Dobré a špatné příklady

Diskuze o fenoménu přesvícené oblohy a všem souvisejícím.
Odpovědět
martbad

Re: Dobré a špatné příklady

Příspěvek od martbad »

jeto foceno mobilem zruky, ani jsem nepouzil nocni rezim. prave díky té mírné mlze je vidět, že lampy nesvítí úplně do dolního poloprostoru (viz treba, že jsou osvětleny celé stromy). takto přesně to totiž vypadá, když proběhla výměna a led byly nasazeny na staré sodíkové sloupy, které jsou konstrukčně nahoře s náklonem cca 30°. chápu, že město chce hlavně ušetřit a tak se mění pouze svítidlo na původních sloupech.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

martbad píše: 09. 11. 2024, 14:04 je vidět, že lampy nesvítí úplně do dolního poloprostoru
No, na té vzdálenější lampě je právě dobře vidět, že nesvítí ani trochu nahoru, ale v tom směru přes ulici maximálně vodorovně= prostě svítí do dolního poloprostoru. To, že se ti u té blízké lampy zdá, že svítí nahoru, je dáno jen tím, že ji fotíš odspodu. Tato svítidla jsou dělána tak, aby šla na stávající sloupy. Možná se ti to z nějakého důvodu nelíbí, ale je to tak.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
martbad

Příspěvek od martbad »

ty lampy mají přesně tento sklon, takže i kdyz je na nich led svítidlo, část svetla znich svítí tedy minimalne vodorovne, za mě ale spíš nahoru.
1.jpg
1.jpg (62.29 KiB) Zobrazeno 4942 x
prave z duvodu, aby lampa svítila primo dolu, jsou u novych soustav vo s led používány sloupy s 90°uhlem
2.jpg
2.jpg (48.25 KiB) Zobrazeno 4942 x
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

martbad píše: 09. 11. 2024, 14:34 jsou u novych soustav vo s led používány sloupy s 90°uhlem
Ty už jen píšeš, abys psal. Tak se na ty sloupy podívej(opět kromě 1., kde se díváš z podhledu) a žádných 90°neuvidíš . Pokud má svtidlo, umístěné na jedné straně ulice, osvětlovat rovnoměrně celou šířku, musí být něja skloněné , nebo to musí zařídit jeho optika. Tak se podívej na stránky výrobce, ani jedno svítidlo není vodorovné.
https://www.longt-lighting.com/
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
astrolama
Věk: 39

Příspěvek od astrolama »

Dobrý příklad je třeba jasový analyzátor který v Brně na VUT postavil pan Baxant. Asi jako jeden z mála světlařů řeší a měří i to, co bych řekl, že je ostatním lidem v jejich skupině nejspíš jedno, protože oni měří odraz jenom fasád a parapety (moje zkušenost).
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
martbad

Příspěvek od martbad »

MilAN píše: 09. 11. 2024, 15:25
martbad píše: 09. 11. 2024, 14:34 jsou u novych soustav vo s led používány sloupy s 90°uhlem
Ty už jen píšeš, abys psal. Tak se na ty sloupy podívej(opět kromě 1., kde se díváš z podhledu) a žádných 90°neuvidíš . Pokud má svtidlo, umístěné na jedné straně ulice, osvětlovat rovnoměrně celou šířku, musí být něja skloněné , nebo to musí zařídit jeho optika. Tak se podívej na stránky výrobce, ani jedno svítidlo není vodorovné.
https://www.longt-lighting.com/
vsak na moje prispevky nemusis vubec reagovat. navic zase michas hrusky z jabkama. ja se bavim otom, ze na stare sloupy dali led, ktere sviti lidem do oken. ty, aniž bys tam byl a viděl to, mi z jablonce od počitače tvrdíš, že to tak neni :D vtipné. dneska jsem naty lampy koukal znovu a s nejakym rovnomernym nasvicenim silnice to nema vubec nic spolecneho, proste je to blbe udelane, kazdy ten sloup ma jiny sklon a nektere by mohly nasvetlovat i fotbalový stadion. nikdo se nad tím nezamyslel a proste to tam naflakali tak, jak to prislo. ze tento konkretni vyrobce ma lampy nadizajnovane takto, neni pravidlo. hned o ulici vedle jsou led smerovane plne dolů na 90°lomenych sloupech. takze za me, rozhodne spatny priklad.
Naposledy upravil(a) martbad dne 09. 11. 2024, 18:39, celkem upraveno 4 x.
martbad

Příspěvek od martbad »

astrolama píše: 09. 11. 2024, 16:06 Dobrý příklad je třeba jasový analyzátor který v Brně na VUT postavil pan Baxant. Asi jako jeden z mála světlařů řeší a měří i to, co bych řekl, že je ostatním lidem v jejich skupině nejspíš jedno, protože oni měří odraz jenom fasád a parapety (moje zkušenost).
byl jsem na seminari pořádaný primo tímto pánem v brne. tu mapu maji udelanou moc pekne.zastupce technickych sluzeb se tam dost vulgarne pohadal s medrickym :D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Z fotek ti mohu od PC z Jablonce napsat, že máš jednoznačně pravdu. Je to blbě udělané a to za prvé proto, že to nesvítí šikmo dolů, jako třeba lampy na hlavních tazích u nás v Jablonci a za druhé naprosto nevhodnou barvou světla, jako lampy u nás (ano opakuji se, ale naše lampy naštěstí i na hlavních tazích svítí zřetelně do žluta, byť s jejich barvou světla a intenzitou osvětlení vozovky mám i tak problém, protože svítí mnohem intenzivněji než staré sodíkovky).

Teď pár dní zpět za mlhy jsem si to znovu ověřil. Naše lampy i na hlavních tazích jsou velmi dobré - jsou tu vidět kužely s úhlem asi 60° vůči svislici a výše už skoro žádné světlo naše lampy nevydávají, zatímco na snímku vidíme, že tam ty lampy svítí i vodorovně a to i kvůli špatnému náklonu na stožáru. K ideálu to má daleko, ale technici musí vyjít vstříc hlavně většinové populaci, které je jednak jedno, jak to udělají a pak najdou u nich oporu, když jim řeknou, že se musí takto intenzivně svítit (zatímco dříve sodíkovkami méně to asi nevadilo).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

MaG píše: 10. 11. 2024, 14:23 ...ale technici musí vyjít vstříc hlavně většinové populaci, které je jednak jedno, jak to udělají a pak najdou u nich oporu, když jim řeknou, že se musí takto intenzivně svítit (zatímco dříve sodíkovkami méně to asi nevadilo).
Co tím chceš říct?
Když je někomu něco jedno, tak přece nedefinuje žádné požadavky, tím pádem není v čem mu vyjít vstříc.
A ani ta delší věta souvětí nedává smysl. Nebo mi něco uniklo?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
astrolama
Věk: 39

Příspěvek od astrolama »

Řekneme, že je jim jedno pokud to nám jako menšině vadí, protože ta většina na to není vůbec choulostivá.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Díky za dotaz. Měl jsem na mysli, že většinové populaci je jedno, že to svítí víc, než je potřeba (svítí to prostě víc než relativně nedávno instalované sodíkovky, je to možné doložit fotograficky i měřením). A všichni víme, že kdyby to svítilo s třeba 50% intenzitou, tak by to oko nepoznalo a na bezpečnost dopravy by to nemělo vliv, protože pořád by to svítilo víc než sodíkovky v téže ulici o kus dál.

No a druhá věc se týkala toho, že na všech konferencích zaznívá, že je potřeba takto svítit, že je to bezpečnější. Nebudu už potřetí omílat, že záměrně neodpovídají na otázku, jak je možné, že dřívější sodíkovky normu splňovaly a byly na daném místě bezpečným osvětlením, když nové LED mají mnohem vyšší intenzitu osvětlení na povrchu vozovky tudíž i zbytečný rozptyl do okolí a nahoru.

Jak jsem ale napsal, i přes všechny tyto výhrady musím brát bohužel Jablonec jako příklad toho nejlepšího, co se na našich ulicích dá potkat. Dobrým příkladem je jednak již zmíněná barva světla, která je i okem zřetelně nažloutlá a dále lampy na nižších stožárech, především ve vilových čtvrtích a na sídlištích, které mají svítidla s velmi příjemnou žlutou barvou a nesvítí ani moc lidem do oken. Odrazem samozřejmě nějaké světlo nahoru míří.
Nejpozitivnější věc, které jsem si znovu všiml včera při příjezdu od Prahy je, když jsem sjížděl od Kauflandu právě tou vilovou zástavbou, že město dole bylo velmi tmavé a nic tam nesvítilo, protože tém směrem byly hlavně ty nízké lampy a jen dvě ulice s těmi klasickými na vysokých stožárech, přesto vůbec nebyly vidět zdroje světla a ani rozptýlené světlo. Při pohledu z Ještědu 24. 10. jsem si ověřil, že Jablonec je nápadně temnější než Liberec a mám to i nafocené (a to i přesto, že úhel svitu lamp vůči pozorovateli by měl Jablonec znevýhodnit, ale zase ho zvýhodňuje trochu větší vzdálenost).

Teď se musím vrhnout do jiného zvěrstva, co mi tu zbylo. Prakticky každý všední den nám tu pálí do očí tréninkové plochy fotbalistů a to dokonce i tak, že i manželka a děti, které lampy jinak vůbec neřeší, že už si toho oslnivého světla všimly a docela jim vadí. Svítí i výše než 12. patro paneláků stojících výrazně výše na kopci nad tím hřištěm a samozřejmě oslnivě svítí do oken všude kolem včetně mého asi 500 m vzdáleného domu a taky přímo do očí řidičům v jedné boční ulici, což mě dost oslnilo, když jsem přijížděl na hlavní. Vršky paneláků jsou osvětlené tak silně že na sousedním domě vidíte zřetelně stín vedle stojícího domu vrhaný na jasně nasvícený dům opodál. To je neuvěřitelné, že tohle prošlo. Už mi došla trpělivost a doufám, že tam dají clony a začnou svítit jen na ty tréninkové plochy a okolí a ne až k nám domů a nahoru. Kdyby to bylo jednou za 14 dní, tak neřeknu, ale tohle už přehnali :-)

Na prvním snímku si všimněte taky lamp v popředí, ty osvětlují jen hřiště kolem něhož stojí a nikam mimo nesvítí, ale vzadu je to oslňující zvěrstvo. Na tuhle hrůzu nepotřebujete iPhone a stejně to vyfotíte i mobilem z ruky, kolik světla z toho jde. Nevím, kdo to platí, ale evidentně je to bohatý zdroj peněz.
lampy-primo.jpg
lampy-primo.jpg (107.34 KiB) Zobrazeno 4749 x
lampy panelaky.jpg
lampy panelaky.jpg (147.45 KiB) Zobrazeno 4749 x
lampy panelak.jpg
lampy panelak.jpg (219.9 KiB) Zobrazeno 4749 x
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
martbad

Příspěvek od martbad »

MaG píše: 10. 11. 2024, 22:49 Teď se musím vrhnout do jiného zvěrstva, co mi tu zbylo. Prakticky každý všední den nám tu pálí do očí tréninkové plochy fotbalistů a to dokonce i tak, že i manželka a děti, které lampy jinak vůbec neřeší, že už si toho oslnivého světla všimly a docela jim vadí. Svítí i výše než 12. patro paneláků stojících výrazně výše na kopci nad tím hřištěm a samozřejmě oslnivě svítí do oken všude kolem včetně mého asi 500 m vzdáleného domu a taky přímo do očí řidičům v jedné boční ulici, což mě dost oslnilo, když jsem přijížděl na hlavní. Vršky paneláků jsou osvětlené tak silně že na sousedním domě vidíte zřetelně stín vedle stojícího domu vrhaný na jasně nasvícený dům opodál. To je neuvěřitelné, že tohle prošlo. Už mi došla trpělivost a doufám, že tam dají clony a začnou svítit jen na ty tréninkové plochy a okolí a ne až k nám domů a nahoru. Kdyby to bylo jednou za 14 dní, tak neřeknu, ale tohle už přehnali :-)

Tak to je nahrávka přímo na smeč Martine. Plochá dráha na Makétě už se řeší. Uprostřed je stadion na americký fotbal, s treninky a zápasy 3x do týdne.
Příspěvek ohledně tohodle zvěrstva jsem zde už dával ale připomenout to neškodí.
IMG_20241009_213147.jpg
IMG_20241009_213147.jpg (1.67 MiB) Zobrazeno 4617 x
IMG_20241014_195201.jpg
IMG_20241014_195201.jpg (1.89 MiB) Zobrazeno 4617 x
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Dneska jsem zastavil, abych si alespoň laicky udělal procházku pod těmi lampami, tentokrát s appkou Phyphox v ruce, takže hrubým měřením je vidět, že sodíkovky svítí cca 2x méně intenzivně než vedle umístěné LED na stejných stožárech ve stejné ulici. Příště naběhnu s pořádným luxmetrem. Je zajímavé, že nové LED mohou svítit tak moc. Pomůže to sice rovnoměrnosti osvětlení, ale zároveň ukazuje, jak se dnes typicky nadužívá světlo s příchodem LED. Na jedné straně úspora energie, na druhé zbytečné intenzivnější svícení. Myslím, že už toto laické měření je nezpochybnitelné, komu nestačily fotky. Ono je to jasné už při pohledu okem...

Ad stadiony. Přesahy se jistě řešit dají, ale neřeší. Což je docela zábavné, protože všichni chápeme, že jistý přesah mít musí, notabene kvůli přenosům TV, ale řada míst prostě je nasvětlena špatně a je trestuhodné obhajovat osvětlení svítící do nejvyšších pater okolních domů - napřímo bez odrazu.

sodik-LED mobil.png
sodik-LED mobil.png (454.99 KiB) Zobrazeno 4555 x
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

MaG píše: 12. 11. 2024, 22:10
(...)

Pomůže to sice rovnoměrnosti osvětlení, ale zároveň ukazuje, jak se dnes typicky nadužívá světlo s příchodem LED. Na jedné straně úspora energie, na druhé zbytečné intenzivnější svícení.

(...)

Ad stadiony. Přesahy se jistě řešit dají, ale neřeší. Což je docela zábavné, protože všichni chápeme, že jistý přesah mít musí, notabene kvůli přenosům TV, ale řada míst prostě je nasvětlena špatně a je trestuhodné obhajovat osvětlení svítící do nejvyšších pater okolních domů - napřímo bez odrazu.
Ad "LEDky"- myslím, že se i u LED osvětlení dostaví Jevonsův paradox, pokud se tak již nestalo...

Ad stadiony- s tím se ale přece musí dát něco dělat. Není možné, aby někdo poškozoval ostatním životní prostředí svou (plytkou) zábavou! Já například nikomu na jeho pozemek nesvítím a myslím, že by nikdo neměl svíti na můj. Jestli si někdo na svém pozemku svítit chce, je to jeho volba, ale ať zajistí, že ostatní budou mít také možnost volby!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Portor
Věk: 52

Příspěvek od Portor »

martbad píše: 26. 10. 2024, 21:03 Tesco Slaný tesko slany.jpg

V případě povodně, lodě nebudou narážet na betonový sokl :-)

Koukám že jsme skoro sousedi. Zdá se mi to a nebo už ta opičárna září o něco míň než tu první noc?
IMG_20241122_170039.jpg
IMG_20241122_170039.jpg (1.44 MiB) Zobrazeno 4024 x
Sky-Watcher DOBSON 130/650 Heritage
Odpovědět