Já se slovenštinou nemám problém. A když náhodou narazím na slovo u kterého si nejsem jist co znamená, tak stačí dvakrát kliknout.
peto píše: ↑14. 01. 2025, 11:07
Nevím, o čem tato debata je, ani o co se snažím... Už jsem nabídl řešení, jak přenést celé fórum na pečivo, takže nevím, proč se tady trápíte... . Myslím, že cesta je naprosto přirozená, rozdíly si vůbec nevšímám. Ale protože někteří kolegové vynechávají slovenské příspěvky, možná se ani nedozví, že v dnešní době může AI snadno citovat japonské fórum...skoda... Mám nutkání to sem napsat česky, ale neudělám to...
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400
15x70, 10x30
Nejak jsem nepochopil v cem je problem. Kdyz narazim na nejake slovo kteremu nerozumim, tak si to vyhledam na netu a prelozim. A propo, kolik tech "cizich nepochopitelnych" slovenskych slovicek vlastne je a jak casto dochazi k situaci kde neni mozno pochopit vyznam ze se kvuli tomu strhla tato debata ?
Naposledy upravil(a) biker.fm dne 14. 01. 2025, 17:41, celkem upraveno 1 x.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
BiF píše: ↑14. 01. 2025, 09:40
...Nevím co se změnilo, ale poslední dobou jsem vysloveně alergický na vše slovenské, a to až tak, že zde slovenské příspěvky záměrně přeskakuji. Je mi z toho smutno...
Neviem Franto, či toto nepreskočíš... Podľa mňa zmena, ktorá nastala a ktorá má vplyv na Česko-Slovenské vzťahy je polarizácia oboch strán politikmi. Nedajme sa vtiahnuť do ich hry a udržujme si priateľské vzťahy medzi sebou. Pomôže aj to ak na "Astronomické fórum" nebudeme ťahať politiku ale ostaneme výsostne pri našej peknej záľube.
FunTomas píše: ↑15. 01. 2025, 12:56
Neviem Franto, či toto nepreskočíš... Podľa mňa zmena, ktorá nastala a ktorá má vplyv na Česko-Slovenské vzťahy je polarizácia oboch strán politikmi. Nedajme sa vtiahnuť do ich hry a udržujme si priateľské vzťahy medzi sebou. Pomôže aj to ak na "Astronomické fórum" nebudeme ťahať politiku ale ostaneme výsostne pri našej peknej záľube.
Díky za tento příspěvek, vidím to úplně stejně. Osobně si rád čtu příspěvky slovenských kolegů a vítám to, že se podílejí na diskuzích tohoto fóra. Je to i tím, že můj otec je původem ze Slovenska a já se pořád cítím jako Čechoslovák. Louskám teď např. knihu Súhvezdia od Andromédy po Žirafu, kterou jsem si nadělil pod stromeček a mohl bych jen litovat ty, kteří by si ji nekoupili jen kvůli tomu, že je napsaná ve slovenčině.
Vizualista Dobson ES 12" f5, SW Maksutov Skymax 150/1800 f12, EQ5, rysova AZ-dvojmontáž
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
Ještě že jsem jako dítě přečetl ve slovenštině kompletní sérii Tarzana a další knížky co nebyly v češtině
Jinak nechápu co se řeší, v jakémkoli prohlížeči dokáže plugin přeložit cokoli.
Vzájemné porozumění mluvené řeči mezi Čechy a Slováky klesá a tento trend bude pokračovat. Ti, kterým jde na šedesát, takový problém většinou nemají. Je to tím, že tehdejší celostátní televizní a rozhlasové vysílání používalo oba jazyky a lidé jim už od dětství navykli naslouchat a časem i porozumět. Navíc i vojenská základní služba byla pro Čechy většinou na Slovensku a naopak. Rok jsem byl takto v Novém Meste nad Váhom a musím říci, že máloco pomůže v porozumění mluvené řeči tak intenzivně, jako komunikace s blízkou osobou opačného pohlaví. Jsou to jen vzpomínky na to, co bylo a už není.
KpS píše: ↑16. 01. 2025, 15:11
Vzájemné porozumění mluvené řeči mezi Čechy a Slováky klesá a tento trend bude pokračovat....
Žiaľ je to tak a dôvody sú výborné vystrihnuté. Napriek tomu moje deti českému jazyku bez problémov rozumejú a to hlavne vďaka televízii a internetu. Máme tu dostatok českých kanálov a existuje dostatok českých youtuberov. A samozrejme osobné stretnutia na astrofoto expedícii vo Vrchteplej sú na nezaplatenie. Dúfam, že tento jazykový vzťah odovzdajú zase svojim deťom.