Holt asi dobrej oddíl

Ale stejně nejhezčí je tak klíčová dírka.
Výbornej motivační report ! Detekovat Hlavu čarodějnice NGC1909 na obloze v Jizerkách pomocí triedru jako slabé zjasnění není až tak těžké. Chce to tmavou oblohu a mlhovina "vyleze". V čem jsem ale nikdy neuspěl, bylo vysledování hranic mlhoviny. Jestli si vybavuju správně, tak Cassi mě kdysi popisoval, jak Pavůk překresloval z dobsona hranice mlhoviny na papír a na papíře se objevoval obrys z fotek. Toto jsem několikrát v zimě neúspěšně zkoušel, nenašel jsem v tom místě nic, co by se dalo považovat za hranici mezi jasnější a tmavší oblastí. Nejlepší pozorování a kresbu, kterou jsem k NGC1909 našel, je od Bertranda Laville http://www.deepsky-drawings.com/ic-2118/dsdlang/en , ta kresba je z pozorování v Provance, z místa, které je srovatelné s Šumavou.MiniMistr píše: ↑11. 01. 2024, 15:29 Noc z pondělí na úterý byla krásná, čistá a mrazivá. NGC 1909 alias hlava čarodějnice je výzva. Je velká s malou plošnou jasností a bohužel je nízko
nad horizontem. Zkusil jsem na ni použít ED-čko 125mm a okuláry 35mm a 27mm. První noc jsem neuspěl. Pak jsem přešel k NGC 1788 která je už v malém zvětšení vidět jako slabé haló okolo hvězdy. Nakonec jsem zkusil Sh2-261 která vyžaduje filtr H-Beta. V ED-čku jsem ji neviděl a po 1,5 hodině
pozorování jsem musel jít balit (byl jsem už promrzlý).
Petr