Montaz delala divne pohyby i v parking pozicich

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
nosuh
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Montaz delala divne pohyby i v parking pozicich

Příspěvek od nosuh »

Zdar na foru, pri poslednim foceni se mi stala vec, jakou sem jeste nevidel a nejsem uplne schopen identifikovat, kde presne by mohl byt problem.
Fotim pres APT, dalekohled je v boude, takze nic nerozpojuju, nic se nekrouti vic nez by melo byt a hlavne to tak foti uz 2 roky..
Dalekohled je ovladany primym kabelem od Pegasus astro pres ascom - nikdy nebyl problem.
Pri poslednim foceni ale nenajel prikazem GoTo, zastavil se napul cesty a zacal delat tyto pohyby - ruzne kratke pojizdky , stridave v obou osach - Ascom je reflektoval ( menily se cisla souradnic).
Manualne jsem tedy goto zastavil a zkusil najet do nektere z parkovacich poloh - stejny problem. V aplikaci se dalekohled tvaril jako zaparkovany ( nesel ovladat), nicmene realne montaz dela stejne pohyby tam a sem v obou osach. Ty pohyby se jakoby zvetsovaly, tzn..ze po zaparkovani jsem az za chvilku zjistil, ze se dalekohled vlastne takto hybe a ze ty pohyby se postupne zvetsuji
Restart aplikace, PC ani zapojeni /vypojeni kabelu nepomohl- problem stejny..
Preinstaloval jsem tedy ascom, restartoval a resyncnul parkovaci polohy, ktere vzaly za sve vypinanim v prubehu najizdeni..pak vse zacalo fungovat jako driv..
Nesetkal se nekdo s podobnym chovanim montaze? Potrebuju zjistit pricinu tohodle chovani, zda jde o bug ovladacu, SW nebo montaze samotny..
Montaz je cca 2 roky stara EQ-8R Pro..
fotka z APT -dalekohled je zaparkovany na objektu a muze udelat zkusebni snimek pro plate solve - pohyb montaze je zrejmy na hvezde..
slewing  problem.jpg
slewing problem.jpg (303.71 KiB) Zobrazeno 582 x
Link na video, co dela montaz ( i v zaparkovanych pozicich) - ty vybuchy ve zvuku jsou silvestrovske rachejtle, to montaz nedela :)

Po te preinstalaci a restartech jela pak normalne, az na seeing..
005_PHD.jpg
005_PHD.jpg (304.96 KiB) Zobrazeno 582 x
Nenapada nekoho, cim to muze byt? Nesetkal se nekdo s podobnym failem napr u jine montaze, a zjistil ze je to kabel napr..
Diky
Naposledy upravil(a) nosuh dne 04. 01. 2025, 10:33, celkem upraveno 3 x.
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: Montaz delala divne pohyby i v parking pozicich

Příspěvek od MMys »

Ahoj,
vzhledem k tomu, že zabrala reinstalace, to snad nebude HW chyba montáže. Tipoval bych nějaký nabouraný SW, který tam posílal cosi, co to způsobovalo. Nenapadlo tě v zaparkované poloze odpojit USB od montáže ? Pokud by to pominulo, je jasné, že je na vině poblázněné PC. Pokud by to dělalo i bez USB, dělá to firmware montáže. Kdyby se to stalo přístě, udělej tenhle test.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
nosuh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nosuh »

MMys píše: 04. 01. 2025, 10:12 Ahoj,
vzhledem k tomu, že zabrala reinstalace, to snad nebude HW chyba montáže. Tipoval bych nějaký nabouraný SW, který tam posílal cosi, co to způsobovalo. Nenapadlo tě v zaparkované poloze odpojit USB od montáže ? Pokud by to pominulo, je jasné, že je na vině poblázněné PC. Pokud by to dělalo i bez USB, dělá to firmware montáže. Kdyby se to stalo přístě, udělej tenhle test.
ZDar Martine, no myslim, ze jsem zkousel nejdriv i odpojit cely usb hub s montazi od PC, pak restart a prave to nepomohlo..mam podezreni na to APTcko, ale na APTforu mi tvrdi, ze to tim neni, tak nevim..doufam ze priste se to uz nestane no..
KDyby jo, vyzkousim ..
diky
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Toto bývá způsobeno tím, že si SW myslí, že je montáž v určité poloze ale ve skutečnosti je v jiné. Software si ukládá něco, čemu se (alespoň v INDI/Ekos) říká "mount model". A pokud se tento model naruší, začne to dělat toto. Mě se to stalo vícekrát, když jsem omylem místo GoTo vybral v planetáriu Sync. Jediné, co pomůže, je tento vadný model odstranit, montáž ručně (uvolněním ustanovek) dát do výchozí pozice a SW pro ovládání restartovat. V Ekosu je na to přímo funkce, jak je na to APT nebo ASCOM bohužel nevím.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
nosuh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nosuh »

To je hodne zajimavej post..v APT po plate solvu davas prave "sync" kdy synchronizujes vypocitanou pozici s tou aktualni na montazi..
Jak jsem psal..pomohl v podstate az ten resync prave parkovaci polohy, kdy sem ji do ni dostal rucne a resyncnul.. pak se zacala chovat zase normalne.
Kazdopadne pro me je dulezity, ze uz to aspon nekdo videl/zazil a ze nma zkusenost, jak to odstranit..zda se tedy ze to neni veci montaze samotny..
Odpovědět