Mám zosúosenie v pláne ale zatiaľ som stihol iba zaostriť hľadáčik. Návod bol biedny ale prišiel som na to že sa dá zaostriť pri objektíve odskrutkovaním dvoch protichodných dielov a potom utiahnuť.
Potřebuji radu (začátečník)
Re: Potřebuji radu (začátečník)
Bresser messier AR-127/635 na montáži Twilight I
Ahojte,
Na Vánoce jsem si koupil nový mobil a od té doby se peru s ovládáním montáže přes Stellarium. Připojení a ovládání montáže přes synscan je ok ale ve Stellariu se stále zobrazuje chyba TRX time out. Setkali jste se už s touto chybou, popř víte jak chybu opravit?
Díky za každou radu.
Na Vánoce jsem si koupil nový mobil a od té doby se peru s ovládáním montáže přes Stellarium. Připojení a ovládání montáže přes synscan je ok ale ve Stellariu se stále zobrazuje chyba TRX time out. Setkali jste se už s touto chybou, popř víte jak chybu opravit?
Díky za každou radu.
- Přílohy
-
- Screenshot_2025-01-25-12-45-50-237_com.noctuasoftware.stellarium_free.jpg (651.13 KiB) Zobrazeno 2432 x
Sky-Watcher N 150/750 EQ6-R PRO
1.25" okulary s 2" barelem
Zdravim Vas,
Mam 8" dobsona od ts a 2" erkl prilozeny okular potrebuje backfocus a extender k zaostreni. Kdyz pouzivam 1.25 plossl 9mm musim extender sundat, coz je mirne nepohodlne
. Proto se divam po 13mm nebo 8mm okularu s 2" barelem. Dotaz zni, ci pri pouziti takoveho okularu se zmeni fokalni rovina na uroven original 2" okularu, nebo zda budu muset opet extender sundavat. Diky za sdileni zkusenosti. Jarda
Mam 8" dobsona od ts a 2" erkl prilozeny okular potrebuje backfocus a extender k zaostreni. Kdyz pouzivam 1.25 plossl 9mm musim extender sundat, coz je mirne nepohodlne

Re: 1.25" okulary s 2" barelem
Aho a vitaj na fóre Jardo.
Je veľmi malá šanca, že dosiaheš parfokality. Takmer každý okulár má ohniskovú rovinu inde a to aj v rámci jedného výrobcu (až na výnimky). Celkom chápem že sa Ti ten tubus nechce šrobovať, Aký je dlhý? Neexistuje kratšia varianta ako kompromis, ktorá by pojala (umožnila zaostranie) s dvojpalcovým okulárom a zároveň aj s redukciou na 1.25 a malým okulárom?
Potom ešte exisujú okuláre Baader Morpheus alebo Hyperion, ktoré majú oba typy uchytenia. Možno by to pomohlo? Inak nemá zmysel cielene hľadať dvojpacové verzie krátkoohniskových okulárov len kvôli tomuto.
-michael
Je veľmi malá šanca, že dosiaheš parfokality. Takmer každý okulár má ohniskovú rovinu inde a to aj v rámci jedného výrobcu (až na výnimky). Celkom chápem že sa Ti ten tubus nechce šrobovať, Aký je dlhý? Neexistuje kratšia varianta ako kompromis, ktorá by pojala (umožnila zaostranie) s dvojpalcovým okulárom a zároveň aj s redukciou na 1.25 a malým okulárom?
Potom ešte exisujú okuláre Baader Morpheus alebo Hyperion, ktoré majú oba typy uchytenia. Možno by to pomohlo? Inak nemá zmysel cielene hľadať dvojpacové verzie krátkoohniskových okulárov len kvôli tomuto.
-michael
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Zkus tu situaci ještě jednou popsat , nebo sem možná dej foto. Jaký je tam extender, jaký 2" okulár a do čeho jde 1 1/4" okulár .Tak, jak to popisuješ, to nedává logický smysl
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ahoj,
1/ diky za prehozeni do tohoto vlakna, nebyl duvod zalozit nove.
2/ zkusim to popsat znovu, snad se mi o podari lepe. S 2" okularem 30mm musim do fokuseru (2" crayford) vlozit 35mm extender, aby byl schopen zaostrit. Kdyz chci prehodit okular na 9mm (1.25") musim extender demontovat a vlozit jen redukci na uchyceni 1.25 okularu.
Na webu vidim, ze se daji poridit kratkoohniskove okulary s 2" barelem ( h,yperion, omegon) a moje uvazovani bylo takove, ze nebudu muset neustale ten 35mm extender vytahovat pri prechodu na vetsi zvetseni a mezitim mi cil neutece do kelu
. Chapu, ze to nebude uplne parfokalni, ale doufam, ze by mi to mohlo ulehcit vymenu okularu. Tak jsem napsal, ci s tim nema nekdo zkusenost. Pokud bych tim 2" barelem tuto vyhodu neziskal, tak napr misto omegonu nebo hyperionu bych sel radeji do EP 82 okularu.
Tak doufam, ze jsem to zmastil uz pochopitelneji. Dik
1/ diky za prehozeni do tohoto vlakna, nebyl duvod zalozit nove.
2/ zkusim to popsat znovu, snad se mi o podari lepe. S 2" okularem 30mm musim do fokuseru (2" crayford) vlozit 35mm extender, aby byl schopen zaostrit. Kdyz chci prehodit okular na 9mm (1.25") musim extender demontovat a vlozit jen redukci na uchyceni 1.25 okularu.
Na webu vidim, ze se daji poridit kratkoohniskove okulary s 2" barelem ( h,yperion, omegon) a moje uvazovani bylo takove, ze nebudu muset neustale ten 35mm extender vytahovat pri prechodu na vetsi zvetseni a mezitim mi cil neutece do kelu

Tak doufam, ze jsem to zmastil uz pochopitelneji. Dik
Pomalu mi dochazi, ze je to vlastne blbost, fokalni rovina 1,25 okularu se nezmeni tim, ze na nej nasadim 2" barel...
No tak si nech natrvalo redukci 2/1.25 přidělanou na tom 9mm okuláru a ten extender natrvalo na tom 2” okuláru. A budeš jen přehazovat celky do výtahu…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

A jak je dlouhá ta redukce na 1.25" okuláry? Není to ten typ, který je obdobně dlouhý.jako ten pro 2"?
S Morpheem (9mm, 12.5mm) by asi šance byla, když je používám s 2" tubuskem (připadá mi to tak stabilnější), musím na zaostření vysunout okulárový výtah o dost víc, než u "planetárních" okulárů. Když půjdu do extrému, tak třeba mezi Omegonem LE Planetary 5mm an Morpheem 17.5mm ten rozdíl byl něco mezi 25 a 30mm.
Ale určitě bych doporučil si nejdřív nějaký půjčit a zkusit, jak to bude vypadat v praxi na tom konkrétním dalekohledu.
Edit: oprava, špatně jsem si představil směr, kterým to posune ta redukce.
Ale určitě bych doporučil si nejdřív nějaký půjčit a zkusit, jak to bude vypadat v praxi na tom konkrétním dalekohledu.
Ne tak úplně, třeba u Morpheů se ta rovina posune o vzdálenost, která je na tomhle nákresu označná jako "C", tj. 21mm. Od toho je ale samozřejmě potřeba odečíst A k tomu se ještě přičte optická délka redukce z 2" na 1.25".
Edit: oprava, špatně jsem si představil směr, kterým to posune ta redukce.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Ale určitě bych doporučil si nejdřív nějaký půjčit a zkusit, jak to bude vypadat v praxi na tom konkrétním dalekohledu
Asi to tak budu muset udelat.
Diky za nazory.
Asi to tak budu muset udelat.
Diky za nazory.
Ptal jsem se na typ 2" okuláru a na extendr pro 1,25". Tak tedy jinak.Můžeš při zaostření změřit hodnoty A, B pro oba okuláry když je zaostřeno ? Evidentně si s těmi extendery a redukcemi nerozumíme . A je celkkem obvyklé, že mezi obyčejnými okuláry mezi 2" a 1,25" nebývá potřeba přeostření větší než 15 mm a poradí si s tím krátká redukce z 2"/ 1,25"
Aha, uz chapu, zkusim zmerit. Diky
Zdravím všetkých,
Trápi ma problém zo zaostrením. Mám refraktor Bresser 127/635 a keď použijem hranol 45 st. na pozemné pozorovanie spolu s okulármi TS Optics High End Planetary HR zaostrím úplne v pohode ale keď použijem zenitové 90 st. zrkadlo TS Optics 1,25 chýba mi tak centimeter vysunúť výťah. Dočasne to riešim vysunutím zrkadielka ďalej od výťahu. Robím nejakú chybu alebo je to zlou kombináciou okulár/zenitové zrkadlo?
Trápi ma problém zo zaostrením. Mám refraktor Bresser 127/635 a keď použijem hranol 45 st. na pozemné pozorovanie spolu s okulármi TS Optics High End Planetary HR zaostrím úplne v pohode ale keď použijem zenitové 90 st. zrkadlo TS Optics 1,25 chýba mi tak centimeter vysunúť výťah. Dočasne to riešim vysunutím zrkadielka ďalej od výťahu. Robím nejakú chybu alebo je to zlou kombináciou okulár/zenitové zrkadlo?
Bresser messier AR-127/635 na montáži Twilight I