Z aktivní astronomie jsem vypadl před mnoha lety. Proto jen pomalu a s údivem sleduji, co za ty roky amatérská astronomie dosáhla. A dostal jsem příležitost se aspoň kouskem dostat zpět. V Jeseníku totiž roky zela prázdnotou hvězdárna. S nadsázkou řečeno, tak jak ji její zakladatel opustil v polovině 90tých let, tak je tam dodnes. Mechanická ocelová kopule, zaprášená 300ka Cassegrain od Jiřího Drbohlava a jeden somet binar ve špatném stavu. Smutný ale zároveň nostalgický pohled. Nedalo mi to, a chtěl bych s vězdárnou pohnout. Začal jsem a trochu ožívá. Máme kroužek pro děti, hledám nějaké středoškoláky co by s tím pomohli taky. Město je tomu nakloněno, finance nějaké můžeme mít. Hvězdárna je na střeše školy (cca 15 metrů) ale uprostřed města. Největší neplechu dělají okolní plynové kotelny, které většinou na noční sprchování jedou naplno a zahalí okolí kopule na čas mlhou. Ale dá se. Bortle ~6.
Je šance získat finance na obnovu nebo přestavbu i doplnění techniky. Něco už máme. Ale tápu. Pomohli byste mi, zkusili mě navést nebo opravit?
Zkouším vyčistit ten cassegrain (sundám a umyju optiku).
Máme zatím pro děti Seestar S50 a nový binokulár T-S 30x100 SEMI-APO, kukátka od Omeonu (2x54). To dělá parádu už teď.
Ale kam dál?
- hvězdárna má vedle kopule pozorovatelnu cca 16m2, kupule je 3,5m, ale má úzkou štěrbinu, ten Cassegrain se už teď do ni nevejde. Zkouším sehnat někoho, kdy by to dokázal rozšířit. Popřípadě sehnat finance na novou kopuli, ale je to darda.
- Dalekohled je funkční, ale strašidelně zaprášený, hodinový stroj jede, byť má vůle, ale to dotáhnu. Pořídil jsem tomu nový výtah, 2" okuláry, ale má krátký backfocus, takže tam nenacpu nové diagonnální zrcátko. Ještě s tím něco zkusím provést. Ale je otázka, není už vhodné jej vyměnit za něco jiného? Například na astrofoto třeba nějaký Celestron 11" EDGE?
- Rád bych pořídil na doplnění k té 300ce nějaký apo refraktor, ideálně na planety a jasnější objekty
- Taky bych rád pořídil nějaký dalekohled na Slunce v Ha
Cílovka hvězdárny: astrokroužky, doplnění SŠ vzdělávání, demonstrace pro veřejnost.
Jsem trochu grfoman, ale sanžím se krotit, sry