Aktuální zákryty

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
jonas29

Re: Aktuální zákryty

Příspěvek od jonas29 »

To je úžasné! Skvělé fotky
dentalzz.pl prodává stomatologické vybavení online.
altoz
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od altoz »

Pár tipů na pozorování v únoru:
1) Planetka (4176) Sudek dne 4.2.2025 kolem 22:32 UT. Pás stínu široký cca 23 km prochází severní částí ČR. Není sice moc široký, ale je definovaný s poměrně dobrou přesností. Příjemná bude výška úkazu (h = 61°) nad jižním obzorem (A = 197°) i jasnost zakrývané hvězdy (magnituda 10,3).
2025_02_04 4176 Sudek.png
2025_02_04 4176 Sudek.png (50.16 KiB) Zobrazeno 5480 x

2) Planetka (593) Titania dne 16.2.2025 kolem 21:23 UT. V tomto případě bude pás stínu široký 81 km a bude směřovat západu k východu zhruba středem ČR, takže zákryt bude pozorovatelný z cca třetiny území. Zakrývaná hvězda bude v tomto případě vysoko kolem 25° nad západním obzorem (A = 268°). Předpokládaný pokles magnitudy bude kolem 2,0. Pro úplnost - jedná se o planetku hlavního pásu a nikoli o měsíc Uranu, jak by mohlo její jméno mást :-)
2025_02_16 593 Titania.png
2025_02_16 593 Titania.png (72.45 KiB) Zobrazeno 5480 x

3) Na 21.2.2025 vychází zajímavá příležitost zachytit z jednoho místa během necelé hodiny dva "skoro jisté" zákryty. První z nich planetkou (18996) Torasan nastane kolem 18:34 UT, ve výšce 45°nad jižním obzorem (A = 171°). Ten druhý - planetkou (1108) Demeter - nastává kolem 19:24 UT ve výšce kolem 29°a v azimutu A = 253°. V obou případech se pohybuje magnituda zakrývané hvězdy mezi 11 a 12. Pásy stínu obou planetek jsou opět známy s poměrně malou chybou, jsou však poměrně úzké (25 a 34 km). Na pozorování obou zákrytů bude ideální lokalita vymezená ze západu spojnicí Dobříš - Příbram - Březnice a z východu Vltavou v úseku Orlík nad Vltavou až Živohošť. Načasování na páteční večer je prakticky ideální :-)
2025_02_21 18996 Torasan.png
2025_02_21 18996 Torasan.png (53.93 KiB) Zobrazeno 5480 x
2025_02_21 1108 Demeter.png
2025_02_21 1108 Demeter.png (52.4 KiB) Zobrazeno 5480 x
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

janek950 píše: 09. 12. 2024, 19:12
Aktuálně se objevuje i určitá (částečně zcela oprávněná) nechuť k využívání NTP, kamer s "rolling shutter", driftů atp. - obecně k systémům, které pro zákryty nejsou optimalizované (otestované) a/nebo pozorování, která nejsou opravená o všechny potřebné korekce, což vede k chybnému absolutnímu určení času/časů.

A právě kvůli tomu, aby ta pozorování neztratila na důvěryhodnosti je ten absolutní čas klíčový - a mluvíme i o setinách sekundy. Je to obsáhlé téma.
Koupil jsem nedávno na AliExpress časový server HanGeek za 2kKč. Rozměry 80x24x90mm, připojení přes ethernet, jitter 0,5ms. Je sice 500x méně přesný než server, který jsem udržoval, když jsem byl ještě v ÚJF, ale i tato přesnost je mohem kratší než expozice používané při měření zákrytů.
Karel
viator

Příspěvek od viator »

...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
janek950

Příspěvek od janek950 »

KpS píše: 29. 01. 2025, 14:28 Koupil jsem nedávno na AliExpress časový server HanGeek za 2kKč. Rozměry 80x24x90mm, připojení přes ethernet, jitter 0,5ms. Je sice 500x méně přesný než server, který jsem udržoval, když jsem byl ještě v ÚJF, ale i tato přesnost je mnohem kratší než expozice používané při měření zákrytů.
Ano, dobrá časová základna je základ, ale samotná nestačí. Je potřeba si taky umět zodpovědět otázky jako např.
- čemu odpovídá čas snímku (začátek/střed/konec expozice ?)
- není tam nějaké zpoždění díky záznamovému SW/OS ?
- jsou rozestupy snímků pravidelné ?
- nechybí náhodou nějaké snímky ?
- nemá kamera nějaké vnitřní zpoždění ?
- má kamera global nebo rolling shutter ?
- znám potřebné hodnoty pro opravu času při rolling shutter ?

Asi dnes není problém určit délku zákrytu na milisekundy, ale je hloupé si výsledek shodit o pár schodů níže tím, že nevím, kdy se to vlastně stalo. A je nutné toto zohlednit i v odhadu chyby absolutního času. V žádném případě nechci říct, že taková pozorování jsou bezcenná, jen to, že si podtrháváme stoličku pod nohama ...
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Je samozřejmě lepší použít kameru s global shutter a vyhnout se cestě GPS Stratum 1 -> systémový čas na PC -> čas zaznamenaný snímacím softwarem, ale kolik pozorovatelů zákrytů u nás používá takovou poměrně nákladnou cestu?
Karel
altoz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od altoz »

ale kolik pozorovatelů zákrytů u nás používá takovou poměrně nákladnou cestu?
Spočítal byste je na prstech :-)

Je tu však ještě jeden problém - a to s citlivostí dostupných kamer. Měl jsem možnost vyzkoušet QHY174GPS s globální závěrkou, ale nakonec jsem se raději vrátil ke svojí ASI462MM z důvodu podstatně větší citlivosti (asi o 1,5 mag oproti QHY174). Citlivější kamera samozřejmě znamená větší počet detekovatelných zákrytů. A na srovnatelně citlivou kameru vybavenou GPS modulem jsem zatím nenarazil.

Používám tedy kameru s rolující závěrkou, čas v PC mám synchronizovaný s NTP servery programem Meinberg, připojení k internetu řeším přes mobilní síť a časovou značku snímků vkládá Sharp Cap podle času PC. Je to velmi neideální kombinace, a proto mě zajímalo jaké přesnosti času je možné s takovýmto vybavením dosáhnout.

Během posledních pár týdnů jsem provedl řadu měření, abych zjistil zpoždění časového údaje snímků pro moji konkrétní kameru a co toto zpoždění ovlivňuje. Za použití dost primitivních a laciných prostředků (mobilní aplikace Astro Flash Timer, GPS UPS modul s 1PPS signálem) jsem testoval jaký vliv má pozice na senzoru (vliv rolling shutter), nastavení kamery (expozice, gain, binning, rozlišení, bitová hloubka), zátěž PC (upload, download, zátěž CPU) a jaký vliv má kvalita připojení k internetu.

Jako uspokojivý výsledek vnímám skutečnost, že variabilita naměřeného zpoždění času kamery se pohybuje dlouhodobě (cca 120 měření během 1 měsíce) v řádu nižších jednotek milisekund, což dává možnost zavést do zpracování časového záznamu příslušné korekce. Zbývající chyba odpovídá cca 1/4 - 1/3 nejkratší prakticky použitelné expozice pro sledování zákrytů, a to výslednou celkovou chybu času příliš nezvýší.

Korekce je nutné ověřit pro individuální kombinaci kamery, ovladačů, počítače a záznamového SW zvlášť. Z testování nastavení kamery se ukázalo, že doba expozice a hodnota gain vliv nemají, zato binning, rozlišení, bitová hloubka a turbo USB ano. Z tohoto pohledu je lepší používat pro pozorování zákrytů několik nastavení, pro která zpoždění kamery známe. V případě synchronizace času přes NTP není také vhodné zatěžovat datovou linku stahováním dat (pozor na automatické stahování aktualizací OS).

Téma je to dost obsáhlé, chystám k němu prezentaci na jarní zákrytářský workshop v Rokycanech. Každopádně, výsledky ukazují, že při aplikaci příslušných korekcí je možné chybu měření času udržet v přijatelných mezích i u kamer s rolující závěrkou.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Díky za vyčerpávající odpověď. Píšete, že Váš postup není ideální a je proto důležité odhadnout vliv jednotlivých faktorů, které se podílejí na chybě výsledku. Čas běžící na PC je pouze jeden z faktorů, ale je to ten, který lze mít pod kontrolou. Použít mobil a jeho wifi hotspot vysokou přesnost nezaručí. Provedl jsem krátké měření s nedávno zakoupeným GPS serverem HanGeek připojeným ethernet kabelem přímo k PC (nemusí být křížený), NTP server Meinberg. Vedle na stole ležela karta SureGPS s LED blikající ve vteřinových intervalech. Vzestupná hrana udává počátek UTC sekundy s přesností lepší než mikrosekunda. Ledku jsem snímal do ser videa v Sharpcap, kamera ASI462MM, 500 FPS. Video jsem prohlížel v Serplayer a četl čas okamžiků, kdy se rozsvítila LED. Po dobu pěti minut se čas poskytnutý PC a zaznamenaný v Sharpcap nelišil od počátku UTC sekundy o víc než jednu milisekundu.
Pro snímání jsem použil ROI jen 128x128, ale obecně lze dobu potřebnou pro přenos snímku z kamery do PC přes USB3 dobře odhadnout.
Karel
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Aká presnosť sa dá dosiahnuť pri použití NTP cez internet?
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Záleží na mnoha faktorech, z nichž nejdůležitější je kvalita spojení a kvalita NTP serverů, na které se obracím. Posoudit přesnost mohu kvalitativně sám volbou řekněme pěti serverů a potom příkazem ntpq -p mám okamžitý přehled o tom, jak jsou daleko, odkud oni berou čas, jaký mají jitter a jak se jejich časy liší od mého. Doma jsem na gigabitové optice a výše zmíněné odchylky se pohybují obvykle pod jednou milisekundou.
Přesnější než NTP je PTP (Precission Time Protokol). Ten ale vyžaduje jiný síťový harware nejen na koncových serverech, ale i cestou na routerech, atd. Ten potom sám dává paketům časová razítka. Na LAN lze tak dosáhnout synchronizaci lepší než mikrosekunda. Smysl to ovšem má už kvůli ceně jen tam, kde je to nutné, kde nemohou být atomové hodiny u každého serveru, nebo kabely vedoucí k anténám pro příjem satelitů.
Karel
altoz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od altoz »

@KpS: To Vaše řešení s lokálním NTP serverem synchronizovaným s GPS se mi zamlouvá. Určitě lepší než připojení přes mobil, i když i s tím se mi dařilo dosahovat chyby v rozmezí cca ±3 ms. Což ovšem vyžadovalo zavedení korekcí - programem NTPmonitor zaznamenávám odchylku času pro 7 NTP serverů a z toho ještě beru mediánem vyhlazenou hodnotu pro cca 15 - 30 minut. Po zavedení takovéto korekce se mi dařilo dosahovat zmíněné přesnosti. Chápu, že to není ideální, vyhlazením se mohou zanášet další chyby, ale pořád jsou výrazně nižší než doba expozice. Ale myslím, že lokální NTP server b mohl být dobrým řešením.

Ještě abych uvedl nějaké zjištěné výsledky korekcí pro ASI462MM při maximálním rozlišením 1936x1096, binningu 2x2, bitové hloubce 16 bitů:

1) zpoždění vyčítání (Acquisition Delay) ze středu snímku 31 ms
2) rozdíl mezi časem vyčítání horního a spodního okraje snímku (tedy doba vyčítání snímku rolující závěrkou) 16 ms

Nebylo ani moc překvapivým zjištěním, že dobu vyčítání snímku ad 2) lze velmi dobře aproximovat převrácenou hodnotou FPS při nastavení nejkratší expozici pro danou kameru. Což dovoluje celkem snadno určit o jakou hodnotu je potřeba opravit přesný čas vzhledem k pozici cílové hvězdy na snímku. Když vezmu naměřené výsledky, zpoždění zápisu horního řádku je přibližně 39 ms, spodního 23 ms.
viator

Příspěvek od viator »

Možno niekomu budú užitočné informácie ku tejto téme :

https://www.iota-es.de/JOA/JOA2024_3.pdf (strana 5+)

http://www.nocturno.fr/acquisitiondelay ... 220915.pdf
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Gps server, který jsem zmiňoval, považuji za výhodnou a užitečnou koupi. Myslím si, že Monitor od Meinbergu je zbytečný. Je možné mít Stratum 1 na ethernetu a další servery přes mobile wifi hotspot. Samotný ntpd řídí čas ověřenými algoritmy. Pro každý server udržuje posledních osm měření, ty vyhodnocuje a podle toho se rozhoduje jak měnit frekvenci hodin.
Karel
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Přesně!
NTP je vychytaný protokol, řídí se s ním i karetní transakce a další věci hodně závislé na čase… Jen se musí správně nastavit - defaultní parametry většinou nejsou optimální.

Přesnost času bude dostatečná, větší odchylky způsobí spárování s okamžikem sejmutí obrazu, jak už tu zaznělo…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
altoz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od altoz »

Ještě přidám jeden odkaz na další článek týkající se metodiky měření zpoždění zápisu času (str. 17):

https://iota-es.de/JOA/joa2024_4.pdf
Odpovědět