Objektiv M42, okulár, Amici hranol
Objektiv M42, okulár, Amici hranol
Ahoj,
prosím o radu, nebo nasměrování.
Mám pár starých objektivů M42 a napadlo mně si z nich udělat dalekohled.
Zakoupil jsem tedy okulár 20mm a AMICI převracecí hranol, vytisknul si redukci na M42 a poskládal to.
Samozřejmě to nefunguje, obraz není a vím, že to musím spolu sladit.
Objektiv, redukce , okulár funguje, obraz jde zaostřit, ale je převrácený.
S Amici hranolem už nejsem schopný nic vidět. Zkoušel jsem měnit vzdálenosti, ale bez výsledku.
Poradte jakým postupem zjistím správné nastavení celé sestavy.
Dík
Matej
prosím o radu, nebo nasměrování.
Mám pár starých objektivů M42 a napadlo mně si z nich udělat dalekohled.
Zakoupil jsem tedy okulár 20mm a AMICI převracecí hranol, vytisknul si redukci na M42 a poskládal to.
Samozřejmě to nefunguje, obraz není a vím, že to musím spolu sladit.
Objektiv, redukce , okulár funguje, obraz jde zaostřit, ale je převrácený.
S Amici hranolem už nejsem schopný nic vidět. Zkoušel jsem měnit vzdálenosti, ale bez výsledku.
Poradte jakým postupem zjistím správné nastavení celé sestavy.
Dík
Matej
Re: Objektiv M42, okulár, Amici hranol
Vzdálenost od dosedací plochy objektivu do ohniskové roviny (= hodnota FFD) je u objektivů M42x1 rovna 45,46mm. Obávám se , že z komečních komponent ti vyjde ta vzdálenost vždy větší a tak je to neproveditelné. Jedině jako přímohled, bez hranolu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Napadá mě použít nějaký prodlužovač ohniska pro binohlavu, možná odborníci vysvětlí proč to nelze, ale funkčně mi to přijde nápadně podobné.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Stanislavxyz
Anebo místo hranolu, který má velkou optickou délku, zrcátko. Patrně ovšem ne standardní z příslušenství k dalekohledům, protože to ohnisko je opravdu extrémně blízko a zase by to vyšlo stavebně dlouhé. Je holt třeba si to narýsovat v měřítku.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Ok,
jak ale určím optickou délku všech částí?
jak ale určím optickou délku všech částí?
Osobně bych na to šel zkusmo, dělám tak všechno.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Pokud tam není hranol ale zrcátko, tak optická délka se rovná mechanické. ( od dosedací plochy objektivu k cloně v okuláru).
A co tady vymenit cast s bajonetem za redukcci na M42
https://www.astroshop.eu/dslr-lens-adap ... er/p,57836
https://www.astroshop.eu/dslr-lens-adap ... er/p,57836
ZWO AM3,SW Evoguide 50ED + rovnač,Samyang 135mm/f2,ASI 294 mc ...
Kolega si chce z objektivu s M42x1 udělat dalekohled. A to lomený ( přímohledný z převráceným obrazem přeci není žádný problém). K čemu mu bude tahle redukce z Nikona ma T2?
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Vzpomínám si, že se kdysi i u nás prodával ruský M42 Turist FL monokulár. Závit M42x1, převracecí achromatická spojka, okulár. Výsledný dalekohled byl ovšem přímohledný, nikoliv lomený.
Karel
Tohle nepůjde realizovat bez vložené optiky (barlow členu), s výjimkou (upravených) katadioptrických Rubinarů a MTO.
Vzdálenost obrazové plochy (=výstupní pupily pro potřebu dalekohledu) M42 objektivů je 45,56 mm za rovinou dosedací plochy před závitem.
Takže přidat okulár a mít výškově a stranově převrácený obraz není problém.
Ale s Amici hranolem je zapotřebí obrazovou rovinu posunout dozadu o optickou délku amici hranolu. U katadioptrů se to řeší odstraněním dorazů ostření (za cenu nějaké vinětace a úpravy středového stínění), u čočkových objektivů zejména středních a krátkých ohnisek se s tím nic udělat nedá.
Moc nepomůžou ani "telata" s univerzální T2-mount: tím konusem který na těle objektivu drží převlečná matice a prohozením konusu se mění použitelnost pro M42/Exakta/Exa/(Pentacon Six)/něco dalšího. Zadní člen zasahuje i kolem 16 mm dovnitř konusu, takže posunutím amici hranolu o ten T2 člen se získá kolem 25,5 mm (v případě objektivů pro P-sixe, u těch nativně pro M42 je to mnohem míň), což je ovšem tak třetina optické délky.
A funkční (=obraz neprasící) barlow pro M42 objektivy nebude úplně triviální věc na výrobu.
Vzdálenost obrazové plochy (=výstupní pupily pro potřebu dalekohledu) M42 objektivů je 45,56 mm za rovinou dosedací plochy před závitem.
Takže přidat okulár a mít výškově a stranově převrácený obraz není problém.
Ale s Amici hranolem je zapotřebí obrazovou rovinu posunout dozadu o optickou délku amici hranolu. U katadioptrů se to řeší odstraněním dorazů ostření (za cenu nějaké vinětace a úpravy středového stínění), u čočkových objektivů zejména středních a krátkých ohnisek se s tím nic udělat nedá.
Moc nepomůžou ani "telata" s univerzální T2-mount: tím konusem který na těle objektivu drží převlečná matice a prohozením konusu se mění použitelnost pro M42/Exakta/Exa/(Pentacon Six)/něco dalšího. Zadní člen zasahuje i kolem 16 mm dovnitř konusu, takže posunutím amici hranolu o ten T2 člen se získá kolem 25,5 mm (v případě objektivů pro P-sixe, u těch nativně pro M42 je to mnohem míň), což je ovšem tak třetina optické délky.
A funkční (=obraz neprasící) barlow pro M42 objektivy nebude úplně triviální věc na výrobu.
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
děkuju,
nechám toho.
Je tam více složitostí než jsem očekávál.
Každopádně všem děkuju.
nechám toho.
Je tam více složitostí než jsem očekávál.
Každopádně všem děkuju.