Zdar na foru, pri poslednim foceni se mi stala vec, jakou sem jeste nevidel a nejsem uplne schopen identifikovat, kde presne by mohl byt problem.
Fotim pres APT, dalekohled je v boude, takze nic nerozpojuju, nic se nekrouti vic nez by melo byt a hlavne to tak foti uz 2 roky..
Dalekohled je ovladany primym kabelem od Pegasus astro pres ascom - nikdy nebyl problem.
Pri poslednim foceni ale nenajel prikazem GoTo, zastavil se napul cesty a zacal delat tyto pohyby - ruzne kratke pojizdky , stridave v obou osach - Ascom je reflektoval ( menily se cisla souradnic).
Manualne jsem tedy goto zastavil a zkusil najet do nektere z parkovacich poloh - stejny problem. V aplikaci se dalekohled tvaril jako zaparkovany ( nesel ovladat), nicmene realne montaz dela stejne pohyby tam a sem v obou osach. Ty pohyby se jakoby zvetsovaly, tzn..ze po zaparkovani jsem az za chvilku zjistil, ze se dalekohled vlastne takto hybe a ze ty pohyby se postupne zvetsuji
Restart aplikace, PC ani zapojeni /vypojeni kabelu nepomohl- problem stejny..
Preinstaloval jsem tedy ascom, restartoval a resyncnul parkovaci polohy, ktere vzaly za sve vypinanim v prubehu najizdeni..pak vse zacalo fungovat jako driv..
Nesetkal se nekdo s podobnym chovanim montaze? Potrebuju zjistit pricinu tohodle chovani, zda jde o bug ovladacu, SW nebo montaze samotny..
Montaz je cca 2 roky stara EQ-8R Pro..
fotka z APT -dalekohled je zaparkovany na objektu a muze udelat zkusebni snimek pro plate solve - pohyb montaze je zrejmy na hvezde..
Link na video, co dela montaz ( i v zaparkovanych pozicich) - ty vybuchy ve zvuku jsou silvestrovske rachejtle, to montaz nedela
Po te preinstalaci a restartech jela pak normalne, az na seeing..
Nenapada nekoho, cim to muze byt? Nesetkal se nekdo s podobnym failem napr u jine montaze, a zjistil ze je to kabel napr..
Diky
Montaz delala divne pohyby i v parking pozicich
Montaz delala divne pohyby i v parking pozicich
Naposledy upravil(a) nosuh dne 04. 01. 2025, 10:33, celkem upraveno 3 x.
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Re: Montaz delala divne pohyby i v parking pozicich
Ahoj,
vzhledem k tomu, že zabrala reinstalace, to snad nebude HW chyba montáže. Tipoval bych nějaký nabouraný SW, který tam posílal cosi, co to způsobovalo. Nenapadlo tě v zaparkované poloze odpojit USB od montáže ? Pokud by to pominulo, je jasné, že je na vině poblázněné PC. Pokud by to dělalo i bez USB, dělá to firmware montáže. Kdyby se to stalo přístě, udělej tenhle test.
vzhledem k tomu, že zabrala reinstalace, to snad nebude HW chyba montáže. Tipoval bych nějaký nabouraný SW, který tam posílal cosi, co to způsobovalo. Nenapadlo tě v zaparkované poloze odpojit USB od montáže ? Pokud by to pominulo, je jasné, že je na vině poblázněné PC. Pokud by to dělalo i bez USB, dělá to firmware montáže. Kdyby se to stalo přístě, udělej tenhle test.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ZDar Martine, no myslim, ze jsem zkousel nejdriv i odpojit cely usb hub s montazi od PC, pak restart a prave to nepomohlo..mam podezreni na to APTcko, ale na APTforu mi tvrdi, ze to tim neni, tak nevim..doufam ze priste se to uz nestane no..MMys píše: ↑04. 01. 2025, 10:12 Ahoj,
KDyby jo, vyzkousim ..
diky
Toto bývá způsobeno tím, že si SW myslí, že je montáž v určité poloze ale ve skutečnosti je v jiné. Software si ukládá něco, čemu se (alespoň v INDI/Ekos) říká "mount model". A pokud se tento model naruší, začne to dělat toto. Mě se to stalo vícekrát, když jsem omylem místo GoTo vybral v planetáriu Sync. Jediné, co pomůže, je tento vadný model odstranit, montáž ručně (uvolněním ustanovek) dát do výchozí pozice a SW pro ovládání restartovat. V Ekosu je na to přímo funkce, jak je na to APT nebo ASCOM bohužel nevím.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
To je hodne zajimavej post..v APT po plate solvu davas prave "sync" kdy synchronizujes vypocitanou pozici s tou aktualni na montazi..
Jak jsem psal..pomohl v podstate az ten resync prave parkovaci polohy, kdy sem ji do ni dostal rucne a resyncnul.. pak se zacala chovat zase normalne.
Kazdopadne pro me je dulezity, ze uz to aspon nekdo videl/zazil a ze nma zkusenost, jak to odstranit..zda se tedy ze to neni veci montaze samotny..
Jak jsem psal..pomohl v podstate az ten resync prave parkovaci polohy, kdy sem ji do ni dostal rucne a resyncnul.. pak se zacala chovat zase normalne.
Kazdopadne pro me je dulezity, ze uz to aspon nekdo videl/zazil a ze nma zkusenost, jak to odstranit..zda se tedy ze to neni veci montaze samotny..