Zákryty a přechody stínu Titanu

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
janek950

Re: Zákryty a přechody stínu Titanu

Příspěvek od janek950 »

Tyhle efemeridy (bez vizualizace, jen čísla) si můžete vygenerovat sami např. tutaj (a ta čísla se občas docela liší třeba od těch anglických stránek). Můžete si i vybrat ze dvou různých zdrojů efemerid (JPL resp. IMCCE-SAI). Vyšlo tam např. že ten úkaz ze 4.11. se vlastně nekonal.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Jsem zvědav, jestli se nám to povede dnes. Počasí sice není vyloženě slibné, ale není ani vyloženě beznadějné. Na tak jasné těleso stačí pár děr v mracích, zvláště když ten úkaz trvá dlouho.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Schecke
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schecke »

U nás hlásí hodně špatný seeing. Takže pokud by se zázračně vyjasnilo, bude problém s ostřením a kvalita obrazu bude mizerná...
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Achernar

Příspěvek od Achernar »

To asi ano, ale pořád je to lepší, než když bude úplně zataženo. Nějakou tu díru aspoň sem tam očekávat lze. Já naštěstí z principu nikdy nekoukám na předpovědi.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Tak nakonec mě opravdu zařízl seeing. Měl jsem tak 0,5 hod. čisté oblohy, přinejmenším tedy ve směru Saturna, nicméně nevykoukal jsem nic. V jednu chviličku jsem tam cosi vidět chtěl, ale kriticky musím říci, že to bylo opravdu přání a nikoli skutečné pozorování. Tak holt zase příště.
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

V Znojme podobne, až na to, že obloha je čistá.
Seeing sa striedal medzi ničmoc - bieda - hrôza. Okolo 22:10 sa mi zdalo že vidím náznak tieňa, ale opäť radím toto pozorovanie medzi neúspešné. Tým viac to predošlé. Snáď budeme mať viac šťastia na Mikuláša ;-)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Udělala se větší mezera v oblačnosti. Seeing v Jindřichově Hradci příšerný, zkoušel jsem něco vykoukat půlmetrem a 200 mm Zerochromátem (tam byl obraz krapek klidnější) s různými zvětšeními, ale marně. Zemská ochrana je fajn, ale tentokrát to úplně zabila. Jinak by stín byl vidět bez problémů. Obraz se vlnil i při zvětšení 45x :? .
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Tak jsem trošku doufal, že někdo bude mít více štěstí nežli já, avšak jak vidno, byli jsme na tom všichni stejně. Můj achromát 4" f 11 není přístroj na seeing z nejháklivějších, ale včera to skutečně byla bída. Zkusil jsem různá zvětšení - vše marné. Jako kolegům výše, i mě se zdálo, že jsem snad něco zahlédl, ale také se kloním k verzi "přání otcem myšlenky" a výsledek pozorování stínu hodnotím jako negativní.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
DejvStorm
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

Zdravím. Tak včera to počasí bohužel hodně nepřálo.

Zkusil jsem sestavit techniku na balkoně a počkat, až k nám doleze větší díra v oblačnosti, která podle dat z MSG vznikla v závětří Krušných hor. To se po chvilce stalo, ale hned z prvního vizuálního pohledu bylo jasné, že seeing je hodně špatný. Začal jsem tedy fotit, ale po nasnímání dvou 3min. sekvencí se začalo opět zatahovat. Opětovný pohled na družici mi prozradil, že oblačnost na zadní straně díry se pohybovala rychleji a doháněla tu na předním okraji. Díra se tak z očekávané alespoň půl hodiny na focení smrskla na usmolených cca. 10 minut.

Pak se ještě Saturn objevil v pár malých mezerách vždy na 20-30 vteřin, kdy už jsem měl kameru uklizenou a koukal jsem alespoň vizuálně. Většinu doby bída, ale byly krátké okamžiky, kdy se obraz trochu ustálil a pak bylo stín vidět hezky kontrastně.Takže vizuálně se povedlo.
Fotograficky moc nečekám, protože 6 minut dat je velmi málo, hlavně když byl tak mizerný seeing, ale uvidím až to zpracuju.
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Ještě když jsem odjížděl po půl sedmé z Prahy, tak tam bylo jasno, ale doma už to moc dobře nevypadalo. Místo zlepšení se naopak zatáhlo úplně, zataženo už zůstalo, chvílemi navíc i pršelo. Ráno roztáhnu žaluzie a venku skoro jasno...
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

DejvStorm : Blahopřeju k úspěšnému pozorování stínu!
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Jakým průměrem a zvětšením jsi Dejve pozoroval?
Díky
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
DejvStorm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

dvader: Celestron C8 XLT(tedy 20 cm), které používám na focení spolu s 2x Barlow a ADC... koukal jsem přes stále ještě nastavené ADC, protože disperze už jinak byla sakra viditelná... výsledné zvětšení bylo asi 220x. Stín byl vidět jako tmavý flíček, který většinu času kvůli seeingu splýval s okrajem a působil spíš jako vykousnutí, ale v některé chvilky se ukázal hezky samostatně. Každopádně stíny u Jupitera jsou mnohem nápadnější.

Jinak výsledné foto v sekci astrofotografie... je to mizérie :( Snad se to povede alespoň jednou s výrazně lepšími podmínkami.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Gratuluju k úspěšnému pozorování! O to víc budu usilovat o podobný úspěch příště, snad nám bude nebe milostivější.
DejvStorm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

Úspěšné bych to nenazval, ale částečný úspěch tam je, že něco vidět bylo a něco se nasnímat povedlo. Šel jsem do toho ale s tím, že to nebude žádný zázrak a že to bude lov v dírách. Snad to vyjde příště celkově lépe, bohužel i to bude nízko nad obzorem.
Odpovědět