M31 v Andromedě
- astropintr
M31 v Andromedě
jednoduše ve photoshopu prostě okraje ořízni. Takhle to dělám i já, když mi to vyjede ze Subrawu, na levé straně snímku mám temný proužek, který při zpracování dělá velké problémy. Prostě fotku ořež u všech stran a můžeš dále upravovat.

Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
M31 v Andromedě
Já myslím, že Petr_b měl na mysli opravdu mozaiku - tzn nafotit postupně celou galaxii a složit to do jednoho velkého obrázku. To je ovšem podstatně složitější udělat tak, aby to nebylo vidět a chce to umět dobře zacházet s Photoshopem - s vrstvami, křivkami a většinou i gradientními přechody. V každém případě pomůže kvalitní flat-field snímek, který vyrovná rozdíly v jasu. Pokud nějaký gradient v pozadí zůstaně, je potřeba ho před skládáním odstranit, třeba GradientXterminatorem.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
M31 v Andromedě
petr_b napsal: 
jo to je ono, asi jsem to spatne napsal, to je to co neumim.
No, jestli si troufáš, můžeš to zkusit. Buď získáš pěkný snímek, nebo zkušenost
. Aby to vůbec šlo, musí tvé snímky splňovat několik podmínek:
1) měly by být stejně naexponované
2) měly by mít co možná ploché pole bez optických vad (tzn. dobrá kolimace a koma korektor je nutností, z tvého zmenšeného snímku nedokážu poznat, jestli ho máš) - jde o to, aby stejná hvězda nevypadala na různých snímcích různě
3) pozadí by mělo být co nejrovnoměrnější - toho dosáhneš jednak použitím flat snímku a případně to vyrovnáš zpracováním ještě před skládáním do mozaiky.
Potom už jde o laborování s histogramy ve Photoshopu, spíš podle citu než podle nějakého návodu.
Ale chce to hodně zkušeností s focením i zpracováním, takže bych zvážil, jestli se do něčeho takového pouštět, nebo radši sbírat zkušenosti s "jednoduchými" snímky.
jo to je ono, asi jsem to spatne napsal, to je to co neumim.
No, jestli si troufáš, můžeš to zkusit. Buď získáš pěkný snímek, nebo zkušenost
1) měly by být stejně naexponované
2) měly by mít co možná ploché pole bez optických vad (tzn. dobrá kolimace a koma korektor je nutností, z tvého zmenšeného snímku nedokážu poznat, jestli ho máš) - jde o to, aby stejná hvězda nevypadala na různých snímcích různě
3) pozadí by mělo být co nejrovnoměrnější - toho dosáhneš jednak použitím flat snímku a případně to vyrovnáš zpracováním ještě před skládáním do mozaiky.
Potom už jde o laborování s histogramy ve Photoshopu, spíš podle citu než podle nějakého návodu.
Ale chce to hodně zkušeností s focením i zpracováním, takže bych zvážil, jestli se do něčeho takového pouštět, nebo radši sbírat zkušenosti s "jednoduchými" snímky.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
M31 v Andromedě
Tak jsem včerejší noc strávil s Milošem Hrochem v Jedlové v O.H. (na Vesmíru, jako obvykle), a protože tam foukalo a na plánovaný záměr Vixenem s ohniskem 1.8m to nebylo, rozhodl jsem se pro mozaiku M31 pomocí astrografu 185/610mm + Paracorr a kamera QHY8. Záměrem bylo ze snímku vytěžit maximum, které dovolí tamnější docela tmavá obloha. Takže šly zase jednou stranou veškeré filtry, a to co zde vidíte je mozaika ze dvou polí APS-C nastojato vedle sebe. Každé z polí je exponováno 10x10minut (tedy celkem 200minut na celou galaxii) + 5x1minuta na jádro galaxie. Pointováno Borgem 77ED + TVGuiderem.
Větší verze v plném rozlišení na klik (přes 4MB). Pozor, jen pro silné povahy
Zpracování:
Standardní processing (Dark, Flat, Hotpixel mapa) a interpolace do RGB. Registrace a zprůměrování (s vyloučním vychýlených hodnot pomocí mediánu) v Registaru, doladění v Adobe PS (žádná velká věda, vyvážení pozadí na neutrální, saturace 200%, gamma korekce přes křivky a doplnění přeexponovaného jádra z kratší expozice) Barvy takhle vyšly.
Větší verze v plném rozlišení na klik (přes 4MB). Pozor, jen pro silné povahy
Zpracování:
Standardní processing (Dark, Flat, Hotpixel mapa) a interpolace do RGB. Registrace a zprůměrování (s vyloučním vychýlených hodnot pomocí mediánu) v Registaru, doladění v Adobe PS (žádná velká věda, vyvážení pozadí na neutrální, saturace 200%, gamma korekce přes křivky a doplnění přeexponovaného jádra z kratší expozice) Barvy takhle vyšly.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
M31 v Andromedě
No tak k tomu není co dodat, prostě paráda! 
Gratluju Martine k perfektnímu snímku!
Gratluju Martine k perfektnímu snímku!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
M31 v Andromedě
Breathtaking....vždy když vidím takové nádherné okno do vesmíru, tak si uvědomuji, jaké štěstí má vesmír, že se tam nemůžeme dostat....
Martine, nádhera.
Martine, nádhera.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
M31 v Andromedě
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
- Miloš Hroch
M31 v Andromedě
Tak vidím, že se včerejší úsilí vyplatilo
. Jsem rád, že se ti podařilo rozchodit ten disk. Toho snímku by bylo opravdu škoda.
-
milan1960
M31 v Andromedě
Tak tomu říkám SNÍMEK.Když jsem ho otevřel ve větším rozlišení tak mi málem spadla čelist.Prostě skvělé. Milan
M31 v Andromedě
To MMys:
Musel jsem se po ránu ještě jednou pokochat Tvým snímkem.
Napadlo mě - měl bys ho pořádně prohlédnout, jestli se v něm neskrývá pár neobjevených supernov. ;)
Musel jsem se po ránu ještě jednou pokochat Tvým snímkem.
Napadlo mě - měl bys ho pořádně prohlédnout, jestli se v něm neskrývá pár neobjevených supernov. ;)