Poraďte vhodný okulár

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Yarkho
Věk: 43

Re: Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Yarkho »

Určite kúpte širokoúhly 1.25" okulár ohniska 24mm, buď TV Panoptic alebo zodpovedajúci ES Ar, ktorý Vám tu už poradil kolega "vla". Tento okulár je využiteľný na takmer každom ďalekohľade.

Najlepšie je - opäť ako už poradili - si to vyskúšať niekde na prejdani osobne. Odkrytkovať, priložiť oko a sledovať, či Vám to "sedí na oko" a napr. v pohode vidíte poľnú clonu. Okuláry sú, podobne ako binokuláry, dosť individuálna záležitosť. Škoda kupovať sebelepší/najdrahší okulár, pokiaľ sa Vám do toho bude zle pozerať.

Časom sa vybavíte okulármi i v ohniskách medzi 24 a 10mm, prípadne kratšími (okolo 7mm?) ale tu je to opäť individuálna voľba. Ktoré ohniská by ste rád sa časom vyvrbí z pozorovania aj samo. Pri kratších ohniskách (menších zväčšeniach) by potom bolo vhodné uprednostniť širokoúhle okuláry, napr. Baader Morpheus alebo TV DeLite/Delos/Nagler. Prípadne zostať u ES a zvážiť radu s poľom 82°.

Kúpte najprv jeden a potom uvidíte. Môžete samozrejme nakúpiť okulárov koľko chcete, podobne ako iní nakupujú smaragdy a turmalíny... do vitríny.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Yarkho píše: 23. 01. 2025, 12:16 Pri kratších ohniskách (menších zväčšeniach) by potom bolo vhodné uprednostniť širokoúhle okuláry,
Myslíš samozřejmě při "větších zvětšeních" ..
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Příspěvek od vla »

V případě omezených zdrojů by stálo za úvahu zhodnotit co mi vadí na současných okulárech a co bych chtěl s novými dosáhnout. Ony ty setové okuláry zas tak špatné nejsou. Takže Vám klidně mohou i nějakou dobu bez problémů vydržet. V zásadě nyní máte 25 mm, 10 mm, 12,5 mm, 5 mm. To, že Vám barlov + 10 mm nešel při některém pozorování zaostřit ještě nic neznamená. Stává se, že neklid atmosféry umožní třeba zvětšení kolem 50x a víc ne.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Bartex
Věk: 37

Příspěvek od Bartex »

Yarkho píše: 23. 01. 2025, 12:16 Určite kúpte širokoúhly 1.25" okulár ohniska 24mm, buď TV Panoptic alebo zodpovedajúci ES Ar, ktorý Vám tu už poradil kolega "vla". Tento okulár je využiteľný na takmer každom ďalekohľade.

Najlepšie je - opäť ako už poradili - si to vyskúšať niekde na prejdani osobne. Odkrytkovať, priložiť oko a sledovať, či Vám to "sedí na oko" a napr. v pohode vidíte poľnú clonu. Okuláry sú, podobne ako binokuláry, dosť individuálna záležitosť. Škoda kupovať sebelepší/najdrahší okulár, pokiaľ sa Vám do toho bude zle pozerať.

Časom sa vybavíte okulármi i v ohniskách medzi 24 a 10mm, prípadne kratšími (okolo 7mm?) ale tu je to opäť individuálna voľba. Ktoré ohniská by ste rád sa časom vyvrbí z pozorovania aj samo. Pri kratších ohniskách (menších zväčšeniach) by potom bolo vhodné uprednostniť širokoúhle okuláry, napr. Baader Morpheus alebo TV DeLite/Delos/Nagler. Prípadne zostať u ES a zvážiť radu s poľom 82°.

Kúpte najprv jeden a potom uvidíte. Môžete samozrejme nakúpiť okulárov koľko chcete, podobne ako iní nakupujú smaragdy a turmalíny... do vitríny.
Ano, díky za odpověď. V podstatě souhlasím a zdá se to býti i logické. Krom tedy té záměny slov, na kterou poukázal MilAN. :-) Na variantu koupě 2" jsem prozatím ale nedostal žádnou zpětnou vazbu. Nebo dostal, ale mezi řádky, tím, že o ní nikdo ani slůvkem nenapsal? :-)
vla píše: 23. 01. 2025, 12:41 V případě omezených zdrojů by stálo za úvahu zhodnotit co mi vadí na současných okulárech a co bych chtěl s novými dosáhnout. Ony ty setové okuláry zas tak špatné nejsou. Takže Vám klidně mohou i nějakou dobu bez problémů vydržet. V zásadě nyní máte 25 mm, 10 mm, 12,5 mm, 5 mm. To, že Vám barlov + 10 mm nešel při některém pozorování zaostřit ještě nic neznamená. Stává se, že neklid atmosféry umožní třeba zvětšení kolem 50x a víc ne.
Ano, samozřejmě, že s barlow + 10mm nevěším hlavu. Byl jsem s Barlow pozorovat jen v Polance, kde byly podmínky příšerné, blízko je poměrně dost frekventovaná cesta, kde si lidé pomáhali často dálkovými světly... Navíc i seeing byl příšerný, když to porovnám s těmi Beskydy (kde jsem barlow ještě neměl) :-) Nicméně jsem to bral jako další výjezd za pozorováním a stále trochu bojuju s efektivním pohybem teleskopu - chce to cvik a tak k tomu přistupuju. Více výjezdů - více cviku - lepší dovednost. :-)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

2"okuláry v tomto případě nedávají moc smysl. Do ohniska až 17mm stačí 1 1/*4" okuláry i při provedení extra širokoúhlé ( 80°), pro širokoúhlé ( 65-68°) pak až do ohniska 24 mm.Kvalitativní rozdíl u stejného provedení (značky) nejsou. A delší ohnisko než těch 25 mm nic navíc případě Newtona nepřináší, zrovna tak větší rozměr pole bez komakorektoru je , vzhledem k velikosti rušivé komy, též k ničemu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

ano, sekundární zrcátko je naštěstí malé (cca 34mm) a není z něj využitá celá plocha, velikost využití je tak cca 29mm pro malou poloosu, což dává max. APM 24mm UFF 1.25"
U okulárů bych nešel přes 68° max. 76°

Setové okuláry u dobsonů 8" a větších jsou slušné Ploessly, u 6" F8 jde o Kellner f=25mm a f=10mm a těm do slušnosti něco chybí, vyloženě bídné však nejsou.

Chtěl jsem nasdílet soubor s výpočty, ale sdílej už také maže jako ulož to..
tak soukromá zpráva a uvést email, pošlu
Naposledy upravil(a) g dne 23. 01. 2025, 13:39, celkem upraveno 2 x.
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

MilAN píše: 23. 01. 2025, 12:34 Myslíš samozřejmě při "větších zvětšeních" ..
Ano, pardon; diky za vsimavost. Moderatori pripadne opravia.
Bartex

Příspěvek od Bartex »

MilAN píše: 23. 01. 2025, 13:15 2"okuláry v tomto případě nedávají moc smysl. Do ohniska až 17mm stačí 1 1/*4" okuláry i při provedení extra širokoúhlé ( 80°), pro širokoúhlé ( 65-68°) pak až do ohniska 24 mm.Kvalitativní rozdíl u stejného provedení (značky) nejsou. A delší ohnisko než těch 25 mm nic navíc případě Newtona nepřináší, zrovna tak větší rozměr pole bez komakorektoru je , vzhledem k velikosti rušivé komy, též k ničemu.
Díky za vysvětlení, asi rozumím. :-)

g píše: 23. 01. 2025, 13:30 ano, sekundární zrcátko je naštěstí malé (cca 34mm) a není z něj využitá celá plocha, velikost využití je tak cca 29mm pro malou poloosu, což dává max. APM 24mm UFF 1.25"
U okulárů bych nešel přes 68° max. 76°

Setové okuláry u dobsonů 8" a větších jsou slušné Ploessly, u 6" F8 jde o Kellner f=25mm a f=10mm a těm do slušnosti něco chybí, vyloženě bídné však nejsou.

Chtěl jsem nasdílet soubor s výpočty, ale sdílej už také maže jako ulož to..
tak soukromá zpráva a uvést email, pošlu
Nebudu tvrdit, že té tabulce rozumím (asi jsem ji zvládl stáhnout, než jsi to stihl přepsat), protože nerozumím, ale v podstatě se jedná o detailnější odpověď, kterou napsal MilAN, je tak? :-D
Neumím porovnat, zda jsou ty mé jiné, než u varianty 8", ale nedivil bych se. Upřímně, když ten okulár chytím do ruky, tak u té desítky mám pocit, že jsem jej vyloupl z Kinder vajíčka a tu dvacetpětku že jsem vytáhl z Happy Mealu :lol: Takže ano, dost pravděpodobně jim do "slušnosti něco chybí", ale zatím jsem oko k žádnému jinému nepřiložil, takže neumím posoudit a porovnat.
Shánět tedy 2" okulár nebudu, neb jste mne přesvědčili, že z toho žádný benefit nekouká :-) Díky!
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Já přidám osobní zkušenost - je samozřejmě dost subjektivní, protože každý má při pozorování jiné preference.
Mě se dlouhodobě u všech dalekohledů, které mi prošly rukama, osvědčilo zvětšení okolo 100x (tolernace řekněme 90 až 110) se zorným polem alespoň 0,6 stupně:
- ideální na pozorování celého Měsíce a Slunce při již docela pěkném zvětšení
- zvětšení pokryje poměrně dost jasnějších DSO
- pokryje Jupiter a Saturn i s jejich měsíci
- u Uranu a Neptunu již dává tušit náznak kotoučku
- cca 100x lze používat téměř pokaždé, pokud není seeing vyloženě tragický
- toto zvětšení je u mne to nejvíce používané a vždy s ním začínám

Za mě tedy doporučuji pro toto zvětšení pořídit velmi slušný okulár. Ale nemusí stát zase raketu, např. Morpheus od Baadera 12.5 mm:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... 26546.html
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Bartex

Příspěvek od Bartex »

Moc díky za názor a tip. Dává to smysl, umím se s tím ztotožnit. Jedinou slabinu v tom 12,5 vidím v tom, že "když dám barlow a 25mm co mám", dostanu se na stejné zvětšení. Ale pochopitelně by měl být značný pozorovací rozdíl... Link ukládám, rozhodně prozatím jeden z favoritů :-)
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Zvětšení bude stejné, to ano.
Ale kvalita obrazu bude výrazně lepší a hlavně bude větší zorné pole cca 0,8 vs 0,5 - těch půl stupně u tvé kombinace znamená Měsíc/Slunce až do kraje, který není kvalitní a je otázkou zda-li si vůbec v reálu celý Měsíc do zorného pole vejde. Těch 0,8 už znamená, že bude možné objekty s velikostí okolo půl stupně sledovat pěkně.

A jak již psali mí předchůdci, nejlepší je se podívat na nějaký sraz či se s někým domluvit a porovnat to v reálu. Pak uvidíš, zda-li ti ten přínos dává smysl.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Bartex

Příspěvek od Bartex »

dvader píše: 23. 01. 2025, 16:04 Zvětšení bude stejné, to ano.
Ale kvalita obrazu bude výrazně lepší a hlavně bude větší zorné pole cca 0,8 vs 0,5 - těch půl stupně u tvé kombinace znamená Měsíc/Slunce až do kraje, který není kvalitní a je otázkou zda-li si vůbec v reálu celý Měsíc do zorného pole vejde. Těch 0,8 už znamená, že bude možné objekty s velikostí okolo půl stupně sledovat pěkně.

A jak již psali mí předchůdci, nejlepší je se podívat na nějaký sraz či se s někým domluvit a porovnat to v reálu. Pak uvidíš, zda-li ti ten přínos dává smysl.
Rozumím, dává to smysl. Nerozporuju :-) Sám jsem napsal
Ale pochopitelně by měl být značný pozorovací rozdíl...
Už jsem napsal do lokálního vlákna, že bych se rád přidal. Prozatím bez reakce, ale věřím, že se někdo ozve a já budu moci mrknout skrz nějaký lepší kousek pro představu.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Vzhledem k tomu, že máš dalekohled f/8 a omezený rozpočet, tak neřeš super drahé okuláry. Moje rada: kup si tady od kolegy za 1200,- ten 15mm okulár který mu jako poslední zbyl: viewtopic.php?p=535922#p535922. Pěkně se do něj kouká, má širší zorné pole než ty seťáky které máš teď, obraz bude ve tvém dalekohledu slušný, budeš mít velmi užitečné zvětšení na spoustu objektů (80x) a s tím barlowem ti dá rozumné zvětšení na Měsíc a planety (160x). Samozřejmě za předpokladu, že ten barlow není úplný šrot.
A až se ti bude zdát, že nutně potřebuješ ještě lepší okulár, tak ho pošleš za stejnou cenu dál a koupíš si nějaký ten Morpheus nebo Delos ;)
Bartex

Příspěvek od Bartex »

Díky za tip, mrknu na to.

Mimo jiné, dneska jsem viděl asi 2 nebo 3 jůtůbery, kteří chrochtali nad poměrem cena/výkon u jednoho konkrétního až podezřele levného okuláru - resp značky. Když jsem viděl to video, jak se borec až zalykal štěstím, tak jsem se z voloviny mrknul na net a očekával jsem vyšší jednotky tisíc no a skočilo to snad do 20 USD. Měli jste někdo tu čest? Nevím, jestli jsou všichni ti youtubeři zaplacení, aby u toho chrochtali, ale vážně se na tom shodli... Jedná se o SV Bony okulár se zlatým proužkem.
SVBony Aspheric 10mm 62 degrees eyepiece, například zde... https://teleskopy.pl/product_info.php?l ... ts_id=8190
Něktěří měli dokonce sadu a chrochtali z celé té sady. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že to stojí co to stojí... Prý v dané cenové kategorii mílový náskok před ostatními...
vla

Příspěvek od vla »

V dané cenové kategorii možná, v tom je ten zakopanej pes. Většinou o tady probíhá tak, že ti šetřiví stále hledají levný zázrak a nakoupí během pár let, množství levných okulárů s tím, že každý je o trošku lepší. A ti chytří koupí rovnou kvalitní a drahý okulár a když se to cenově sečte vyjde ten drahý levněji než deset pokusů o levný, lepší než předchozí s tím, že už určitě bude stačit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět