Populárně naučná LITERATURA - informace

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Booky
Věk: 35

Populárně naučná LITERATURA - informace

Příspěvek od Booky »

Zdravím všechny členy a prosím o radu. Od malička ráda hledím vzhůru k noční obloze a čím jsem starší, tím více se pouhá fascinace stává „obsesí” (řečeno s nadsázkou) :D. Dokážu hledět na noční oblohu dlouhé minuty, v létě i hodiny, jen tak bez vybavení - a znalostí. Dokážu najít Severku, Velkých vůz, Kasiopeju, Labuť, v zimních měsících Orion a tím končím. Koketuju s myšlenkou, že bych si pořídila dalekohled, ale tím to pro mě nekončí - ba dokonce ani nezačíná!

Ráda bych se totiž začala v oboru amatérské astronomie trochu vzdělávat. Nic o vesmíru prakticky nevím (myslím, že dokážu vyjmenovat planety naší sluneční soustavy, někde jsem pochytila, že Pluto byla vyřazena? a to je tak vše). Na fyziku (ani matematiku) jsem nikdy nebyla zrovna génius... Proto prosím o radu:

1. Jaké znalosti považujete za nezbytné a jaké za užitečné? (případně neužitečné pro amatérského astronoma). Tak, abych si s případným dalším nadšencem rozuměla při rozhovoru...

2. Jaký je nejlepší zdroj úplně základních informací? Doporučíte knihy, případně dokumenty, seriály, webové stránky, které by pro laika (slabého ve fyzice a matematice) stravitelnou formu představovaly zdroj užitečných informací?

Ráda bych nejprve trochu pronikla do teorie, abych se následně mohla rozhodnout, kam se bude můj zájem dále ubírat a podle toho potom vybrat vhodný první amatérský dalekohled :D

Omlouvám se, pokud je toto vlákno zbytečné, případně se tu již objevilo - zkoušela jsem tu hledat, ale podobný dotaz, který by se týkal teorie jsem tu nenašla...
BertCZ

Re: Populárně naučná LITERATURA - informace

Příspěvek od BertCZ »

Těžké zadání, těžké. No, co třeba začít zlehka, trochu beletristicky?
big_vesmirny-turista-zS1-378655.jpg
big_vesmirny-turista-zS1-378655.jpg (29.6 KiB) Zobrazeno 1719 x
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Já bych doporučil toto:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... fsxEXWz-MV
A pak ještě třeba knihu Vesmír od Jiřího Grygara a kol.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Jo a málem bych zapomněl, do mobilu doporučuji stáhnout třeba apku Celestron SkyPortal - mapa oblohy a skvělý pomocník pro vyhledávání objektů.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Skvělá kniha o vesmíru obecně je Vesmír, jaký je od Jiřího Grygara. Je vydána na přelomu tisíciletí, některé informace nejsou aktuální, ale takových bude jen velmi málo. V antikvariátu ji seženete za pár korun.

Velmi dobrá je také Jak vznikal svět od Petra Kulhánka.
Popisuje zde vznik vesmíru a jeho aktuální stav, současné teorie s ním spjaté atd.

Dále bych doporučil přednášky a rozhovory na YouTube.
Klidně opět Jiří Grygar a Petr Kulhánek, ale i další autoři, je jich spousta kvalitních.

A moje poslední doporučení je web aldebaran.cz.
Je to seriózní vědu popularizující web, který spravují lidé z oboru a informace jsou tam relevantní, platné a pěkně popsané.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Booky
Věk: 35

Příspěvek od Booky »

Páni - web Aldebaran jsem přesně potřebovala!!! Je tam přesně ten typ „základních” znalostí, který jsem měla na mysli - pro člověka, který vyšel základní školu před drahnou dobou a kterému to ani na té „základce” v tomto ohledu moc nezapalovalo :D . Je to ten základ, na kterém se dají stavět další a další znalosti. Moc děkuju. A samozřejmě i za tipy na knihy :)
Odpovědět