Nová sestava pro hvězdárnu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
martincz
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Nová sestava pro hvězdárnu

Příspěvek od martincz »

Kolegové, kamarádi, jdu si pro radu. Rád bych pro zastaralou hvězdárnu v Jeseníku navrh novou sestavu dalekohledů (astrograf, vizuál a slunce).

Z aktivní astronomie jsem vypadl před mnoha lety. Proto jen pomalu a s údivem sleduji, co za ty roky amatérská astronomie dosáhla. A dostal jsem příležitost se aspoň kouskem dostat zpět. V Jeseníku totiž roky zela prázdnotou hvězdárna. S nadsázkou řečeno, tak jak ji její zakladatel opustil v polovině 90tých let, tak je tam dodnes. Mechanická ocelová kopule, zaprášená 300ka Cassegrain od Jiřího Drbohlava a jeden somet binar ve špatném stavu. Smutný ale zároveň nostalgický pohled. Nedalo mi to, a chtěl bych s vězdárnou pohnout. Začal jsem a trochu ožívá. Máme kroužek pro děti, hledám nějaké středoškoláky co by s tím pomohli taky. Město je tomu nakloněno, finance nějaké můžeme mít. Hvězdárna je na střeše školy (cca 15 metrů) ale uprostřed města. Největší neplechu dělají okolní plynové kotelny, které většinou na noční sprchování jedou naplno a zahalí okolí kopule na čas mlhou. Ale dá se. Bortle ~6.

Je šance získat finance na obnovu nebo přestavbu i doplnění techniky. Něco už máme. Ale tápu. Pomohli byste mi, zkusili mě navést nebo opravit?

Zkouším vyčistit ten cassegrain (sundám a umyju optiku).

Máme zatím pro děti Seestar S50 a nový binokulár T-S 30x100 SEMI-APO, kukátka od Omeonu (2x54). To dělá parádu už teď.

Ale kam dál?
  • hvězdárna má vedle kopule pozorovatelnu cca 16m2, kupule je 3,5m, ale má úzkou štěrbinu, ten Cassegrain se už teď do ni nevejde. Zkouším sehnat někoho, kdy by to dokázal rozšířit. Popřípadě sehnat finance na novou kopuli, ale je to darda.
  • Dalekohled je funkční, ale strašidelně zaprášený, hodinový stroj jede, byť má vůle, ale to dotáhnu. Pořídil jsem tomu nový výtah, 2" okuláry, ale má krátký backfocus, takže tam nenacpu nové diagonnální zrcátko. Ještě s tím něco zkusím provést. Ale je otázka, není už vhodné jej vyměnit za něco jiného? Například na astrofoto třeba nějaký Celestron 11" EDGE?
  • Rád bych pořídil na doplnění k té 300ce nějaký apo refraktor, ideálně na planety a jasnější objekty
  • Taky bych rád pořídil nějaký dalekohled na Slunce v Ha
Nezkusili byste mi trochu pomoci? Je to cesta správným směrem?

Cílovka hvězdárny: astrokroužky, doplnění SŠ vzdělávání, demonstrace pro veřejnost.

Jsem trochu grfoman, ale sanžím se krotit, sry ;)
dvader
Věk: 58

Re: Nová sestava pro hvězdárnu

Příspěvek od dvader »

Zaměřil bych se v první řadě na to Slunce. To se bude využívat časově nejvíce a může to přitáhnout k nočnímu pozorování.
Tedy nějaký H-afla dalekohled s pak něco v bílém světle - pokud chcete pořizovat refraktor, tak sluneční hranol za něj…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nevím, odkud se vzal údaj, že je hvězdárna opuštěná od poloviny 90.let.To je spíš údaj, kdy zemřel zakladatel hvězdárny . Poté byla činnost krátce přerušena a posleze obnovena s novým dalekohledem od p. J. Drbohlava. Byl jsem na této hvězdárně v r. 2002, 2009 a 2015-a to stále v nějakém režimu fungovala.
Pokud u Cassegrainu nejde zaostřit s novým hranolem a okulárem, není problém posunout ohnisko malým posunem sekundáru nebo primáru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Příspěvek od vla »

Podmínky pro pozorování nejsou ideální, nejprve bych zprovoznil Cass. od p. Drbohlava. Fakticky se jedná o přístroj vhodný na pozorování planet, takže proč nové SC? Nějaký dalekohled na slunce v halfa by byl zřejmě přínosný. APO refraktor mi taky nepřijde jako nutnost. Možná časem nějaký skladný dobson pro případné výlety za tmou, pokud se rozjedou kroužky atd. Takže bych se nejprve zaměřil na zprovoznění současného vybavení a čas ukáže jak bude projekt úspěšný. Jakým směrem se vše bude ubírat a jestli vůbec se ukáže až po přechodu prvotního nadšení. Hodně záleží kolik zájemců se do projektu zapojí a hlavně kolik jich setrvá delší dobu. Z příspěvku to na mě působí trošku jako že zdroje jsou neomezené, což asi nebude. Je li to možné zkusil bych jít spíš směrem přemístění hvězdárny na vhodnější stanoviště a na to bych i šetřil peníze nemusí to být nový objekt, stačí nějaká trošku zastrčená budova někde na kraji města, hlavně na techniku. Provozní budova jako zázemí by stačilo pár buněk. Přeji hodně zdaru.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

martincz píše: 09. 12. 2024, 11:20 Město je tomu nakloněno, finance nějaké můžeme mít.
Máte založený spolek? Nebo, komu bude patřit hvězdárna a vybavení?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
vrenn

Příspěvek od vrenn »

Co se Slunce týče, počkal bych, jaké budou příští rok ohlasy na Sky-Watcher Heliostar Ha18 (viz aktuální diskuze vedle).. Je slušná šance, že to bude nejlepší volba v poměru cena/výkon.
Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII, SG2.1x42H, Artes HR6x21, Zeiss SFL 8x40
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

martincz píše: 09. 12. 2024, 11:20 Nezkusili byste mi trochu pomoci? Je to cesta správným směrem?
Myslím, že Martin (MMys) může v tomto směru pomoci stejně jako Honza Zahajský (Supra Optika). Je to je otázka peněz.
martincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martincz »

vrenn píše: 10. 12. 2024, 00:47 Co se Slunce týče, počkal bych, jaké budou příští rok ohlasy na Sky-Watcher Heliostar Ha18 (viz aktuální diskuze vedle).. Je slušná šance, že to bude nejlepší volba v poměru cena/výkon.
dvader píše: 09. 12. 2024, 12:32 Zaměřil bych se v první řadě na to Slunce. To se bude využívat časově nejvíce a může to přitáhnout k nočnímu pozorování.
Tedy nějaký H-afla dalekohled s pak něco v bílém světle - pokud chcete pořizovat refraktor, tak sluneční hranol za něj…
Chlapi díky za reakci a za tip. Souhlasím, že Slunce bude nutností. Díky za tip ten SW Heliostar načtu!
martincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martincz »

MilAN píše: 09. 12. 2024, 13:39 Nevím, odkud se vzal údaj, že je hvězdárna opuštěná od poloviny 90.let.To je spíš údaj, kdy zemřel zakladatel hvězdárny . Poté byla činnost krátce přerušena a posleze obnovena s novým dalekohledem od p. J. Drbohlava. Byl jsem na této hvězdárně v r. 2002, 2009 a 2015-a to stále v nějakém režimu fungovala.
Pokud u Cassegrainu nejde zaostřit s novým hranolem a okulárem, není problém posunout ohnisko malým posunem sekundáru nebo primáru.
Proto jsem psal s nadsázkou. Snažil jsem se o době od 90. let dál něco zjistit, ale nebyl jsem moc úspěšný, o některých pokusech a nahodilých akcích vím, ale kromě kroužků pro děti vedených neastronomy jsem nikoho na koho se obrátit nenašel. Takže ano, omlouvám se, pokud to vyznělo tak, že to tam bylo zamčené.

Toho posouvání sekundáru se trochu bojím, ale uvažoval jsem nad tím. Ještě zkusím dohledat trochu místa pod spodním krytem primáru, tam je do foroty pár centimetrů. Zas jsem si vědom svých omezení, protože nejsem zrovna technický typ.
martincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martincz »

Artaban píše: 09. 12. 2024, 18:07
martincz píše: 09. 12. 2024, 11:20 Město je tomu nakloněno, finance nějaké můžeme mít.
Máte založený spolek? Nebo, komu bude patřit hvězdárna a vybavení?
Hvězdárna je na půdě Základní školy Jeseník, ale je provozována místním střediskem volného času DUHA, což je příspěvkovka města Jeseník. Takže fungujeme oficiálně.
martincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martincz »

vla píše: 09. 12. 2024, 18:04 Podmínky pro pozorování nejsou ideální, nejprve bych zprovoznil Cass. od p. Drbohlava. Fakticky se jedná o přístroj vhodný na pozorování planet, takže proč nové SC? Nějaký dalekohled na slunce v halfa by byl zřejmě přínosný. APO refraktor mi taky nepřijde jako nutnost. Možná časem nějaký skladný dobson pro případné výlety za tmou, pokud se rozjedou kroužky atd. Takže bych se nejprve zaměřil na zprovoznění současného vybavení a čas ukáže jak bude projekt úspěšný. Jakým směrem se vše bude ubírat a jestli vůbec se ukáže až po přechodu prvotního nadšení. Hodně záleží kolik zájemců se do projektu zapojí a hlavně kolik jich setrvá delší dobu. Z příspěvku to na mě působí trošku jako že zdroje jsou neomezené, což asi nebude. Je li to možné zkusil bych jít spíš směrem přemístění hvězdárny na vhodnější stanoviště a na to bych i šetřil peníze nemusí to být nový objekt, stačí nějaká trošku zastrčená budova někde na kraji města, hlavně na techniku. Provozní budova jako zázemí by stačilo pár buněk. Přeji hodně zdaru.
Díky za přínosný názor. V podstatě v tom jsem začal. Snažím se ten Cassegrain uvést do chodu. Zároveň ale prostředky nějaké máme a příští rok je výročí založení hvězdárny (60) a město si toho všímá. Taky je v běhu dotační projekt, ve kterém nějaké finance také mají a někdo předemnou už do toho zahrnul hvězdárnu. Takžeje něco na DHM a něco i na investice. Trochu nešikovně jsem asi chtěl popsal, že hledám základní a maximalistickou variantu. Protože další roky už to nebude.

Jinak naprosto souhlasím s tím, že je třeba být obezřetný v nadšení, protože sám to dělat nemohu a musím sehnat nástupníky. I v takovém případě bych asi stejně hvězdárnu zachoval na místě kde je, jen ji třeba doplnil o nějakou robotizovanou sestru třeba na Šeráku. Ale to je takové snění pro někoho po mně.

edit: ještě bych doplnil, že nejraději bych ten Cassegrain nechal, ale souvisí to nějak i s tou kopulí, která má malou štěrbinu a rozšířit jí bude asi obtížné. A pokud by se dělala nová kopule, asi by stálo zato tam už dát nový stroj. Minimálně bych byl rád na toto připraven.
martincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martincz »

Psion píše: 10. 12. 2024, 08:47
martincz píše: 09. 12. 2024, 11:20 Nezkusili byste mi trochu pomoci? Je to cesta správným směrem?
Myslím, že Martin (MMys) může v tomto směru pomoci stejně jako Honza Zahajský (Supra Optika). Je to je otázka peněz.
Ano díky, jen mi teď přišla nějaká plenární porada jako užitečná, já sám si v tom musím udělat jasno. Takže díky Vám všem za připomínky nebo upozornění na to, která cesta je dobře/špatně.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

martincz píše: 10. 12. 2024, 09:07 Hvězdárna je na půdě Základní školy Jeseník, ale je provozována místním střediskem volného času DUHA, což je příspěvkovka města Jeseník. Takže fungujeme oficiálně.
Na hvězdárně v Benátkách n/J bylo třeba založit spolek, aby mohla být větší podpora města. Ono víc peněz jen tak někdo třem klukům, co fungují na hvězdárně nedá. Takhle se podařilo během asi tří let vybavit hvězdárnu novým vybavením za asi 1 milion Kč plus každý rok dostaneme dotaci asi 2O tis. Kč aby se nemuselo o každou drobnost žádat.
Přeju hodně zdaru.
https://hvezdarna-benatky.cz/
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Osobně bych myšlenku na budování něčeho automatického mimo město nechal spát. Budovat něco z veřejných peněz, co nebude sloužit veřejnosti, je dost projekt jen pro koníček pro jedince, kteří chtějí něco pro sebe zdarma.
Pokud budou finace na nějakou zásadnější změnu ve vybavení, nenechal bych se unést megalomanií. ačal bych solidní GoTo montáží, na úrovni EQ8 nebo obdobné od Celestronu.
Z přístrojů bych osobně preferoval 9 1/4 až 11" SCT, jako universál pro vizuáol i fotografii jak DSO tak i Měsíční/planetární. Podle toho také příslušenství : hranol, reduktor, binonástavec včetně rozumných okulárů, planetární kamera, kamera na DSO . Dalším přístrojem určitě H-alfa sluneční dalekohled. A na Slunce v bílém světle a na další obecná pozorování potom nějaký refraktor D 110 - 130 mm.
Myslím, že pro veřejnost to dává prakticky možnost předvádět cokoli a to v dostatečné kvalitě a dosahu a nevylučuje to právě to umístění ve městě. Cokoliv mimo město a dostupnost MHD je zbytečná veřejná investice.
P.S.: Jinak hvězdárnu v letech, kdy jsem ji navštívil, vedl pan Klásek.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Osobně bych řekl, že poloha na škole je velká výhoda. Jistě, přináší i nevýhody především astronomického rázu, tedy světelné znečištění, neklidný vzduch a tak, jenomže to jsou věci, které vnímá zkušený pozorovatel, který má s čím srovnat. Pro zbytek populace zbývají jen výhody: vyřešená infrastruktura, značné pohodlí, známá a bezpečná cesta. Navíc je při vhodném vedení takovou hvězdárnu možno zapojit do výuky – tady se to slunce vyloženě nabízí, protože zbytek nebeských objektů zpravidla nelze ve vyučovací době sledovat – je mnohem snažší do toho zapojit i rodiče a vytvářet tedy nějakou komunitu. Řekl bych, že právě práce s lidmi je největším úskalím všech hvězdáren v problémech a je to mnohem větší překážka než jakýkoli nedostatek ve vybavení či technice. Usiloval bych tedy o maximální možnou spolupráci se školou, o nalezení učitelů, kteří by o takovou věc měli ve výuce zájem a přemýšlel nad tím, jak hvězdárnu a její činnost co nejvíce a nejpravidelněji zviditelňovat. Pravidelná rubrika v místním tisku, odkaz na stránkách města a školy, pravidelné akce. Co se týče vybavení, pracoval bych s tím, co je k dispozici nyní.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Odpovědět