Čínské klony triedrů SWAROVSKI

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
perlufanda

Re: Čínské klony triedrů SWAROVSKI

Příspěvek od perlufanda »

Když zde padlo téma průmysl EU vs. Čína, tak banner cloud je jen malá nepodstatná ukázka. Letectví J20, FC35, nové vyspělé vojenské vrtulníky, kosmonautika - vlastní vesmírná loď a stanice a ve vývoji několik znovu použitelných raket ala Falcon 9, příprava přistání na měsíci, v médiích hodně propírané elektromobily......,.atd. Co máme v Evropě? Maketu FCAS a chlubíme se novou raketou Ariane 6, která byla nekonkurenceschopná už na rýsovacím prkně a náš Falcon 9 nikdo neřeší ani teoreticky? Zato místo inovací se firmy v EU naučili čerpat dotace. Banner cloud nepokládám za kopii, ale za stejnou kategorii dalekohledu, Pokud by byl Banner cloud kopie, tak co jsou pak všechny auta na světě, které se nejmenují zrovna Mercedes, který přišel s úplně prvním automobilem což je v principu krabička se 4 koly, volantem a motorem?
vrenn

Příspěvek od vrenn »

Nj. Víme, je to smutný. A solidní porci knowhow si soudruzi "vypůjčili" stejným stylem, jako Banner Cloud. Nebo si technologie rovnou koupili (jako třeba celé Volvo), mají na špionáž a sběr technologií celé státní programy, není to jen komerce.
J20 je všeobecně známá legrace, kterou se snažili napodobit roky, a pořád blbě :lol:
https://nationalinterest.org/blog/buzz/ ... gns-209480

Tím nechci omlouvat Evropu, to máš pravdu. Stačí porovnat s USA :roll:

Nicméně, Banner Cloud není kopie asi tak, jako tohle není kopie Range Roveru.
copy.png
copy.png (395.73 KiB) Zobrazeno 2557 x
Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII, SG2.1x42H, Artes HR6x21, Zeiss SFL 8x40
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Je to jen můj pocit nebo se ta diskuse (už po několikáté) nenápadně zvrhla od triedrů k nadávání na politiku?
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Není to jen tvůj pocit. Vraťte se prosím k diskuzi o dalekohledech.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Yarkho

Příspěvek od Yarkho »

perlufanda píše: 14. 11. 2024, 21:59 Banner cloud nepokládám za kopii, ale za stejnou kategorii dalekohledu, Pokud by byl Banner cloud kopie, tak co jsou pak všechny auta na světě, které se nejmenují zrovna Mercedes, který přišel s úplně prvním automobilem což je v principu krabička se 4 koly, volantem a motorem?
Tak si to prehľadne zhrňme na príklade 8x42:

Parameter -- NL Pure 8x42 -- Sky Rover 8x42
objektív diam. -- 42mm -- 42mm
výst. pupila -- 5.3mm -- 5.3mm
vzd. výst. pup. -- 18mm -- 18mm
FOV skutočné -- 9.1° -- 9.1°
FOV zdanlivé -- 69° -- 70°
min. zaostr. -- 2 m -- 2 m
diop. kor. nek. -- 5 dpt -- 5 dpt
diop. kor. max -- 4 dpt -- 4 dpt
priepustnosť -- 91% -- 90-92%
dĺžka tela -- 158 mm -- 156 mm
váha binokul. -- 840 g -- 880 g

Zdroj stránky výrobcov:
https://www.swarovskioptik.com/int/en/b ... cification
https://skyroveroptics.com/products/8x4 ... binoculars

Inými slovami, všetky parametre to má rovnaké alebo skoro rovnaké, a ešte je to aj rovnako dlhé. Určite to nie je kópia ale prišli na to poctivým modelovaním optickej cesty v Zemaxe, Osle, a neviem kde.
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Omluvám se za poslední offtopic. To je jako udělat srovnání třeba Škoda Kodiaq a Hyundai Tucson. Počet kol, počet volantů, hmotnost, rozchod, rozvor... Všechny parametry stejné nebo skoro stejné. Takový je prostě stav techniky.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Baader Morpheus 12,5 a 6,5 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO, Nikon EDG 8x32
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

V Číně to funguje tak, že když Evropan staví továrnu, tak Číňan všechno kompletně ukradne a staví stejnou továrnu dvakrát. Pro mě jsou to kopie a to nebudu podporovat. Pokud možno dávám přednost výrobkům mimo Čínu, pokud existuje náhrada, často neexistuje. My můžeme podporovat maximálně Evropu, protože v ČR už z 90% nic nevlastnime.
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

No tak ona Evropa kromě předražených aut už taky skoro nic nevyrábí...
Ale zpátky k tématu: Naštěstí jsou z dálného východu k dispozici další povedené kousky, např. Kowa.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
perlufanda

Ano, Kowa SV i BD, Nikony Prostaff a Monarch, a je jich daleko víc, vše z plastu a vyrobeno v Číně, cena těch vyšších řas je taky 300-400 Euro cca. Až ty nejvyšší neuvedené řady jsou vyrobeny v Japonsku a stojí jiné peníze. To jen k té výše uvedené poznámce, že Banner Cloud odpovídá zpracováním těla dalekohledů z Alliexpresu hladině 300 Euro. Ale co to je čínská úroveň za 300 Euro a co za ty stejné peníze koupím v Evropě? Tělo je z hořčíku i u mnohem levnějších čínských dalekohledů, optika je spíš lepší až super(třeba ten Shuntu 10x25 v úvodu Meoptu Meostar 8x25 strčí do kapsy) než horší ve stejné cenové hladině a obecně originální čínské značky za svoji cenu nabízí víc, než lze koupit tady v Evropě. A překupníky nehodlám podporovat.

Ad parametry: NL PURE 10x42 zorné pole 7,6 stupňů, Baner Cloud 10x42 7,8. Ale jak píše kolega výše, jsou to jen parametry, stav techniky.
vrenn

Příspěvek od vrenn »

To jsi si špatně přečetl. Psal jsem, že všeobecný názor, co jsem zaznamenal od více lidí z birdfora, byl, že provedení odpovídá triedrům, které jsou běžně v hladině cca 300 USD - nehledě na to, kdo to kde vyrobil. A je to čistě hodnocení provedení, ne optiky. Ta odpovídá konkurenci okolo 1000 USD a výše, což z textu snad vyplývalo také. Je to všeobecný názor, ale stále jen názor.
Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII, SG2.1x42H, Artes HR6x21, Zeiss SFL 8x40
perlufanda

vrenn píše: 15. 11. 2024, 15:48 To jsi si špatně přečetl. Psal jsem, že všeobecný názor, co jsem zaznamenal od více lidí z birdfora, byl, že provedení odpovídá triedrům, které jsou běžně v hladině cca 300 USD - nehledě na to, kdo to kde vyrobil. A je to čistě hodnocení provedení, ne optiky. Ta odpovídá konkurenci okolo 1000 USD a výše, což z textu snad vyplývalo také. Je to všeobecný názor, ale stále jen názor.
Ale já to pochopil a o tomto názoru jsem věděl už před tím, jen jsem pro kolemjdoucí lidi, jako jsem já, kteří na toto vlákno náhodou narazí, chtěl upozornit na čínskou jinou úroveň za daný peníz, mnohdy výrazně menší peníz. Držel jsem v ruce SV BONY SV 202 8x32(sám mám jiný 8 x 32), se slevovým kuponem se dá pořídit i za 2000, a ta úroveň zpracování je neuvěřitelná, myslím tím hlavně tělo dalekohledu, optiku teď neřeším (taky dobrá). A naproti tomu jsou v Číně vyrobené plasťáky japonských a jiných všemožných značek u nás bratru za 10 t, u kterých, myslím tím třeba konkrétně Nikon Monarch, někteří recenzenti zmiňují odlepující se pancíř polymerového rámu po roce užívání...U modelu Prostaff zas na birdforu nadávali na plastový mechanismus ostření, který pár lidem nevydržel ani jeden den...Takže tak, nebylo to myšleno špatně, ale bylo to jen upozornění, že není 300 Euro jako 300 Euro. Je ale pravda, že spousta v Číně vyrobených dalekohledů vypadá velmi podobně - identická ostřící kolečka, celkový tvar, optické parametry a liší se jen vnější pancéřování a nápis značky, viz. zmíněný SV 202, Shuntu SHA 15, Shuntu Ouddoor, Eyeskey a Skyrover, vše 8x32 vs. Zeis Terra 8x32. Zeiss, SV 202 a SHA 15 má snad i to pancéřování identické.
Yarkho

Příspěvek od Yarkho »

vojtechK píše: 15. 11. 2024, 08:12 Omluvám se za poslední offtopic. To je jako udělat srovnání třeba Škoda Kodiaq a Hyundai Tucson. Počet kol, počet volantů, hmotnost, rozchod, rozvor... Všechny parametry stejné nebo skoro stejné. Takový je prostě stav techniky.
Toto Vám budem rozporovať - u áut sú parametre ako rozvor, rozchod, atď. dané parametrami pozemných komunikácií, zatiaľ čo k ostatým má čo hovoriť EÚ. Nič z toho u ďalekohľadov neplatí, a tak nie je a priori jasné, že daný optický dizajn musí dopadnúť rovnako. Napríklad výsledné zorné pole je vec výberu.

Inak som za posledný rok vypozoroval, že pozíciu "nie je to klon" zastávajú najmä spokojní majitelia SRBC.
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Ale jistě, samozřejmě souhlasím, že parametry triedru jsou věcí volby, která není formálně ničím omezena. Ale není divu, že si v KUO ty parametry u 8x42 zvolili stejné, jako u Swaro NL, který je různými bino-nadšenci po celém světě kladně hodnocen. Nepochybně si NLko koupili a rozebrali, ale pod pojmem "klon" nebo "kopie" si představuji, že bude k nerozeznání od originálu, což v tomto případě není. Rozměrovou řadu mají jinak (8x42, 10x42, 10x50, 12x50, 12x56 a 15x56) a i vnější design je dost jiný. Jestli obšlehli něco patentovaného, jistě má Swarovski nějaké možnosti, jak se bránit. Ale rozhodně bych vývojáře z KUO nepodceňoval.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Baader Morpheus 12,5 a 6,5 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO, Nikon EDG 8x32
DromeF

Příspěvek od DromeF »

vojtechK píše: 16. 11. 2024, 21:14 Ale jistě, samozřejmě souhlasím, že parametry triedru jsou věcí volby, která není formálně ničím omezena. Ale není divu, že si v KUO ty parametry u 8x42 zvolili stejné, jako u Swaro NL, který je různými bino-nadšenci po celém světě kladně hodnocen. Nepochybně si NLko koupili a rozebrali, ale pod pojmem "klon" nebo "kopie" si představuji, že bude k nerozeznání od originálu, což v tomto případě není. Rozměrovou řadu mají jinak (8x42, 10x42, 10x50, 12x50, 12x56 a 15x56) a i vnější design je dost jiný. Jestli obšlehli něco patentovaného, jistě má Swarovski nějaké možnosti, jak se bránit. Ale rozhodně bych vývojáře z KUO nepodceňoval.
Jsem rád, že to někdo také vidí velmi podobně co se týče Číny, kterou si (dříve) vyspělý západ přesně takovou jaká je udělal/vychoval a teď brečí, že není ve své zkostnatělosti, rozežranosti a neefektivitě konkurenceschopný a umí jen zavádět cla a restrikce, které to celé jen zhoršují.
Argument "Čína jen všechno kopíruje" je právě ta ukázka vlastní namyšlenosti a pocitu nadřazenosti, která je už ale minimálně 15-20 let zcela pomýlená. Ano, něco pořád kopírují, to neobhajuju a upřímně, každá výrobní firma zkoumá konkurenční výrobky a snaží se je napodobit všude na světě. Výdycky to tak bylo ale oni se rychle naučili a spousu věcí už dělají lépe než my. Tady je spíš otázkou co my děláme špatně, když někdo umí udělat dalekohled ve stené optické kvalitě s kvalitními vrstvami za zlomek ceny a ještě na tom vydělat..

Ale abych se vrátil k tématu, objednal jsem ze zvědavosti právě SkyRover 8x42 APO. Proto jsem narazil při hledání i na toto vlákno..
perlufanda

vrenn píše: 14. 11. 2024, 19:33 ......, ale podle ohlasů ten design adaptovali v rámci jejich možností (a použitých skel, která musí být logicky horší) docela dobře a ty dalekohledy mají kvalitu obrazu výrazně výše, než co reálně stojí.
Narazil jsem na zahraničním fóru na neověřitelnou informaci, že Banner Cloud má ED skla vyrobená japonskou Hoya Optics. Tak zlé to asi nebude. Snad i ten Swarovski má čočky od naší Meopty, ale to mám zas z jiného českého zdroje.
Odpovědět