Poraďte vhodný okulár

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Re: Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Artaban »

Bartex píše: 24. 01. 2025, 00:32 Mimo jiné, dneska jsem viděl asi 2 nebo 3 jůtůbery, kteří chrochtali nad poměrem cena/výkon u jednoho konkrétního až podezřele levného okuláru
Nemá cenu na to koukat. Mnohem a mnohem je lepší pročítat AF kde je hodně informací a na otázky dostaneš odpovědi od zkušených lidí.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Pokiaľ nevieme, kto tí youtuberi sú, je k tomu sa ťažko vyjadrovať. Dnes robí "recenzie" na youtube pomerne dosť ľudí, nie všetky sú relevantné/užitočné alebo dokonca pozerateľné.

S lacnými čínskymi okulármi tu veľa aktívnych prispievateľov najskôr skúsenosť nemá. Tí ostatní nám o nich zatiaľ nenapísali.

Rozumiem, že máte snahu urobiť si prierez trhom a je to vlastne i dobre. Ale dovolím si zopakovať, nenakupujte naslepo, to je naozaj lotéria. Ak chcete kúpiť drahší/lepší okulár, urobte si výlet na MHV, na nejakú miestnu Star Party, prípadne do Prahy do Supry, a vyskúšajte si ho - ak Vás astronómia bude baviť, dobrý okulár urobí veľmi dobrú službu snáď i desaťročia.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Bartex píše: 24. 01. 2025, 00:32 Díky za tip, mrknu na to.

Mimo jiné, dneska jsem viděl asi 2 nebo 3 jůtůbery, kteří chrochtali nad poměrem cena/výkon u jednoho konkrétního až podezřele levného okuláru - resp značky. Když jsem viděl to video, jak se borec až zalykal štěstím, tak jsem se z voloviny mrknul na net a očekával jsem vyšší jednotky tisíc no a skočilo to snad do 20 USD. Měli jste někdo tu čest? Nevím, jestli jsou všichni ti youtubeři zaplacení, aby u toho chrochtali, ale vážně se na tom shodli... Jedná se o SV Bony okulár se zlatým proužkem.
SVBony Aspheric 10mm 62 degrees eyepiece, například zde... https://teleskopy.pl/product_info.php?l ... ts_id=8190
Něktěří měli dokonce sadu a chrochtali z celé té sady. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že to stojí co to stojí... Prý v dané cenové kategorii mílový náskok před ostatními...
Od SVbony mám tři věci, okulár zoom 7-21mm, 45° hranol a filtrový šuplík. Šuplík je fajn, okulár a hranol jsou obojí šrot, okulár je jenom mizerný, ale ten hranol je snad špatný vtip. Takže já osobně už bych si od SVbony žádnou podezřele levnou optiku nekoupil.
Bartex
Věk: 37

Příspěvek od Bartex »

Yarkho píše: 24. 01. 2025, 08:24 Pokiaľ nevieme, kto tí youtuberi sú, je k tomu sa ťažko vyjadrovať. Dnes robí "recenzie" na youtube pomerne dosť ľudí, nie všetky sú relevantné/užitočné alebo dokonca pozerateľné.

S lacnými čínskymi okulármi tu veľa aktívnych prispievateľov najskôr skúsenosť nemá. Tí ostatní nám o nich zatiaľ nenapísali.

Rozumiem, že máte snahu urobiť si prierez trhom a je to vlastne i dobre. Ale dovolím si zopakovať, nenakupujte naslepo, to je naozaj lotéria. Ak chcete kúpiť drahší/lepší okulár, urobte si výlet na MHV, na nejakú miestnu Star Party, prípadne do Prahy do Supry, a vyskúšajte si ho - ak Vás astronómia bude baviť, dobrý okulár urobí veľmi dobrú službu snáď i desaťročia.
Rozumím, nemám v plánu na slepo kupovat :-) Jak říkáš, dělám si průřez trhem. Neunáhleně nejednám. Jeden je Dr AstroGeoTech a druhý je Small Optics. Ale jsem v oblasti nový, takže jsem se na nějaká videa podíval, hlavně na vysvětlenou co a jak funguje... No a teď mi to algorytmus dávkuje už sám :-D No nebudu lhát, zaujalo mne to. Prozatím nevím, jak moc mě to pozorování bude držet. Často se pro něco nadchnu a za rok jsem jinde :-)
Od SVbony mám tři věci, okulár zoom 7-21mm, 45° hranol a filtrový šuplík. Šuplík je fajn, okulár a hranol jsou obojí šrot, okulár je jenom mizerný, ale ten hranol je snad špatný vtip. Takže já osobně už bych si od SVbony žádnou podezřele levnou optiku nekoupil.
Díky za zkušenost :-) Co jsem vyrozuměl, tak zoomovací okuláry jsou obecně špatně :-)
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Bartex píše: 24. 01. 2025, 08:54 Díky za zkušenost Co jsem vyrozuměl, tak zoomovací okuláry jsou obecně špatně
Já jsem zoom okuláry nikdy nekupoval, ale brzo to nebude platit. V Supře na mně čeká právě zoom SVBONY 3-8mm http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... 65522.html Měl jsem možnost se s ním krátce podívat přes APO SD 102 a byl solidní.

No a recenze https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... oom-3-8-mm.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
majklus
Věk: 47

Příspěvek od majklus »

Já ho mám (SVBony 3-8) a je dobrej. Hlavně na cesty, k cesťáku mi pak stačí jeden širokáč (já používám ES 24mm 68deg - je to 1,25") a tenhle zoom a mám vystaráno.
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Myslím, že pro tazatele není k jeho dalekohledu zrovna zoom 3-8mm vhodné řešení. Na krátkém ohnisku takřka nepoužitelné velké zvětšení a pro ostatní velké zvětšení, která z něho plynou, zase malé zorné pole,které vede ke stálému posunování dalekohledu a tím nepohodlnému pozorování a častému hledání objektu, který "ujede" z pole
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bartex

Příspěvek od Bartex »

Ano, o takových ohniscích vůbec neuvažuji. V té recenzi, kde se rozplývali ti dva youtubeři, které jsem výše jmenoval, se jednalo o 10mm okulár se zlatým kroužkem. Desítku jsem dostal i jako setovou k teleskopu a využíval jsem ji k pozorování všeho, co jsem prozatím na obloze našel. Takže pokud by za ty prachy byla fakt tak v pohodě, asi by mě na nějakou dobu uspokojila, ale ideálně bych to chtěl na vlastní oči vidět. Tak snad se někdo z fóra z okolí na mé volání v sekci setkání ozve a třeba budou mít i nějaké okuláry, které je dovedly tam, kde jsou na porovnání :-)
vla

Příspěvek od vla »

Kup si to, v životě už nikdy nic tak výhodně neseženeš. Pokud youtuber chrochtá je to přeci známka nejvyšší kvality, divím se, že to zdejší pitomci neví a radí ti hovadiny.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Bartex

Příspěvek od Bartex »

Něco takového jsem někde napsal? Mohu poprosit o odkaz? Zeptal jsem se, zda s tím konkrétním má někdo zkušenost, protože jsem na to viděl recenzi, která mne vůči ceně velmi překvapila. Mnohem více mne ale překvapila vaše odpověď s uraženým podtónem. :idea: Za všechny reakce jsem rád a několikrát jsem zmínil, že nejprve budu chtít okulár vyzkoušet, pokud se mi povede na někoho napojit.
peto

Příspěvek od peto »

obdivujem vas, ze mate tolko energie a casu... prebehol som si tuto debatu a jednoducho som sa spytal este chatbota povodnu otazku:

a tu je odpoved.

prve doporucenie je to, co tu napisal vla.... konec,. vybavene trvalo mi to 3 min aj s citanim... :-D
Bartex

Příspěvek od Bartex »

Díky za link. Je to forum, takže když mi někdo odpoví na můj dotaz, beru za slušnost mu odpovědět. Nevěděl jsem, že se bude někdo pohoršovat nad tím, že na fóru proběhne menší diskuse, která se drží tématu. Budu rád, pokud se dostanu k vyzkoušení již doporučených okulárů a budu se moci rozhodnout zda investovat či nikoli. ;)
dex

Příspěvek od dex »

Ty “aspheric” okuláry 62° (mimochodem, prodával je pod svou značkou i Meade) zrovna mají oční čočku z plastu (jak taky levně vyrobit složitější tvar čočky?). Dají se použít jako slušný kaleidoskop, zvláště ta 4 mm varianta, ta barvami jenom hraje (mám dojem, že se z ní dá jedna čočka odšroubovat a získat trochu delší okulár, z hlavy si nepamatuju, snad 6 mm).
Za těch pár kaček v delších ohniscích (23 a 10 mm, což je na pořádnou sadu trochu málo) celkem pohodlný pohled, kdybych prodával dalekohled, asi bych je k němu přiložil, aby. ohromily kupujícího víc než nějaké setové Kellnery, ale cokoli s cenou o řád výš bude mnohem lepší.
Cena/výkon je oblíbená zlatá (ne aspheric) a červená sada, ovšem v okraji pole už třeba za LE Planetary (který je ale dražší) kulhá.
Dobré recenze mají z těch cenově dostupných širokoúhlé okuláry Angeleyes 70° (ten s nejdelším ohniskem má ale zorné pole zůžené) a Celestron XL (údajně mají ED skla).
Pak už nastupuje Hyperion, Morpheus, Televue a Pentax.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Jedine rozumne reseni je dorazit na nejaky ten sraz vizualistu a tam si na vlastnim dalekohledu vyzkouset ruzne okulary. Ziskas informace a zkusenosti. No a taky se zapomina (nikde v tomto vlakne to nezaznelo) ze nekdy byva dulezita i vaha okularu. Mame okulary co vazi par deka nebo taky okular s rovnacem (pro Ethos je Paracorr uz v podstate nutna nezbytnost) a jsme na celkove vaze pres 1.2kg ve vytahu. Jsi z Ostravy, sleduj zdejsi vlakno FM a okoli.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Bartex

Příspěvek od Bartex »

No u té mé montáže asi více než u jiných, nad tím jsem se vůbec nezamýšlel, perfektní poznámka, díky! Do toho vlákna jsem napsal, doufám, že budu mít čas, až se někam pojede. Rád vyzkouším, porovnám a něco se naučím.
Odpovědět