Jupiter
- DejvStorm
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jupiter
@Tibor Ještě mě napadá dotaz. Jak často jsou takové podmínky, že s tou C11 dáš až takovéhle detaily takhle pěkně? Kolikrát asi do roka?
V neděli brzo ráno jsem měl lepší ale proměnlivý seeing.
3.11. 2:13 UT, NWT14", ASI662MC, ZWO ADC, Barlow Baader VIP, L-filtrNWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
DejvStorm: Tak asi dva krat do roka. A to vytahujem dalekohlad asi v 50% pripadoch ked je jasne pocasie a ako tak priazniva predpoved.
hokle: Tie mesiaciky vysli celkom dobre.
hokle: Tie mesiaciky vysli celkom dobre.
Celestron C11, Takahashi Mewlon 210, Sky-Watcher ED120/900, Celestron CGEM, Celestron AVX, ZWO ASI 678MC.
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes v noci byla sice primární snaha nafotit první ze série tranzitů stínu Titana přes kotouček Saturna, ale jako vedlejší produkt z toho vzešlo mnohem spíše focení Jupitera. Po tom, co mi Saturn po vrcholu tranzitu zmizel ve stěně blízké mlhy, jsem se přesunul k Jupiteru a musím říct, že velké překvapení. Zatímco se Saturn už na okraji mlhy vlnil jak rosol, tak Jupiter na druhé straně oblohu a hlavně podstatně výš a mimo mlhu, byl parádně stabilní. Fotil jsem tedy co se dalo, dokud se mlha za tu hodinu neposunula o tech asi 300 metrů až ke mě a bylo po. Navíc potěšila zase GRS.
Já vím, není to totéž, co výsledky z většího průměru od Hokle nebo Tibora, ale na tu svou malou C8 jsem výsledkem mile překvapený a potěšilo to
Já vím, není to totéž, co výsledky z většího průměru od Hokle nebo Tibora, ale na tu svou malou C8 jsem výsledkem mile překvapený a potěšilo to

Na 20cm dalekohled super výsledek!
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Moc pekný Jupiter. A to som včera večer upratal techniku. Asi ju znova vybalím. 

Celestron C11, Takahashi Mewlon 210, Sky-Watcher ED120/900, Celestron CGEM, Celestron AVX, ZWO ASI 678MC.
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Díky. Očividně je tech 20 cm ještě stále průměr, se kterým se dá s ohledem na seeing pracovat poměrně často i tady u nás. Jsem zvědavý, o kolik citlivější je C11(28 cm) a další podobně velké průměry.
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zkusil dát dohromady data od léta kde je GRS a namapovat to vše na sebe a zanimovat to. Bude zajímavé, až toho bude delší řada a jestli bude čas, tak zkusím někdy zpracovat i loňskou sezónu.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Nepřestáváš překvapovat. Je to výborný nápad. Klidně bych zkusil i verzi bez snímků blízko okraje, aby zůstalo vše kontrastnější.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Je to úplně první pokus a hlavně na tom vidím, že si musím fakt standartizovat zpracování, vyvážení barev atd.
Loni jsem se učil jak se co vůbec dělá abych z toho dostal maximum a nebylo to úplně hnusné(což se mi někdy povedlo, že bylo
). Tuhle sezónu už jdu po konkrétních jevech a to jsou krom tech dvojitých stínotranzitů i konvektivní bouře na Jupiteru a to hlavně v závětrné depresi GRS a vůbec na té straně kolem GRS.
Loni jsem se učil jak se co vůbec dělá abych z toho dostal maximum a nebylo to úplně hnusné(což se mi někdy povedlo, že bylo

- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Malé oprášení mé planetařiny.
0:56 SEČ, newton 200/1000, Powermate 5×, Omegon ADC, ZWO ASI678MC, kolem Měsíce bylo malé halo, zpracování Autostakkert! 3, Registax 6.1 a GIMP, nezmenšený snímek.

0:56 SEČ, newton 200/1000, Powermate 5×, Omegon ADC, ZWO ASI678MC, kolem Měsíce bylo malé halo, zpracování Autostakkert! 3, Registax 6.1 a GIMP, nezmenšený snímek.

SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Po delší pauze dané hnusným počasím, kterému kolega meteorolog přezdívá Mordor (neb "jedna deka vládne všem"
) došlo konečně na alespoň částečně úspěšné pozorování. Cílem byla po půlnoci GRS, ale hlavně nový SEB outbreak bílých vrcholků konvektivních bouří, které GRS předchází asi o 90 °.
Zpočátku bylo sice jasno, ale Jupitera jsem měl ještě na východě za střechou domu, tak jsem se chvilku věnoval Saturnu. Poté co ten pruhovaný potvorák vylezl a začal jsem fotit, začalo pofukovat a seeing v tom byl docela mizerný a dost proměnlivý. Rozhodl jsem se i tak nasnímat co nejvíc materiálu, byť mi bylo jasné, že kvalita nebude nic extra. Zpracování bylo tedy docela boj a pokusničení novým způsobem, protože přes klasické wavelety to bylo porát buď neostré nebo plné hnusného šumu. Zkusil jsem tedy dvojitou dekonvoluci úplně bez použití waveletů na syntetický L kanál a wavelety jen na RGB, protože mi dávaly lehce lepší barevnost. Výsledek mě celkem mile překvapil byť to není esteticky žádný zázrak. SEB outbreak tedy mám.
Bohužel kolem půl desáté SEČ zaútočila od západu deka a tak bylo velmi rychle po pozorování a po dvouhodinnovém čekání, jestli se to ještě netrhne, jsem to zabalil. GRS s okolím tedy tentokrát nevyšla.
A tady verze popsaná dle reportu BAA:

Zpočátku bylo sice jasno, ale Jupitera jsem měl ještě na východě za střechou domu, tak jsem se chvilku věnoval Saturnu. Poté co ten pruhovaný potvorák vylezl a začal jsem fotit, začalo pofukovat a seeing v tom byl docela mizerný a dost proměnlivý. Rozhodl jsem se i tak nasnímat co nejvíc materiálu, byť mi bylo jasné, že kvalita nebude nic extra. Zpracování bylo tedy docela boj a pokusničení novým způsobem, protože přes klasické wavelety to bylo porát buď neostré nebo plné hnusného šumu. Zkusil jsem tedy dvojitou dekonvoluci úplně bez použití waveletů na syntetický L kanál a wavelety jen na RGB, protože mi dávaly lehce lepší barevnost. Výsledek mě celkem mile překvapil byť to není esteticky žádný zázrak. SEB outbreak tedy mám.

Bohužel kolem půl desáté SEČ zaútočila od západu deka a tak bylo velmi rychle po pozorování a po dvouhodinnovém čekání, jestli se to ještě netrhne, jsem to zabalil. GRS s okolím tedy tentokrát nevyšla.

A tady verze popsaná dle reportu BAA:
Davide moc pěkné..
Já se včera rozloučil se svou C11kou a shodou okolností nebyl až tak špatný seeing. Bohužel jsem již prodal barevnou kameru a tak jsem snímal pouze mono ASI183MM s IR filtrem.. Takže toto je můj poslední snímek C11kou..
Já se včera rozloučil se svou C11kou a shodou okolností nebyl až tak špatný seeing. Bohužel jsem již prodal barevnou kameru a tak jsem snímal pouze mono ASI183MM s IR filtrem.. Takže toto je můj poslední snímek C11kou..
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
Pěkný Pavle! Škoda, že tady neuvidím tvé planety přes C11.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Jeden skúšobný stack z minútového videa, najprv sa mi zamlžil sekundár a potom prišla hmla ale nejaké dve sady po 10 videách na derotáciu by mali byť použiteľné...
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI094MC, ASIAIR plus, SW 200/800 (clona na 195 mm, 88 mm sekundár, 3" výťah, 3" Riccardi korektor)
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI094MC, ASIAIR plus, SW 200/800 (clona na 195 mm, 88 mm sekundár, 3" výťah, 3" Riccardi korektor)