Po létech navazuji.
Dnes v 9:30 díra v oblačnosti, jen jsem na sebe hodil bundu a v kraťasech na 10 minut vylezl na zahradu s triedrem (Meopta B1 10x42 HD).
M81 + M82, M31 krásně rozlehlá skoro přes půl ZP, M33 okamžitě bez hledání ale bez detailů, jen tvar.
Hvězdokupy ve Vozkovi, Plejády, M42 a tak ...
Absťák to nezahnalo, ale bylo to i tak příjemné, protože mám měsíce prakticky pořád zadeklováno.
Mimochodem, v 9:45 zas už jen mraky a ani hvězdička. Kdybych natěšeně tahal ven něco většího, nic bych nestihl.
Pozorování triedrem - Deep Sky
Re: Pozorování triedrem - Deep Sky
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Využil jsem toho, že je po dlouhé době jasno, a alespoň z širšího centra Prahy z balkonu srovnal na dvouhvězdách v Orionu 6x30 od APM s Nikon M7 10x30 a Canonem 10x42L IS, všechny bez stativu.
Úplně jednoduchá pro všechny přístroje byla 22 Oriona (Magnituda 4.7 a 5.7, separace 242 úhlových vteřin). U ostatních už se projevila stabilizace, a asi i vyšší průměr a kvalita Canonu.
Sigma Oriona a Struve 761 (Mag 4 a 6.7, separace 42 vteřin, 761 cca 3 minuty daleko, Mag 7.9 a těsnější dvojice 8.4+8.5 cca 70 vteřin daleko) - Sigmu jsem v APM ani Nikonu nerozlišil, 761 chvílemi poblikávala. V Canonu bez stabilizace jsem Sigmu také nerozlišil, 761 jsem viděl jasněji a tušil jsem, že to jsou dvě hvězdy. Se stabilizací jsem Sigmu rozlišil poměrně snadno, 2 hvězdy v 761 byly slabé, ale hezky rozlišené.
23 Oriona (Mag 5 + 7.2, separace 32 vteřin) a Mintaka (Mag 2.2 + 7, separace 52 vteřin) - obě viditelné pouze v stabilizovaném Canonu, separace nebyla úplně zřejmá po celou dobu.
Potvrdilo se, že Canon 10x42L IS je v případě dvojhvězd oproti mým dosavadním triedrům při držené z ruky game changer. Uvedených 5 dvojhvězd jsou myslím pěkné cíle pro rychlý okuk, výhodou je, že jsou blízko sebe a snadno se vyhledají.
Úplně jednoduchá pro všechny přístroje byla 22 Oriona (Magnituda 4.7 a 5.7, separace 242 úhlových vteřin). U ostatních už se projevila stabilizace, a asi i vyšší průměr a kvalita Canonu.
Sigma Oriona a Struve 761 (Mag 4 a 6.7, separace 42 vteřin, 761 cca 3 minuty daleko, Mag 7.9 a těsnější dvojice 8.4+8.5 cca 70 vteřin daleko) - Sigmu jsem v APM ani Nikonu nerozlišil, 761 chvílemi poblikávala. V Canonu bez stabilizace jsem Sigmu také nerozlišil, 761 jsem viděl jasněji a tušil jsem, že to jsou dvě hvězdy. Se stabilizací jsem Sigmu rozlišil poměrně snadno, 2 hvězdy v 761 byly slabé, ale hezky rozlišené.
23 Oriona (Mag 5 + 7.2, separace 32 vteřin) a Mintaka (Mag 2.2 + 7, separace 52 vteřin) - obě viditelné pouze v stabilizovaném Canonu, separace nebyla úplně zřejmá po celou dobu.
Potvrdilo se, že Canon 10x42L IS je v případě dvojhvězd oproti mým dosavadním triedrům při držené z ruky game changer. Uvedených 5 dvojhvězd jsou myslím pěkné cíle pro rychlý okuk, výhodou je, že jsou blízko sebe a snadno se vyhledají.
Vanguard Endeavor ED II 10x42, Nikon Monarch 7 10x30, GSO 12 inch dobsonian deluxe, TS sd-apo 80/560, TS edt-apo 115/800, Spektiv Delta Optical 65 ED Titanium II, Rysova montáž, Skywatcher EQ5, Karbonový stativ s fluidní hlavou Gitzo
Ještě jsem našel, že by na spodním konci meče Oriona měla být snadno rozlišitelná dvojhvězda Struve 747 se složkami 4.8 a 5.7 magnituty 36 vteřin daleko. Ale bohužel se vyjasnilo až tuto noc. Překvapilo mě, že chvílemi i při zvětšení 10x zlobil seeing. V APM jsem ji jako dvojhvězdu jen chvílemi tušil, v Nikonu již byla vidět jasněji, zvětšení 10x tady pomohlo, v Canonu bez stabilizace ještě o něco lépe a v Canonu se stabilizací byla velmi snadná, pokud zrovna hodně nezlobil seeing. Kousek od ní je ještě Struve 745 se složkami 8.3 a 9.3 mag 29 vteřin daleko, ale tu se mi kvůli nízké jasnosti rozlišit nepovedlo, pouze v Canonu se stabilizací byla vidět jasnější složka.
Vanguard Endeavor ED II 10x42, Nikon Monarch 7 10x30, GSO 12 inch dobsonian deluxe, TS sd-apo 80/560, TS edt-apo 115/800, Spektiv Delta Optical 65 ED Titanium II, Rysova montáž, Skywatcher EQ5, Karbonový stativ s fluidní hlavou Gitzo
Bezva reporty. Ja jsem si taky poslednich par noci uzival pozorovani s triedry. Zkousel jsem vypozorovat M1 z nasi zahrady, ale ani na tri docela vazne pokusy v 8x40 a 7x21 jsem neuspel... Ale pak jsem se schoval domu a pozoroval oblast Jednorozce pres okno v 7x21. Narazil jsem na hvezdokupu v centru mlhoviny Roseta, kterou uz jsem znal z drivejsiho pozorovani. Kupodivu v okoli byly hned dalsi tri hvezdne shluky, ktere docela vylezaly bocnim pohledem. Tak jsem se prekonal a zasel do vedlejsi mistnosti pro Pocket Sky Atlas... Kupodivu tam byly zakresleny vsechny tri shluky jako otevrene hvezdokupy (Cr 97, Cr106 a Cr107). To me potesilo.
https://www.fzu.cz/~kupco/astro/www_den ... _20UT.html
Jinak na Silvestra jsme byly pred pulnoci taky venku a nez se spustily ty ohnostroje, tak jsem toho za tu chvili videl pres 7x21 docela dost. Jednak jsem rychle prosel par objektu, ktere jsem v 7x21 uz videl, jako M31, M33, M34-M37, M42, M45. Z pole za mestem to bylo prece jen lepsi. Pak jsem skenoval oblast kolem Jednorozce a Velkeho psa. Narazil jsem nejmene na pet otevrenych hvezdokup, doma jsem vetsinu po pameti identifikoval (M41, M46, M50, hvezdokupu v mlhovine Roseta).
Dvojhvezdy jsem v 7x21 moc nezkousel. Pamatuji si jen jednu, nu Dra a ta byla rozhodne paradni.
https://www.fzu.cz/~kupco/astro/www_den ... _20UT.html
Jinak na Silvestra jsme byly pred pulnoci taky venku a nez se spustily ty ohnostroje, tak jsem toho za tu chvili videl pres 7x21 docela dost. Jednak jsem rychle prosel par objektu, ktere jsem v 7x21 uz videl, jako M31, M33, M34-M37, M42, M45. Z pole za mestem to bylo prece jen lepsi. Pak jsem skenoval oblast kolem Jednorozce a Velkeho psa. Narazil jsem nejmene na pet otevrenych hvezdokup, doma jsem vetsinu po pameti identifikoval (M41, M46, M50, hvezdokupu v mlhovine Roseta).
Dvojhvezdy jsem v 7x21 moc nezkousel. Pamatuji si jen jednu, nu Dra a ta byla rozhodne paradni.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/