Jaký okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Re: Jaký okulár

Příspěvek od Artaban »

armichael: Máš APO 125mm a to je dobrý planetární refrák a s binohlavou dokáže krásný zážitky.
Na kratší pozorování mám ED 102. Binar 70 zase dokáže pěkně DSO. Velké binary už nemám, ale mám k velkýmu refráku širokáče na zvětšení 39x a 55x a je to parádní pohled.
Myslím, že máš něco podobného. To doladíš a bude taky pěkný.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
rys

Příspěvek od rys »

armichael: měl jsem to s APM SD 70mm naprosto stejně. Také jsem myslel že s ním budu koukat na planety, ale stroskotalo to na okulárech, málokterý okulár kratšího ohniska mi sedl. A když už sedly, tak nedržely v binu. Hlavně Omegony LE, které mají také bezpečnostní kužel na barelu, který nešel utáhnout, a musel jsem je držet abych měl obraz spojený. Toto byl také důvod k prodeji bina. Paradox byl, že nový kupec měl Morpheusy, a ty byly absolutně bez problémů. Dokonce mám pocit, že Morpheusy mají průměr barelu největší ze všech okulárů, a proto byly vždy v ose. Jinak jak píše,,Artaban" ty odstrojené DeLite jsou v binu bezkonkurenčí.
duri_jk

Příspěvek od duri_jk »

Davam do pozornosti malicky zoom od Nikonu.
Nikon MCII 13x-40x
Je to 7-21mm, uzke zorne pole ~40-~55 stupnov
Okular pre spektivy, ale da sa pekne vyuzit aj v astronomii. Ja som si ho pozhanal na bazare primarne pre ultralight 160/1000, ale musim povedat, ze je skvely aj v 350/1600.
U mna presiel takouto premenou. Odstrojil som ho, v obi som kupil 32mm pochromovanu mosadznu trubku k sifonu, rozobral som jeden filter a na 3d tlaciarni som si vytlacil jednu krytku a jeden vymedzovaci utvar. Vo vysledku to presne pasuje do 1.25" vytahu, viem tam naskrutkovat 1.25" filter alebo barlow. Prave preto, ze to chcem pouzivat s barlow clenom, som ponechal dlhe 1.25" telo aby som mohol okular s barlow clenom zasunut do vytahu hlbsie. Na ultralight mam totiz zdvih vytahu iba 13mm.
Cop.jpg
Cop.jpg (190.47 KiB) Zobrazeno 5608 x
Desc.jpg
Desc.jpg (1.63 MiB) Zobrazeno 5608 x
Fin.jpg
Fin.jpg (373.84 KiB) Zobrazeno 5608 x
nieco na citanie k okularu je tu. Pisu o nom - ostry, vyborna transmisia, ziadne odlesky - mozem potvrdit.
https://www.cloudynights.com/topic/5204 ... -eyepiece/

Juraj
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Ahoj Juraj,
Toto vyzera perfektne!
Kedze som pred nedavnom tiez kupil tento okular a este som sa nedostal k nadizajnovaniu svojho adapteru, tak by som Ta chcel poprosit o subory pre tlac (stl, scad, cokolvek). Ja by som bol samozrejme vyrobil cely z plastu, ale toto s trubkou bude daleko lepsie :-) A este prosim o paramtre tej trbuky, co konkretne ma hladat? (ako ta toto vobec napadlo??) Skusim to najskor v lokalnom obchode. Dakujem!

Inak par poznamok k okularu samotnemu. Potvrdzujem ze je fakt dobry. U mna primarne na Slnko a k mojmu Luntu sadne perfektne, na skusku som ho prisposobil vrstvou lepiacej pasky. Ale ma aj nedostatky a ak by niekto chcel par tychto Nikono zoomov do bina, tak si treba uvedomit ze
- nema click na nejakych konkretnych ohniskach a ani stupnicu
- nie je parfokalny vo svojom rozsahu. to sa samozrejme tyka aj jednookeho pozorovania, ale v bine by to vadilo podstane viac.

Edit: trubku som nasiel, samozrejme je toho vsade plno, napr. https://www.baumax.cz/vrobek/prodlouzen ... gIotPD_BwE
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
duri_jk

Příspěvek od duri_jk »

Ahoj Michael,
rad ti poslem tie SLTka. Trubku som hladal dost dlho, ale stalo to za to. V hornej casti je ten okular siroky 30,5mm, takze na stenu vytlacku ostava velmi malo miesta. Bolo by to pomerne slabe a navyse mi 3D tlacka robi kulehy ked tlacim valec a meni sa vnutorny priemer. Uz som zhanal sustruznika, ked som narazil v Obi na ten sifon, je to ten co si nasiel (moj je znacka Alcadrain).
Vsetky vole som vymedzil eletrikarskou izolacnou paskou a nebolo treba nic lepit.

Ten horny kruzok je na volno, lebo pod nim sa otaca cast okulara a je tam viac menej len z estetickych dovodov.
Spodna je zamerne 8 sten, lebo sa to lahsie doladuje ak treba zmensit priemer a je tam aj dostatok miesta na lepidlo ak by bolo treba lepit. Spodna cast je modelovana podla 1.25" GSO filtra.
STL/SKP subory
NikZoom3d.zip
(299.94 KiB) Staženo 24 x
Juraj
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Skvelé, moc ďakujem Juraj!
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
rehacek

Příspěvek od rehacek »

Elegantní 1,25" adaptér pro Nikon MC II se dá sehnat v APM telescopes. Už ho nemají v nabídce ale na požádání vyrobí. Loni v dubnu chtěli 60 eur plus doprava.
Odpovědět