Montáž pro Sky-Watcher 100ED 100/900
Montáž pro Sky-Watcher 100ED 100/900
Ahoj, jako naprostý nováček jsem zakoupil tento teleskop Sky-Watcher 100ED 100/900. Teď k němu potřebuji montáž. Sledovat budu já a 10letý syn zejména na balkoně, který míří přesně na JZ na okraji sídliště. Pro začátek budeme sledovat Měsíc, Slunce a pokusíme se o planety. Jestli zvládneme i něco víc, to zatím nevím. Nabyl jsem dojmu, že pro nás bude nejlepší AZ montáž. Co jsem měl možnost vidět u prodejce, tak co se pevnosti týče, tak mi přišel nejlepší stavební stativ a přitom je možná i cenově výhodnější, ale to je možná jenom zdání, protože k tomu je ještě potřeba ta samotná montáž.
Nevím co přesně koupit. Prolétl jsem Aliexpress a našel např. toto:
Aliexpress montáž 1
Aliexpress montáž 2
Aliexpress montáž 3
Aliexpress montáž 4
Aliexpress montáž 5
Předpokládám, že tu montáž našroubuji buď přímo na ten stativ, nebo se tam vloží ještě nějaký sloupek.
A ještě taková možná kacířská myšlenka... Když tedy budu pozorovat výhradně na balkoně, tak není možné tu montáž (bez stativu) přišroubovat přímo ke kovové konstrukci balkonu? Prostě přímo to posadit na balkonové zábradlí? To zábradlí buď provrtám nebo tam něco navařím, to už je jedno.
Děkuji za případné rady.
Nevím co přesně koupit. Prolétl jsem Aliexpress a našel např. toto:
Aliexpress montáž 1
Aliexpress montáž 2
Aliexpress montáž 3
Aliexpress montáž 4
Aliexpress montáž 5
Předpokládám, že tu montáž našroubuji buď přímo na ten stativ, nebo se tam vloží ještě nějaký sloupek.
A ještě taková možná kacířská myšlenka... Když tedy budu pozorovat výhradně na balkoně, tak není možné tu montáž (bez stativu) přišroubovat přímo ke kovové konstrukci balkonu? Prostě přímo to posadit na balkonové zábradlí? To zábradlí buď provrtám nebo tam něco navařím, to už je jedno.
Děkuji za případné rady.
Re: Montáž pro Sky-Watcher 100ED 100/900
Astronomické vybavení se nekupuje na Aliexpressu, ale zde:
http://www.supra-dalekohledy.cz/
Dobře ti poradí a budeš mít jistotu, že nekoupíš kravinu…
http://www.supra-dalekohledy.cz/
Dobře ti poradí a budeš mít jistotu, že nekoupíš kravinu…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Stanislavxyz
Svatá pravda!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
zrovna na Měsíc a planety bych dal přednost EQ5 s normálním pohonem (bez GoTo)
Docela zajímavá montáž i cena slušná zde https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... -goto-wifi
Kolegovia predo mnou dosť rýchlo odsúdili Aliexpres, na jednej strane odôvodnene a v tomto prípade s nimi súhlasím, ale pozrel som si tie linky a dodám k nim toto:
#1: tá mi pripomína montáž Vixen porta, ktorú som mal. Bola skvelá na malé ďalekohľady, Tvoj SW je už pomerne dlhý a možno by sa to trochu triaslo. To ale ovplyvní vo veľkej miere aj trojnožka na ktorej to bude. Inak tá Vixen porta, s ktoru toto porovnávam bola veľmi jednoduchá a pohodlná na manipuláciu, jemné pohyby sú veľkým plusom.
#2-4 toto nie sú montáže na ďalekohľad ale paralaktické kliny ktoré sa dávajú pod malé fotografické montáže typu StarAdventurer
#5 Nepoznám, ale ako také by fungovala, nutné dovybaviť Vixen upínaním.
K obom použiteľným by si ešte musel zháňať nohy a odporúčam pevné, nech sa to netrasie. Rozhodne nestačí bežný fotografický statív. Ale prišrobované na zábradlie balkóna to fungovať bude. a ušetríš miesto pokiaľ je úzky.
Ale pre jednoduchosť fakt v tomto prípade odporúčam nákup v kamennom obchode u nás.
A ešte:
Ale: xtreo, neobmedzoval by som sa tým balkónom. Ak môžeš vyraziť niekam ďalej z mesta, bola by to škoda. Uvidíš sám
#1: tá mi pripomína montáž Vixen porta, ktorú som mal. Bola skvelá na malé ďalekohľady, Tvoj SW je už pomerne dlhý a možno by sa to trochu triaslo. To ale ovplyvní vo veľkej miere aj trojnožka na ktorej to bude. Inak tá Vixen porta, s ktoru toto porovnávam bola veľmi jednoduchá a pohodlná na manipuláciu, jemné pohyby sú veľkým plusom.
#2-4 toto nie sú montáže na ďalekohľad ale paralaktické kliny ktoré sa dávajú pod malé fotografické montáže typu StarAdventurer
#5 Nepoznám, ale ako také by fungovala, nutné dovybaviť Vixen upínaním.
K obom použiteľným by si ešte musel zháňať nohy a odporúčam pevné, nech sa to netrasie. Rozhodne nestačí bežný fotografický statív. Ale prišrobované na zábradlie balkóna to fungovať bude. a ušetríš miesto pokiaľ je úzky.
Ale pre jednoduchosť fakt v tomto prípade odporúčam nákup v kamennom obchode u nás.
A ešte:
Na balkón ("výhradně na balkoně") podľa môjho názoru nie moc vhodné. Ako komplikáciu tu vidím potrebu ustavenia na Polárku pokiaľ ju nebude z toho balkóna vidieť, a myslím že i toho priestoru zaberie ešte viac. To isté sa týka aj druhej navrhovanej paralaktickej montáže.
Ale: xtreo, neobmedzoval by som sa tým balkónom. Ak môžeš vyraziť niekam ďalej z mesta, bola by to škoda. Uvidíš sám

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Polárka pro vizuál není potřebná, stačí nastavit zeměpisnou šířku a jih určit podle kulminující jasnější hvězdy/planety, místo si pak vyznačit
AZ4 zabírá prakticky stejný prostor jako EQ5. Samotný 100/900 také není balkonový drobeček, ale dá se. Na DSO mimo město preferuji AZ montáž.
AZ4 zabírá prakticky stejný prostor jako EQ5. Samotný 100/900 také není balkonový drobeček, ale dá se. Na DSO mimo město preferuji AZ montáž.
No vidíš, takto som sa na to nepozrel, že i bez polárky to ide. Ono fakt je že na vizuál to ustavenie nemusí byť extrémne presné, Sám som mal EQ5 a to ustavenie som si zjednodušoval. Stačilo, ale prešiel som na azimutálnu montáž.
Inak zaujímavé preferencie - každý sme iný
Celkom by ma teda zaujímalo prečo máš radšej na planéty EQ a na DSO AZ?
Inak zaujímavé preferencie - každý sme iný

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
zvětšení; AZ montáž je výborná na rychlé/přirozené vyhledání objektů a do zvětšení cca 140x je skvělá,
při větších zvětšení již začíná manuální udržení objektu blízko centra rušit pozorovatelskou pozornost a vjem sledování detailů
Naváděná AZ je však jiné kafe, ovšem AZ-EQ5 je zcela nedostatečná a AZ-EQ6 zase příliš těžká (obě jsme měl, jde však o individuální posouzení).
při větších zvětšení již začíná manuální udržení objektu blízko centra rušit pozorovatelskou pozornost a vjem sledování detailů
Naváděná AZ je však jiné kafe, ovšem AZ-EQ5 je zcela nedostatečná a AZ-EQ6 zase příliš těžká (obě jsme měl, jde však o individuální posouzení).
Naposledy upravil(a) g dne 20. 12. 2024, 17:05, celkem upraveno 1 x.
Ďakujem a vlastne aj súhlasím. Ja len tým, že mám AZEQ6 tak môžem využívať jej pohodlie a sústrediť sa na pozorovanie. Na manuálnej montáži (SkyTee) zvyčajne nejdem so zväčšením príliš vysoko.
Jen bych si dal pozor na dosažitelnost ručních točítek ovladačů montáže. Je to již trochu delší dalekohled a šátrat po nějakých točítkách mimo komfortní zonu není při pozorování moc příjemné.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Tohle můžu potvrdit, bojoval jsem s tím u kombinace Bresser Messier AR127L/1200 a Exos-2, kde v některých částech oblohy mířilo jedno z točítek přesně opačným směrem než okulár dalekohledu, takže se nedalo rozumně používat s okem na okuláru ani s mou postavou. V kombinaci s rychlostí zdánlivého pohybu objektů při větších zvětšeních to výrazně urychlilo rozhodnutí pořídit k montáži pohon.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Omlouvám se za pozdní reakci a moc děkuji za cenné rady a podněty. Možná jsem měl ještě napsat, že za tu montáž nechci dát 20 000 Kč, takže jsem uvažoval o tom geodetickém stativu, nebo něco z bazaru. Zároveň se omlouvám za ty odkazy na Aliexpress, protože něco z toho vlastně ani nebyly montáže. Trochu víc jsem si to již nastudoval. Co říkáte na tuto nabídku zde na bazaru? Je to dobrá koupě pro moje potřeby?
Uvažoval jsi stavební stativ, ale na něj musíš dát něco co ti umožní manipulaci s dalekohledem, takže nakonec to asi cenově levnější nebude. Pokud máš nějaké drobné výrobní možnosti, postavil bych si k tomuto dalekohledu dobsonovu montáž, což by mohlo do začátku na uvažovaná pozorování stačit. Pokud nemáš výrobní možnosti, nebo nechceš samovýrobu a musíš něco koupit byla by nabízená montáž dle mě pro vizuální pozorování v uváděném rozsahu přijatelná, dalekohled je sice dlouhý, ale poměrně lehký tak by to mohlo fungovat. Pokud by byl problém s nestabilitou při ostření šlo by to vyřešit elektrickým ostřením. To není moc drahé a výrazně by zvýšilo komfort pži ostření, neb by se nic nechvělo a ostření by tím pádem bylo precizní. Motorické sledování objektu montáž poskytuje, takže bys měl bezdotykové řešení, což je z hlediska chvění ideál. Je to zřejmě nejnižší velikost montáže, která je k danému dalekohledu použitelná, ale vzhledem k uvažovanému využití bych to zkusil.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
@xtreo:
Mám "skoro" identické ED100/f9, a vizuálně s ním už cca 2 měsíce pozoruju na starší montáži Celestron CG5 se stativem s 2" nohama, a motorizací EQStar. Co vím, resp. co se mi podařilo zjistit, tak by ta EQM-35 měla mít více než dostatečnou nosnost na pozorování s tímto refraktorem. Na mé CG5 při ostření se obraz jen velmi zlehka zachvěje, ale do 1 sekundy je obraz "jako přibitý"
, při jemném doostření (mám dvourychlostní výtah, proto to "skoro" na úvod) je to téměř bez chvění. Osobně bych se tedy taky nebál pro vizuální pozorování s tímto dalekohledem tu EQM-35 použít, navíc, když má za tuto cenu i motorizaci a navádění.
Pokud by Vás zajímalo cokoliv dalšího kolem tohoto refraktoru, klidně se ozvěte.
Mám "skoro" identické ED100/f9, a vizuálně s ním už cca 2 měsíce pozoruju na starší montáži Celestron CG5 se stativem s 2" nohama, a motorizací EQStar. Co vím, resp. co se mi podařilo zjistit, tak by ta EQM-35 měla mít více než dostatečnou nosnost na pozorování s tímto refraktorem. Na mé CG5 při ostření se obraz jen velmi zlehka zachvěje, ale do 1 sekundy je obraz "jako přibitý"

Pokud by Vás zajímalo cokoliv dalšího kolem tohoto refraktoru, klidně se ozvěte.
SW ED100/f9 Pro, Celestron CG5, EQStarEQ5