Koloběh vody určují fyzikální zákony a fakta, ne představy lidí. O obrovské srážce svědčí i ten fakt, že malinké marsovské jádro jen tak bez vnějšího tlaku by nebylo schopno vytvořit největší vulkán sluneční soustavy. To srovnání zemského jádra a pozemských ,,malých" kaňonů a pozemských vulkánů s porovnáním těch na Marsu nasvědčují o úplně jiném vývoji naší planety než měl třeba Mars.
Toto vše co píšu, mě vede od myšlenky pozvolného umírání Marsu jak je běžně prezentováno, spíše k obrovské srážce planety Mars s obrovským vodním diskem.
Tento disk vyřízl Valles Marineris a probudil na chvilku malinké jádro, výsledkem je nepředstavitelný ,,kaňon", který vede odnikud nikam a největší sopky ve sluneční soustavě.
Tento masivní kaňon není vůbec kaňonem ale normální obrovská prasklina: https://www.stoplusjednicka.cz/superkan ... vari-marsu
To vše na malinké planetě o průměru 6000 km.
Pokud by verze pozvolného umírání Marsu byly pravdivé, viděly bychom malé kanony, malé sopky a méně bouřlivější povrch.
Nevidím důvod kývat na hypotézy, které nedávají fyzikální smysl a je mi jedno jak dlouho se tím kdo zabývá.
A nedává mi smysl někomu věřit, když objektivní fakta a pozorování nasvědčují něco úplně jiného.
Věda není o víře, ale o faktech.
Vidím na Marsu obrovské věci a obrovské věci potřebují obrovské vysvětlení.
Opačně to nefunguje, zastavují mě přírodní zákony.