznych sérii.
Doplním ešte Lumicon z novších sérii.MilAN píše: ↑06. 02. 2025, 17:50 Pokud bych chtěl v současnosti UHC, tak asi Orion nebo TeleVue. Na druhou stranu jsem jednou viděl no name filtr, a ten byl ze všech nejlepší
A namiesto UHC kúpiť OIII? No môže to byť na zváženie, áno, ale pre mňa majú zmysel obidva, Ten obraz je proste iný.
Han-shan, nenechaj sa pomýliť. zelený nádych je prirodzene daný tým aké spektrálne čiary filter prepúšťa a i tak ho uvidíš len na jasných hmlovinách. To nie je na prekážku. Mne vadilo to ružové halo okolo hviezd spôsobené priepustnosťou niektorých filtrov v červenej oblasti.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Taky bych chtěl pořídit 2" mlhovinový filtr k refraktoru. Zatim nevim jaký vybrat. Ale hodně se mi líbil pohled přes filtr, co měl Michael naposled na akci v Kunžaku. Byl to Michale OIII ? Značku nevím.
Díky.
Díky.
Tomáši, keď mi povieš na čo sme to pozerali, tak si možno spomeniem na filter 

Řasy v Labuti, ve Tvém TS Apo 125mm.
Tak to bol určite OIII Lumicon. Ten je ale drahý. Pred ním som mal Baader. A povedal by som že bohate stačí. Len keď už som mal obidva tak som si celkom pochopiteľne nechal lepší aj keď rozdiel v cene ďaleko prevyšoval rozdiel v kvalite.
Díky, že to byl OIII jsi řikal, proto si to pamatuji. Dřive jsem měl Astronomic UHC 1,25", ale tento OIII, mi přisel lepší.