Potřebuji radu (začátečník)
Re: Potřebuji radu (začátečník)
Akorát ten obraz pak není moc kvalitní...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

-
- Věk: 39
Pravda, včera jsem to zkoušel na Jupiteru, zázrak, že byla jasná obloha u nás. Nešlo doostřit, takže pro mě nepoužitelný.
SW 102/500, SW 90/910, Meade 18mm, Celestron X-CEL 7mm, Hyperion 5mm, SPl. 25mm, Zeiss 8x30
Zeptám se možná blbě, jako dosavadní uživatel kamer typu CMOS (asi1600, asi120 a 224) jsem pořídil poprvé v životě CCD (Atik 414ex) a v NINĚ mi schází políčko pro nastavení citlivosti gain. Byl jsem zvyklý pro rychlé náhledy foceného pole vyhnat gain nahoru aby bylo vidět více a tady v tom případě nevím. Jasný další možnost je binovat. Spíš mi jde jen o to jestli to považovat za chybu nebo je to normální a já jsem prostě neználek 

TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
U CCD se žádný gain nenastavuje. Zesílení je optimalizováno výrobcem. Na rozdíl od CMOS zde zase funguje hw. binning, což je daleko výhodnější
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
V manuály není všetko (Začiatočník)
Dobrý deň, zdravím všetkých tu na fóre. Majte so mnou trpezlivosť, budem rád za každú dobrú radu.
Mám otázku na okulárovy výťah Hexafoc. Niesom si istý niektorými vecami na čo vlastne slúžia. Ani manuál ani google nepomohol. Ak sa mýlim vo funkcii opravte ma prosím:
Prvý obrazok: 1. Zaistenie celého výťahu proti otáčaniu?
2. Zabrzdenie zaostrovania v jednej polohe?
3. Mám malé tušenie že to je na nastavenie tuhosti chodu zaostrovania?
Na druhom obrázku sú krúžky. Mám také tušenie že na fotografovanie. Ale moja otázka je, či slúžia tieto krúžky aj na vizuálne pozorovanie?
Ak náhodou má niekto tento okulárovy výťah, mám dotaz. Zdá sa mi otáčanie kolečka zaostrovania, že ide trochu ťažšie. Má to tak byť?
Ďakujem za pomoc.
Mám otázku na okulárovy výťah Hexafoc. Niesom si istý niektorými vecami na čo vlastne slúžia. Ani manuál ani google nepomohol. Ak sa mýlim vo funkcii opravte ma prosím:
Prvý obrazok: 1. Zaistenie celého výťahu proti otáčaniu?
Na druhom obrázku sú krúžky. Mám také tušenie že na fotografovanie. Ale moja otázka je, či slúžia tieto krúžky aj na vizuálne pozorovanie?
Ak náhodou má niekto tento okulárovy výťah, mám dotaz. Zdá sa mi otáčanie kolečka zaostrovania, že ide trochu ťažšie. Má to tak byť?
Ďakujem za pomoc.
Bresser messier AR-127/635 na montáži Twilight I
Kontrola refraktoru po prevoze (začátečník)
Dá sa overiť kolimácia jednoduchym spôsobom a či zostali optické členy na svojom mieste?
Objednal som refraktor a kuriér asi závidel tak ho otrieskal o zem. Som s toho nanič ale po rozbalení vyzerá že všetko je na svojom mieste. Prikladám hororové foto, slabšie povahy varujem, je to katastrofa.
Varoval som Vás:
Objednal som refraktor a kuriér asi závidel tak ho otrieskal o zem. Som s toho nanič ale po rozbalení vyzerá že všetko je na svojom mieste. Prikladám hororové foto, slabšie povahy varujem, je to katastrofa.
Varoval som Vás:
- Stanislavxyz
Kolego, zkusil jste již, místo zkoumání krabic, s dalekohledem pozorovat?
K čemu jsou jednotlivé aretační šrouby na O.V. můžete zjistit experimentálně- prostě to zkuste. Je-li O.V. otočný, bude jeden šroub (nejspíše č. 1) soužit k aretaci otáčení. Ten pod ostřením (č. 2) bude aretovat pohyb výsuvné části O.V., ten třetí nevím, vyzkoušejte a uvidíte.
To stejné se týká (prodlužovacích) tubusků- nasaďte zenitové zrcátko do O.V. nasaďte okulár s nejdelším ohniskem a zkuste zamířit na nějaký objekt (na obloze) a zaostřete. Pokud bude vše OK, klidně pozorujte a tubusky nechejte zatím v šuplíku.
Chod O.V. se u tohoto výtahu nejspíš bude dát seřizovat, ale zatím bych do toho nevrtal. Je velice pravděpodobné, že dalekohled je bez potíží použitelný k pozorování tak, jak je. Tak do toho!
Refraktory jsou většinou opravdu "blbuvzdorné", že by se pohnuly optické členy (tedy objektiv, nebo některá z čoček v něm) si nedokážu představit, to by tubus musel spadnout z pár metrů na beton. (A to by na tubusu patrně bylo vidět.)
K čemu jsou jednotlivé aretační šrouby na O.V. můžete zjistit experimentálně- prostě to zkuste. Je-li O.V. otočný, bude jeden šroub (nejspíše č. 1) soužit k aretaci otáčení. Ten pod ostřením (č. 2) bude aretovat pohyb výsuvné části O.V., ten třetí nevím, vyzkoušejte a uvidíte.
To stejné se týká (prodlužovacích) tubusků- nasaďte zenitové zrcátko do O.V. nasaďte okulár s nejdelším ohniskem a zkuste zamířit na nějaký objekt (na obloze) a zaostřete. Pokud bude vše OK, klidně pozorujte a tubusky nechejte zatím v šuplíku.
Chod O.V. se u tohoto výtahu nejspíš bude dát seřizovat, ale zatím bych do toho nevrtal. Je velice pravděpodobné, že dalekohled je bez potíží použitelný k pozorování tak, jak je. Tak do toho!
Refraktory jsou většinou opravdu "blbuvzdorné", že by se pohnuly optické členy (tedy objektiv, nebo některá z čoček v něm) si nedokážu představit, to by tubus musel spadnout z pár metrů na beton. (A to by na tubusu patrně bylo vidět.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Re: V manuály není všetko (Začiatočník)
K Hexafocu jsem žádný manuál neměl, a šlo to dobře i bez toho, nic nepochopitelného jsme na něm nenašel.
Jakmile se do optické cesty vloží prodloužení, jako je zenitové zrcátko a podobně, tak tubusky zcela nahradí.
Naopak pokud by chtěl člověk fotografovat napřímo, bez zrcátka, potřebuje nahradit jeho délku v optické cestě a pak se hodí ten tubusek.
Je možné, že by byly potřeba při pozorování v ose dalekohledu, bez zrcátka, ale takovou věc jsem nezkoušel.
Rozhodně výtah, který se vahou příslušenství sám vysouvá nebo zasouvá, je horší varianta.
Pokud si to tak nějak z hlavy pamatuju dobře, mělo by to odpovídat.1. Zaistenie celého výťahu proti otáčaniu?
Mám dojem, že jsem je nepotřeboval na vizuál vůbec.či slúžia tieto krúžky aj na vizuálne pozorovanie?
Jakmile se do optické cesty vloží prodloužení, jako je zenitové zrcátko a podobně, tak tubusky zcela nahradí.
Naopak pokud by chtěl člověk fotografovat napřímo, bez zrcátka, potřebuje nahradit jeho délku v optické cestě a pak se hodí ten tubusek.
Je možné, že by byly potřeba při pozorování v ose dalekohledu, bez zrcátka, ale takovou věc jsem nezkoušel.
Pokud je to ten dvourychlostní, jako na obrázku, tak rychlejší převod jde vždycky víc ztuha. Případně si jde doladit přítlak na hřeben.Ak náhodou má niekto tento okulárovy výťah, mám dotaz. Zdá sa mi otáčanie kolečka zaostrovania, že ide trochu ťažšie. Má to tak byť?
Rozhodně výtah, který se vahou příslušenství sám vysouvá nebo zasouvá, je horší varianta.
Ďakujem za odpovede. Pozoroval som iba cez deň, všetkoStanislavxyz píše: ↑21. 01. 2025, 10:41 dalekohled je bez potíží použitelný k pozorování tak, jak je.
Refraktory jsou většinou opravdu "blbuvzdorné", že by se pohnuly optické členy.
bolo v poriadku a nič sa nepoškodilo, ale nočnému pozorovaniu nepraje Počasie.
Naposledy upravil(a) MisoSE dne 21. 01. 2025, 11:14, celkem upraveno 1 x.
Re: V manuály není všetko (Začiatočník)
Ďakujem dex
Ďakujem za pomoc, už mi je to vsetko jasné. Som rád za všetky odpovede.K Hexafocu jsem žádný manuál neměl, a šlo to dobře i bez toho, nic nepochopitelného jsme na něm nenašel.
Test optiky urobte prosím testom na hviezdu - umiestnite jasnú hviezdu do stredu zorného poľa, dajte veľké zväčšenie a potom hviezdu rozostrite smerom dnu i von. To Vám o optike ďalekohľadu povie všetko.
Problém s kolimáciou optických členov bude napríklad, pokiaľ je obrazec stredovo nesymetrický.
Inak si myslím, že poškodenie krabice zvonku v zásade nevadí, ďalekohľad je obalený penou, ktorá by to mala ustáť. Samozrejme ale stať sa môže čokoľvek.
Problém s kolimáciou optických členov bude napríklad, pokiaľ je obrazec stredovo nesymetrický.
Inak si myslím, že poškodenie krabice zvonku v zásade nevadí, ďalekohľad je obalený penou, ktorá by to mala ustáť. Samozrejme ale stať sa môže čokoľvek.
osobně bych takovou zásilku nepřebral a volal bych prodejci
Presne toto som potreboval Ďakujem hneď ako bude lepšie počasie skúsim.
Tubus vyzerá bez poškodenia:
S kuriérom som sa dohodol, že to opatrne otvorím a popozerám. Mal som na to 30 minút a potom ak by sa mi niečo nezdalo zase to zabaliť a zavolať mu nech to vráti. Dal mi čas keď doručoval iné balíky v okolí.
Skúsil som zatiaľ iba na susedkine okno a obraz OK

Susedke s tým do okna nekukajte, radšej skúste na nejaký neživý a vzdialenejší objekt - anténu, strom, atp. Aspoň si zosúosíte hľadáčik.