Úklid a slučování témat
Re: Úklid a slučování témat
Nie je účelom tohto fóra niekoho vychovávať. A ja nemám potrebu diskutovať s človekom ktorý pochopiť nechce, takže už v tejto diskusii pokračovať nebudem. Zahnojili sme to tu dosť a tak by asi stačilo a možno príde na rad ten nešťastný zásah moderátora, nech teda zase. nevyzeráme ako nejaká divná parta
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Já se taky přidám, Alfisovi není asi jasné, kde se jako hulvát zachoval. Takže Alfisi, tady touto odpovědí hadesovi:
Ty asi nechápeš věcí více. Že jo?
Urážíš bezdůvodně člověka, který se jen snažil bez jakékoliv osobní invektivy najít logiku ve tvých větách, které si dle něho odporují. A ty jsi na to odpověděl osobní invektivou. Nezlob se, ale tyto dvě věty ukazují, že arogantní pitomec tu není nikdo ze zdejší komunity..
Ty asi nechápeš věcí více. Že jo?
Urážíš bezdůvodně člověka, který se jen snažil bez jakékoliv osobní invektivy najít logiku ve tvých větách, které si dle něho odporují. A ty jsi na to odpověděl osobní invektivou. Nezlob se, ale tyto dvě věty ukazují, že arogantní pitomec tu není nikdo ze zdejší komunity..
bylo by dobré uklidit a sloučit téma" "Úklid a slučování témat"
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Tohle téma jsem otevřel já, nedá se nic dělat, budu muset rozvinout myšlenku.
Jde o to, aby zájemce měl nějaké vodítko. Např. rozhodovací strom, kde buď již má nějakou představu, na co dalekohled chce a vyjde mu konkrétní dalekohled i s montáží. Ten kdo pro začátek neví co chce, tak mu to také pomůže. Strom může vypadat např. takhle (prosím vás ale neberte mě za slovo, je to jen nástřel a zdaleka nevím vše co zkušenější kolegové, jde spíš o tu strukturu)
Vizuál
Takovýto článek se vytkne a zájemce by si ho měl přečíst, než zadá svůj dotaz. Pokud ne, tak se mu to řekne, ať si to nejprve přečte. Pokud tam něco nenajde, tak se zamyslíme a doplníme, pokud existuje řešení.
Jde o to, aby zájemce měl nějaké vodítko. Např. rozhodovací strom, kde buď již má nějakou představu, na co dalekohled chce a vyjde mu konkrétní dalekohled i s montáží. Ten kdo pro začátek neví co chce, tak mu to také pomůže. Strom může vypadat např. takhle (prosím vás ale neberte mě za slovo, je to jen nástřel a zdaleka nevím vše co zkušenější kolegové, jde spíš o tu strukturu)
Vizuál
- deepsky
- dobson SW 150/1200, cena 8000
- planety
- eq5 + SW 100 ED APO, bazarová cena 20000
- deepsky + planety
- eq5 + SW 100 ED APO (ale je tu omezení, co lze v deepsky vidět)
- deepsky
- malá ohniska (jen objektivem fotoaparátu)
- SW Star Adventurer 2i + stativ, cena 15000
- větší ohniska
- HEQ5 + SW 80 ED APO, bazarová cena 31000
- malá ohniska (jen objektivem fotoaparátu)
- planety
- HEQ5 + SW 100 ED APO
- SCT, či jiný (neorientuji se)
- deepsky
- HEQ5 + SW 80 ED APO, bazarová cena 31000 (pozn. na slabší objekty nemusí vizuálně stačit)
- koupit 2 sestavy, dobson SW 150/1200, cena 8000 + HEQ5 + SW 80 ED APO na foto
- planety
- neorientuji se...
Takovýto článek se vytkne a zájemce by si ho měl přečíst, než zadá svůj dotaz. Pokud ne, tak se mu to řekne, ať si to nejprve přečte. Pokud tam něco nenajde, tak se zamyslíme a doplníme, pokud existuje řešení.
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
můj jen vizuální nástřel po kliknutí na nové téma. Jedná se o odkazy buď čistě stránku html v php a nebo klidně uzamčené vlákno.
jak jsem psal každá sekce by mohla mít vlastní seznam
jak jsem psal každá sekce by mohla mít vlastní seznam
- Přílohy
-
- untitled_page.png (43.95 KiB) Zobrazeno 2544 x
Nemyslím si, že to takhle v životě chodí. Ten , kdo si dovede odpovědět na takové otázky, ví už přesně, co a na co potřebuje a nepotřebuje se tady ptát. A ten co neví, se dozví jen názozy ostatních na to, co by si pořídili oni. Každý dalekohled může být začátečnický. neexistuje exaktní odpověď a proto tady ta radící vlákna začínají stejně neurčitě ( dotyčný o tom nic neví) a končí naprosto stejně- musí se rozhodnout stejně sám, na základě názorů druhých a nemá pro to rozhodnutí sám žádné znalosti, podle kterých by mohl posoudit relevanci těch rad.
Ten rozhodovací strom musí začít otákou: vím o tom něco ?: Pakliže je odpvěď ne , musím si nejdříve něco nastudovat, přečíst. Pak teprve mohu jít na další úroveň stromu

A zkuste si odpovědět na jednu otázku : jak vypadalo vaše rozhodování o koupi dalekohledu ? Opravdu takto podle toho schematu otázek ? Mě to schema spíše připomíná osnovu pro psaní článku nebo knihy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já osobně jsem podobného názoru jako MilAN…
A myslím si, že v těch dvou vláknech Čtěte, co jsou na začátku sekce, je vyčerpávající množství informací.
Ano, asi by stálo zato aktualizovat seznam nevhodných dalekohledů.
A pokud dát nějaké upozornění při zakládání nového vlákna, tak důrazné upozornění na přečtení těch Čtěte!
A myslím si, že v těch dvou vláknech Čtěte, co jsou na začátku sekce, je vyčerpávající množství informací.
Ano, asi by stálo zato aktualizovat seznam nevhodných dalekohledů.
A pokud dát nějaké upozornění při zakládání nového vlákna, tak důrazné upozornění na přečtení těch Čtěte!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
1- Já myslím že se nic strašného nestane, když se celá začátečnická sekce smaže a nechá se tam jen to připnuté důležité info. Nemá smysl zachovávat ten nefunkční humus. Vždyť to stejně nikdo nikdy nebude číst. Bude se to snad tesat i do kamenných desek? Mělo by se do toho seknout jak do kapra a hotovo. Přijdou nový a obnoví ten humus znova. Na začátek připnout info, že se sekce vždy na nový rok smaže a pokud někdo objeví něco důležitého ať to nahlásí a přesune se to případně někam jinam. Nic víc a nic míň. Tím se zapojí nepřímo ,,povinně" vlastně i ostatní. Co lidé nenahlásí se smaže. A po roce opět zase smazat a jede se nový cyklus. Funkce této sekce stejně plní jen funkci prvotní pomoci.
2 - Ten vyhledávač na AF je fakt strašný. Totální Armageddon. Rozumí mu jen pár lidí kteří mají mapu stránek snad v hlavě a nebo to nejsou lidé ale androidi. Já osobně jsem tam skoro nikdy nic nenašel a to jsem používal i to ozubené kolečko abych zadání co nejvíce upřesnil. (chápu, špatně hledám ostatně stejně jako 99 procent lidí)
Zde navrhuji (za sebe), že se vybere dobrovolná sbírka (kterou povede někdo důvěryhodný a také oblíbený) a pořídí se umělá inteligence, která bude do budoucna navádět lidi. Už to tady někdo výše i navrhl. Stejně to musí přijít tak proč to odkládat. Já osobně do sbírky přispěju třeba 50 EU nebo i víc. Protože mi na těchto stránkách záleží a často a rád tady čtu.
3 - Moje metoda na těchto stránkách je ta, že se neptám a raději čtu. Což má výhodu v tom že se hodně dozvím a obrovskou nevýhodu, že ten čas kdy čtu často úplný blbosti mi nikdo nezaplatí. A čas jsou často peníze. Někdy to urychlím třeba tím, že čtu třeba jen MMys a nebo Milana, protože Milanovo zkušenosti jsou ohromující a píše snad všude (je to možná boot). 75 procent toho co Milan napíše by se mělo tesat do kamene a těch zbývajících 25 procent nechci raději ani komentovat.....
2 - Ten vyhledávač na AF je fakt strašný. Totální Armageddon. Rozumí mu jen pár lidí kteří mají mapu stránek snad v hlavě a nebo to nejsou lidé ale androidi. Já osobně jsem tam skoro nikdy nic nenašel a to jsem používal i to ozubené kolečko abych zadání co nejvíce upřesnil. (chápu, špatně hledám ostatně stejně jako 99 procent lidí)
Zde navrhuji (za sebe), že se vybere dobrovolná sbírka (kterou povede někdo důvěryhodný a také oblíbený) a pořídí se umělá inteligence, která bude do budoucna navádět lidi. Už to tady někdo výše i navrhl. Stejně to musí přijít tak proč to odkládat. Já osobně do sbírky přispěju třeba 50 EU nebo i víc. Protože mi na těchto stránkách záleží a často a rád tady čtu.
3 - Moje metoda na těchto stránkách je ta, že se neptám a raději čtu. Což má výhodu v tom že se hodně dozvím a obrovskou nevýhodu, že ten čas kdy čtu často úplný blbosti mi nikdo nezaplatí. A čas jsou často peníze. Někdy to urychlím třeba tím, že čtu třeba jen MMys a nebo Milana, protože Milanovo zkušenosti jsou ohromující a píše snad všude (je to možná boot). 75 procent toho co Milan napíše by se mělo tesat do kamene a těch zbývajících 25 procent nechci raději ani komentovat.....
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Takovéhle obrázky si tady sice můžeme malovat, ale phpBB prostě nic takového neumí. Teoreticky by to možná šlo dopsat, ale pak vzniknou problémy s aktualizací. A nějaký takový plugin také nevidím.
Tahle situace nemá řešení. V sekci pro začátečníky je nahoře celkem jasně vysvětleno, jak mají postupovat, jak se mají ptát a podobně. Ale je to marné, je to marné...
Udělat a udržet v tom pořádek a systém by vyžadovalo pár lidí na plný úvazek. Tedy je to neřešitelné. Na druhou stranu, ty informace tam jsou, a kdo umí číst a má trochu trpělivosti, tak si to může pročíst a celkem relevantní obrázek si udělá, a nebo zjistí, že o tom nic neví a nebo jeho představy jsou úplně mimo a vlastně netuší, do čeho jde, a musí si něco dostudovat.
Seznam nevhodných dalekohledů je celkem relevantní, ty značky se točí pořád dokola, a základní problémy typu světelné sférické zrcadlo, světelný achromát, integrovaný barlow + gumová konstrukce, montáž naprd, se objevují stále dokola. Uživatel si po přečtení určitě dokáže udělat představu, jaký dalekohled ne, a měl by dokázat vyfiltrovat i ty další podobné, v seznamu neuvedené.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No, udělal jsem pokus a byl jsem celkem mile překvapen. Pokud se takhle zeptá AI úplný začátečník (schválně jsem se tak zeptal), dostane velmi rychle celkem solidně relevantní odpovědi. Když se bude vyptával dál a konkrétněji, tak bude za chvíli celkem slušně v obraze, a pak se může ptát tady už konkrétně.vicky79 píše: ↑02. 11. 2024, 01:38 ...
https://chatgpt.com/share/6726648c-2910 ... 2c1d1e6787
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
No a dokázali bychom nějak integrovat AI s astroforem? Nebudeme přece nováčkovi říkat, ať se nejprve zeptá ChatGPT, tím bychom jej posílali ke "konkurenci". Chtělo by to nějak (já teda nevím jak) udělat, aby ten model použil místní databázi, nějak jej natrénovat na astroforu. A pak jej integrovat do vyhledávání. Dá se to nějak udělat?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Nevím, možná jsem si nevšiml, ale máme tady celkem obsáhlou databázi nevhodných dalekohledů, což přidat naopak taky databázi vhodných začátečnických dalekohledů. Pozitivní databáze poradí více, než negativní. Nakonec ono těch doporučovaných cenově dostupných dalekohledů pro začátečníky moc není, tak by to snad nebyla tak velká práce.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
neviem preco vymyslat koleso... uz vela krat som mal nutkanie sem sharnut odpoved z ChatGPT,... je to jednoduche a clovek to nemusi ani cele pisat (myslim tu odpoved)... Ako pise MMys... staci nasmerovat cloveka na AI, a do vycerpania sa moze vypytovat, a verim ze k spravnej odpovedi sa nakoniec dostane... a nemusite to tu dookola kazdy druhy mesiac riesit a odpovedat na furt tie iste otazky...
..je to rutina, tak nech to robia stroje.
..je to rutina, tak nech to robia stroje.
Stálo by za to se zamyslet také nad tím, jestli AI problém skutečně řeší.
Pokud se někomu nechce hledat, dost možná se mu nebude chtít ani povídat s AI a radši sem klasicky hodí téma, aby mu ostatní napsali "kup tohle #URL odkaz#, to splňuje tvoje požadavky a je to za dobrou cenu", což ho nestojí žádné úsilí.
Aby se tu složitě neřešila AI a pak se zjistilo, že se nic nezměnilo.
Téma na výběr začátečnického dalekohledu je obrovské a ne moc přehledné.
Vyhledávání tady na fóru je nic moc (za to ale nemůžeme my, je to vlastnost phpBB), nicméně pokud někdo chce, informace pro začátek je schopen najít.
Pokud se mu nebude chtít obtěžovat s věnováním trochy snahy hledání, očekával bych, že nebude ztrácet čas ani s chatem s AI.
Když jsem před pár lety začínal, netušil jsem o dalekohledech nic.
Strávil jsem tedy nemálo času pročtením fóra, protože mi bylo jasné, že ty informace tu najdu - našel jsem.
Pořídil jsem následně dle rad zde 10" dobsona, se kterým pozoruju doteď a nemusel jsem vkládat jediný dotaz.
Pokud se někomu nechce hledat, dost možná se mu nebude chtít ani povídat s AI a radši sem klasicky hodí téma, aby mu ostatní napsali "kup tohle #URL odkaz#, to splňuje tvoje požadavky a je to za dobrou cenu", což ho nestojí žádné úsilí.
Aby se tu složitě neřešila AI a pak se zjistilo, že se nic nezměnilo.
Téma na výběr začátečnického dalekohledu je obrovské a ne moc přehledné.
Vyhledávání tady na fóru je nic moc (za to ale nemůžeme my, je to vlastnost phpBB), nicméně pokud někdo chce, informace pro začátek je schopen najít.
Pokud se mu nebude chtít obtěžovat s věnováním trochy snahy hledání, očekával bych, že nebude ztrácet čas ani s chatem s AI.
Když jsem před pár lety začínal, netušil jsem o dalekohledech nic.
Strávil jsem tedy nemálo času pročtením fóra, protože mi bylo jasné, že ty informace tu najdu - našel jsem.
Pořídil jsem následně dle rad zde 10" dobsona, se kterým pozoruju doteď a nemusel jsem vkládat jediný dotaz.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
No nevím jak si popovídám s AI, když o tématu nic nevím a tak ani nevím, jak a na co se ptát. Prvotní odověď pak může být naprostý nesmysl. Základem je něco o tom vědět 

lepší rada žádná než špatná